Hărțuire judiciară. Sibianul Jurgen Faff cere judecătorilor să cenzureze Context.ro / PLUS Zeci de plângeri pentru eliminarea de pe net a investigațiilor care-l priveau
Jurgen Faff (sursa foto: Turnul Sfatului)
Omul de afaceri Jurgen Faff cere printr-un nou proces la Tribunalul București ca magistrații să cenzureze de urgență publicația Context.ro. Sibianul a solicitat ca judecătorii să interzică jurnaliștilor de la Context.ro să mai publice articole despre el până la finalizarea celuilalt proces demarat de acesta împreună cu compania Fly Lili. Acțiunea vine după un val de atacuri online care vizau ștergerea de pe net a anchetelor jurnalistice care-l menționau, care, deși nu au fost revendicate în mod expres de Jurgen Faff, priveau strict articolele care îl vizau. Aceasta este a doua operațiune de hărțuire judiciară demarată de Faff împotriva Context.ro și a fost demarată după publicarea articolului „Cine duce mercenarii lui Potra în Congo: Fly Lili, contract de milioane de euro cu un proxy rusesc”. Deși plângerea nu contestă veridicitatea informațiilor incluse în articol, cei vizați vor ca articolul să dispară.
Pe 19 martie, Jurgen Faff și firma lui, Fly Lili, au intentat un proces împotriva Context.ro, prin care cer Tribunalului București să ne oblige să nu mai scriem despre el, să fim cenzurați și să ștergem articolele publicate deja în care apare numele lui.
Acțiunea sa de hărțuire judiciară vine după ce Context.ro a fost supusă unei operațiuni online prin care fix materialele pe care Faff le vrea cenzurate erau vizate. Martha Bogdan,Joe Olssen, Mellissa Collins, Stacey Klein și Mabel Evans pretind că sunt presupușii autori ai unor investigații publicate de Context.ro și au cerut Google delistarea linkurilor unde apar articolele, invocand că materialele le-ar fi aparținut și Context.ro le-ar fi încălcat drepturile de autor. Acestor tentative li se adaugă o serie de alte încercări de delistare revendicate de niște conturi obscure de pe platforma tumblr.com, care au fost între timp șterse. Toate investigațiile îl au în comun pe Jurgen Faff, afaceristul care ne-a cerut 3,4 milioane de euro în încercarea de a ne reduce la tăcere.
Atacul, în mod clar orchestrat, a dus și la ștergerea, pentru scurt timp, a două postări apărute pe Facebook și Instagram și delistarea din rezultatele de căutare Google a cel puțin două articole. Context.ro a demonstrat că nu a încălcat niciun drept de autor și a cerut Meta, respectiv Google, republicarea lor. L-am întrebat pe Jurgen Faff dacă are vreo implicare în rafala de plângeri care au țintit ascunderea articolelor despre el. Ne-a amenințat cu încă un proces și s-a ținut de cuvânt. Așa că, în noua acțiune deschisă împotriva Context.ro, a cerut judecătorilor “să cenzureze” seria “Terenul de golf fantomă” și restul articolelor care îl privesc. Mai vrea și să ni se interzică să publicăm “articole calomnioase” despre el.
Operațiune online împotriva Context.ro
Un blogger care s-a înscris pe platforma Blogspot în februarie 2025 pretinde că a publicat în decembrie 2024 un articol despre conexiunile afaceristului Jurgen Faff cu Horațiu Potra și Southwind Airlines, companie cu interdicție în spațiul aerian al UE din cauza legăturilor cu Federația Rusă. A cerut, deci, ca investigația Context.ro, apărută în 13 februarie, să fie exclusă din rezultatele motorului de căutare Google.
Este doar una din zecile de plângeri trimise Google, Facebook și Instagram care au vizat articolele publicate de Context despre Faff și pagubele pe care le-a făcut statului, precum și preluările altor platforme media: G4Media, Pressone, Libertatea sau Sibiu Independent. Atacul a început chiar în 13 februarie, odată cu apariția investigației Context, preluată de portalul G4Media.ro. Câteva zile după publicarea investigației, din Hong Kong, Muhammad Law a cerut delistarea articolului din G4Media.
Judith Delariva a cerut îndepărtarea din rezultatele Google a articolului despre construcțiile ilegale pentru care Faff a fost trimis în judecată. Pretinde că a publicat investigația pe o platformă specializată în transformarea fișierelor PDF în publicații digitale, issuu.com.
Investigația originală, bazată pe documente obținute în baza accesului la informații de interes public și interviuri cu șefi de instituții locale, poate fi citită aici. Articolul arată cum Faff a intervenit, fără autorizație, la mai multe imobile protejate din Sibiu, înainte să fie trimis în judecată.
Alte plângeri au susținut că investigațiile publicate de Context (și preluate de alte publicații) au copiat postări de pe tumblr.com, o platformă de microblogging și socializare. Această platformă are o unealtă care permite antedatarea postărilor, pe care autorul sesizărilor a folosit-o pentru a crea aparența că articolele îi aparțin și pentru a solicita astfel să fie șterse din lista de rezultate Google. Campania a atins pe alocuri ridicolul, cu sesizări depuse în mod fals în numele Context, aparent din Polonia și România, care au cerut îndepărtarea articolelor Pressone și sibiuindependent.ro,bazate pe informațiile publicate de Context.ro.
Autorul acestor sesizări a prezentat informații false și a susținut că articolele i-ar aparține și chiar și-a atribuit identitatea Context.ro pentru a acționa împotriva altor publicații.
Campania este o încercare clară de a ascunde publicului adevăruri incomode. Materialele publicate de Context.ro sunt bazate pe informații publice, documente oficiale și surse verificate.
Tactica sesizărilor false nu este una nouă:
One Comment
Leave A Comment
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă
Tocmai ce voiam să întreb de ce nu vedem aceste investigații în media mainstream. Sunt, în general, foarte interesante; sunt încântată că, totuși, cineva merge și verifică ce se întâmplă în jurul nostru în detaliu și din cercetările mele, de încredere. Nu știu nimic despre acest domn și nu mă interesează că nu este din Sibiu, dar ideea în sine de cenzură spune multe despre lipsa democrației din România.