Nou proces câștigat de Context.ro în fața Ministerului Sănătății. Instituția condusă de Rafila, obligată să transmită documente despre infecțiile nosocomiale din spitale / Decizia nu este definitivă

22 apr., 2024

Context.ro a câștigat vineri, 19 aprilie, un proces cu Ministerul Sănătății, după ce instituția condusă de Alexandru Rafila a refuzat să ne pună la dispoziție documentele unui raport care arată că zeci de mii de români se infectează anual în spitalele din România. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 15 zile.

În întâmpinare, reprezentanții Ministerului Sănătății au argumentat refuzul de a ne răspunde la solicitarea trimisă conform Legii privind liberul acces la informații de interes public pe motiv că instituția ar avea activitatea blocată din cauza pandemiei de COVID-19. 

Solicitarea a fost trimisă în iulie 2023, iar întâmpinarea depusă în noiembrie 2023. Starea de alertă pe teritoriul României, generată de pandemia de COVID-19, a fost ridicată cu un an înainte, în 2022, iar în iunie 2023 a fost declarată de Guvern, oficial, încetarea pandemiei

La începutul anului 2023, Inspecția Sanitară a Ministerului Sănătății a verificat spitalele din România cu privire la problema infecțiilor nosocomiale. Ulterior controalelor, a fost publicat un raport general al acestei situații.

Însă ministerul condus de Alexandru Rafila a secretizat documentele care stau la baza raportului din care reiese că anual zeci de mii de români sunt infectați în spitale. Context.ro solicitat documentele care arată situația din fiecare unitate medicală. Despre aceste rapoarte, ministerul spune că sunt documente secrete.

Reamintim că în 2023 Context.ro a câștigat un alt proces cu Ministerul Sănătății, pentru a obține documente legate de starea instalațiilor electrice din secțiile ATI. Acele informații au ajuns într-o bază de date pe care o poate accesa oricine

Mai multe detalii pe tema raportului care a făcut obiectul procesului câștigat în primă instanță de Context.ro cu Ministerul Sănătății, aici.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema