Cine duce mercenarii lui Potra în Congo: Fly Lili, contract de milioane de euro cu un proxy rusesc

Fly Lili, deținută de afaceristul sibian Jurgen Faff, a efectuat zeci de zboruri România-Congo. Aceeași firmă aeriană a parafat un contract de milioane de euro cu Southwind Airlines, căreia i s-a interzis accesul în spațiul aerian european din cauza suspiciunilor că e controlată de afaceriști ruși.
  • Compania aeriană Fly Lili, deținută de afaceristul sibian Jurgen Faff, a efectuat zeci de zboruri România-Congo. Avioanele firmei au transportat angajații lui Horațiu Potra, acuzat de implicare pro-rusă în alegerile prezidențiale, au scris mai multe publicații.
  • Aceeași firmă aeriană a parafat un contract de milioane de euro cu Southwind Airlines, căreia i s-a interzis accesul în spațiul aerian european din cauza suspiciunilor că e controlată de afaceriști ruși care o folosesc pentru a evita sancțiunile impuse după invazia Ucrainei.

Context.ro investighează abuzurile care îți afectează viața.

Susține-ne cu o contribuție lunară și vom putea să expunem mai multe nedreptăți.
SUSȚINE
Context.ro investighează abuzurile care îți afectează viața.
Susține-ne cu o contribuție lunară și vom putea să expunem mai multe nedreptăți.
SUSȚINE

Firma lui Jurgen Faff, zboruri pentru filorusul Horațiu Potra

Oamenii lui Horațiu Potra, cel care s-a întâlnit cu Călin Georgescu și are legături atât cu neolegionarii din cercul candidatului independent, cât și cu oficiali ruși, au zburat în Congo, unde compania militară privată a lui Potra activează, cu avioanele firmei românești Fly Lili. Datele agregate de site-ul de specialitate Flightradar24.com indică prezența aeronavelor Fly Lili pe aeroportul Goma începând cu mai 2023.

Conform publicației locale Turnul Sfatului, 11 zboruri către Goma, organizate pentru Potra, au avut ca punct de plecare aeroportul din Sibiu. Aici, conform unui angajat al lui Potra care a stat de vorbă cu jurnalistul Victor Ilie, controalele erau inexistente: „Avea două aeroporturi pe care nu eram controlați niciodată, la Târgu Mureș și Sibiu. Aterizam și se ducea fiecare la casa lui”. Așa ar fi intrat în România metale prețioase, tehnică de luptă și saci cu bani cash. Puteți citi întrea investigație publicată de Victor Ilie aici.

Fly Lili, una dintre firmele de transport aerian care a dus oamenii recrutați în Congo, este controlată de afaceristul german Jurgen Faff, originar din Mediaș, orașul în care locuiește Potra și unde a devenit recent consilier local din partea Partidului Patrioților.

Fostul luptător al Legiunii Străine a candidat și la alegerile parlamentare, de data asta pe listele Partidului Social Democrat Independent, formațiune politică în spatele căreia se află Marian Vanghelie.

După ce Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale din cauza ingerințelor externe, Horațiu Potra, despre care s-a scris că asigură paza candidatului pro-rus Călin Georgescu, a fost reținut pentru 24 de ore. Mai multe publicații au arătat că Potra a fost fotografiat împreună cu ambasadorul Federației Ruse în România, dar și cu Eugen Sechila, unul dintre liderii mișcării neolegionare din România, care conduce împreună cu soția sa o asociație căreia i s-a interzis accesul în școli din cauză că a promovat extremismul. Deși a făcut avere din conflicte armate, Potra se opune sprijinului acordat Ucrainei împotriva Rusiei și a declarat că nu și-ar trimite angajații în Ucraina, unde situația e diferită de cea din Congo. 

Zborul mercenarilor lui Potra în Congo nu este singura afacere care îl duce pe Jurgen Faff în proximitatea influenței rusești.

Mercenarii aerului: zboruri pentru firma înființată ca să evite sancțiunile UE

În noiembrie 2023, Fly Lili a semnat un contract în valoare de peste 6 milioane de euro cu Southwind Airlines. Considerată paravan al rușilor, companiei i s-a interzis accesul în spațiul aerian european anul trecut. Conform contractului, Fly Lili ar fi trebuit să pună la dispoziția Southwind o aeronavă și echipaj de zbor pentru 1800 de ore.

  • Contractul dintre Fly Lili și Southwind a fost depus de Jurgen Faff în dosarul în care cere Context peste 3 milioane de euro despăgubiri. Afaceristul susține că Southwind a reziliat contractul cu Fly Lili din cauza unei investigații publicate de Context despre cheltuirea a peste două milioane de euro din fonduri publice pentru construcția unui teren de gol inexistent, în urma căreia DNA a deschis, pentru puțin timp, un dosar penal.

Înainte de semnarea contractului dintre Fly Lili și Southwind și de impunerea interdicției pentru compania aeriană înregistrată în Turcia, un avion înmatriculat Fly Lili a efectuat curse pentru firma acuzată că este paravan rusesc. 

Mai exact, în mai 2023, conform Boarding Pass, Southwind a folosit unul dintre avioanele Fly Lili pentru câteva zboruri. Datele sunt confirmate de informațiile Flightradar24.com. Au fost, conform reprezentanților Southwind, situații punctuale în care firma a apelat la Fly Lili din cauza indisponibilității propriilor aeronave. Southwind, la rândul ei, a pus la dispoziția firmei românești un avion în perioada iulie-august 2023, mai precizează Southwind la solicitarea Context.ro.

Întrebată dacă informația referitoare la zborurile efectuate de Fly Lili pentru Horațiu Potra a influențat colaborarea cu firma lui Jurgen Faff, o prezență nouă pe piață, Southwind nu a răspuns. 

fly lili aeroport 6 1g4l

Una dintre aeronavele Fly Lili, pe aeroportul din Sibiu (sursa foto: Turnul Sfatului)

Fly Lili a operat în 2024 câteva curse regulate și de la Brașov, după mai multe amânări și anulări ale unor rute. La finalul anului trecut, firma a anunțat că renunță la zborurile de linie din cauza gradului mic de ocupare al avioanelor. Firma apare în lista datornicilor publicată de ANAF, cu datorii de peste 2 milioane de euro către stat, la finalul anului trecut. Zeci de procese au fost deschise împotriva Fly Lili de firme specializate în recuperarea banilor plătiții pentru zboruri anulate sau întârziate.

Un reprezentant al Fly Lili a confirmat primirea întrebărilor transmise de Context.ro la care compania nu a răspuns. Nici omul de afaceri Jurgen Faff și nici Horațiu Potra nu au răspuns solicitărilor Context.ro pentru transmiterea unui punct de vedere până la publicarea acestui articol.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

One Comment

  1. Avatar of Voicu
    Voicu 13 feb., 2025 at 13:55 - Reply

    Fly Lili sa dea banii inapoi pentru biletele platite la zborurile din Brasov si neonorate.

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip