Jurnaliști de investigație din Serbia dați în judecată de către un magistrat. Judecătoarea cere pedeapsa cu închisoarea și interzicerea dreptului de a profesa

31 mai, 2024

Doi jurnaliști sârbi de la KRIK, organizație afiliată Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) din care face parte și Context.ro, au fost citați în două procese intentate pentru o presupusă violare a drepturilor vieții private a unui magistrat din Serbia. Judecătoarea cere, pe lângă daune morale, 10 luni de închisoare pentru cei doi jurnaliști și interzicerea de a activa în jurnalism timp de doi ani. 

Judecătoarea Curții de Apel din Belgrad, Dušanka Đorđević, a intentat două procese împreună cu soțul său împotriva organizației în legătură cu baza de date publicată de jurnaliști, „Judecătorul care judecă”, în care KRIK compilează profilurile a zeci de magistrați sârbi de rang înalt. Baza de date a fost creată tocmai pentru a informa cetățenii cu privire la activitatea sistemului judiciar și în el nu a fost publicat nimic care ar putea pune în pericol siguranța judecătorilor, spun reporterii KRIK. Judecătoarea susține însă că jurnaliștii „o țintesc” și profilul publicat în baza de date îi ajută pe criminali să o găsească. 

Organizația KRIK consideră că acțiunea în instanță este o presiune fără precedent asupra mass-media și o încercare de a împiedica jurnaliștii să relateze despre activitatea și integritatea judecătorilor. Redactorul-șef al publicației își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că procesele au fost intentate de un judecător a cărui sarcină ar trebui tocmai să recunoască și să stopeze procesele de tip SLAPP (procese menite să hărțuiască și să reducă la tăcere) și nu să le inițieze. 

Această situație reprezintă, probabil, cea mai mare presiune asupra KRIK de până acum, iar aceste procese amenință indirect întreaga mass-media din Serbia. Suntem dați în judecată de un magistrat de rang înalt, care susține că nu ar fi trebuit să publicăm nici măcar numele ei, astfel suntem în poziția în care apărăm nu numai munca noastră, ci și dreptul legal al jurnaliștilor de a scrie despre cei aflați la putere„, spune Stevan Dojčinović, redactorul-șef la KRIK.

Și Context.ro se confruntă cu un proces de tip SLAPP, intentat de un om de afaceri din Sibiu care cere daune de milioane de euro după ce o investigație Context.ro a arătat că statul român a investit bani europeni într-un teren de golf care nu a fost realizat niciodată. Detalii aici.

Despre autor: Cosmina Ungureanu

Avatar of Cosmina Ungureanu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema