Investigația Rețeaua Minciunilor citată în The Guardian după ce fondatorul Telegram a fost arestat
Ziarul britanic The Guardian a citat investigația transfrontalieră Rețeaua Minciunilor la care a contribuit și Context.ro, după ce autoritățile franceze au decis prelungirea arestării preventive a fondatorului Telegram, Pavel Durov. Miliardarul de origine rusă a fost arestat sâmbătă seara pe un aeroport din Paris pentru presupuse infracțiuni legate de aplicație.
Anchetatorii francezi au emis un mandat de arestare a lui Durov în cadrul unei anchete privind acuzații de fraudă, trafic de droguri, crimă organizată, promovarea terorismului și hărțuire informatică. Fondatorul Telegram este acuzat că nu a luat măsuri pentru a reduce activitatea infracțională desfășurată pe platformă.
O echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări au urmărit îndeaproape răspândirea dezinformării, a propagandei și a opiniilor de extremă-dreapta pe rețelele de socializare din Europa și au arătat că ecosistemul de radicalizare a opiniei, de influențare a dezbaterii publice și de distrugere a valorilor democratice s-a orientat către Telegram.
<<Jurnaliștii de investigație (…) au arătat că Telegram a devenit „instrumentul preferat al propagandiștilor ruși, al radicalilor de stânga și de dreapta, al americanilor de la QAnon și al adepților teoriei conspirației”, concluzionând că este un „ecosistem pentru radicalizarea opiniei”>>, notează The Guardian.
Canalele în limba germană joacă un rol important, ca un hub care influențează restul Europei Centrale și de Est, după cum arată investigația jurnalistică. În România, analiza arată că cei mai populari dezinformatori de pe Telegram și-au creat canalele în perioada pandemiei Covid-19. Acestea sunt câteva dintre concluziile jurnaliștilor de investigație din 13 țări europene, care au cartografiat modul în care se intensifică fenomenul radicalizării în Europa.
Jurnaliștii de investigație din cadrul proiectului Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) au analizat aproape 18.000 de conturi Telegram (canale și grupuri) cu impact, în principal, în Europa Centrală și de Est, pentru a afla cum sunt interconectați utilizatorii. Materialul poate fi citit aici.
4 Comments
Leave A Comment
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema
Securici globaliști ce sunteți! Comuniștilor!
Serios? Oare FBook propagă adevărul, sau doar cel” oficial”,agreat de conducători?
https://context.ro/reteaua-minciunilor-influencerii-de-pe-facebook-care-ventileaza-conspiratii-dezinformari-si-propaganda-pro-kremlin/
Banii vin de as Soros? Sau de la cia? Ori de la francezi? Sau e o sinecura a serviciilor nostre?