„Reporters Shield”: OCCRP lansează un mecanism de protecție a jurnaliștilor în fața proceselor de hărțuire de tipul SLAPP

04 mai, 2023

Pentru a face față amenințării crescânde a proceselor menite să hărțuiască și să reducă la tăcere presa independentă din întreaga lume, „Reporters Shield” lansează astăzi un nou program care apără jurnalismul de investigație împotriva unor astfel de procese, cunoscute sub numele de „procese strategice împotriva participării publice” sau SLAPP, a anunțat OCCRP miercuri, de Ziua mondială a libertății presei.

Personaje corupte și membri ai rețelelor criminale depun acțiuni SLAPP pentru a amenința, intimida și împovăra financiar jurnaliștii. Lupta împotriva lor presupune plata unor avocați costisitori, suferind ani întregi de stres și petrecând perioade enorme de timp pentru apărare, ceea ce distrage atenția jurnaliștilor de la munca lor. Ca urmare, mijloacele de informare în masă sunt adesea obligate să evite să relateze despre subiecte litigioase și pot retrage preventiv articolele atunci când primesc amenințări juridice.

Reporters Shield își va ajuta membrii să limiteze riscul de litigii, să răspundă la amenințările juridice și să se apere împotriva SLAPP-urilor.

„Jurnaliștii din întreaga lume se confruntă cu o hărțuire juridică tot mai mare, iar acum nu mai trebuie să fie singuri”, a declarat directorul Reporters Shield, Peter Noorlander. „Reporters Shield este o soluție globală coordonată care va contracara amenințările SLAPP și va lucra pentru a sprijini libertatea presei, democrația și fluxul liber de informații de care publicul are nevoie pentru a lua decizii”, a mai adăugat Noorlander.

Pentru a se alătura, organizațiile de presă trebuie să îndeplinească anumite criterii și să plătească o taxă anuală pentru a se asigura că programul este sustenabil. Reporters Shield acceptă cereri la nivel mondial și le va analiza în etape. Faza I include majoritatea țărilor din America de Sud, America de Nord, Europa și Asia Centrală. Calitatea de membru pentru alte regiuni va fi disponibilă în cursul acestui an și în 2024.

  • Vizitați site-ul Reporters Shield pentru mai multe informații despre cum să deveniți membru.

Organizație non-profit cu sediul în Statele Unite, Reporters Shield a fost dezvoltat de Organized Crime and Corruption Reporting Project și Cyrus R. Vance Center for International Justice, cu asistența și sprijinul unor specialiști în asigurări. Firmele de avocatură Proskauer, Primmer Piper Eggleston & Cramer PC și Weil, Gotshal & Manges LLP au oferit sprijin juridic pro bono.

USAID contribuie cu până la 9 milioane de dolari la finanțarea inițială a Reporters Shield pentru a sprijini mass-media din afara SUA. Contribuțiile donatorilor privați vor finanța sprijinul pentru mass-media din Statele Unite.

sursa foto deschidere: OCCRP

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema