Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: “Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”

ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie. E partener de afaceri cu un inculpat pentru evaziune cu firme bulgărești. Genul acesta de scheme păgubesc anual bugetul statului cu miliarde de euro. Președintele ONG-ului care rulează campania lui Geoană a declarat pentru Context.ro că banii au fost restituiți pentru că nu exista niciun contract. Documentele arată că asociația a returnat banii evazionistului abia după două luni.

INFORMAȚII CHEIE

  • O firmă bulgărească obscură, deținută la momentul tranzacției de o femeie de afaceri din România, a virat 50.000 de euro ONG-ului care stă în spatele campaniei fostului adjunct NATO.
  • Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi-a băgat înapoi”, susține cel care controla compania.
  • Mircea Geoană a primit și în nume personal un împrumut de la controversatul om de afaceri Nelu Varga: “L-am ajutat pur și simplu că omul avea nevoie, săracul, să-și poată rezolva problemele”.
  • Geoană a declarat că toate finanțările primite pentru campanie respectă legea.

Mircea Geoană spune că banii care-i susțin candidatura nu provin din afaceri suspecte. Deși a susținut că a început campania pentru prezidențiale abia pe 11 septembrie, Context.ro a arătat cum fostul număr doi din NATO a avut parte de o precampanie implementată de Asociația Mișcarea Țara Renaște. Acest ONG este cel de pe mailurile căruia fostul liberal Rareș Mănescu organiza, în aprilie anul acesta, activități cu scop electoral pentru Mircea Geoană.

  • Am relatat aici despre afacerile derulate de Mănescu cu omul de afaceri rus Alexey Kozlov în timp ce era parte a campaniei lui Geoană. Legăturile indirecte cu un oligarh rus sunt menționate aici
rares manescu mircea geoana lisa

Colaj Context.ro (Inquam Photos / NATO / Social Media)

Explicație foto: Rareș Mănescu, manager de campanie pentru Mircea Geoană în stânga; Alexey Kozlov, propagandistul pro-Putin în medalion.

Am mai descoperit că, în aceeași perioadă, o sumă semnificativă de bani a intrat în conturile ONG-ului, iar sursa banilor ridică semne de întrebare. 50.000 de euro au ajuns, în luna mai, în contul Asociației Mișcarea Țara Renaste. Banii veneau de la o firmă bulgărească obscură într-un moment în care ONG-ul îl susținea deja în mod public pe Mircea Geoană pentru funcția de președinte al României.

Compania, care se numește Ausenco Ltd, a devenit recent proprietatea Gabrielei Știube. SRL-ul bulgăresc a ajuns ulterior pe mâna lui Mahmoud Lakkis, un libanez cercetat penal, și a lui Ionel Știube, condamnat la închisoare pentru înșelăciune.

În România, Gabriela Știube este patroana Hajdu Trade Group, o firmă cu sediul în Oradea care comercializează produse alimentare: făină, ulei și zahăr. În 2017, Gabriela Știube a preluat firma de la Mahmoud Lakkis, un libanez cu cetățenie română, care a scăpat de acuzațiile de implicare într-un grup infracțional organizat și evaziune fiscală după ce faptele s-au prescris. Dosarul a implicat firme fantomă bulgărești și are ramificații în politica de top.

În Bulgaria, firma care i-a transferat 50.000 de euro ONG-ului din spatele lui Mircea Geoană este înregistrată la sediul unei firme de contabilitate, în aceeași clădire cu SRL-ul bulgăresc folosit de gruparea Murfatlar, acuzată într-un mega-dosar de un prejudiciu de 47 de milioane de euro.

Libanezul Mahmoud Lakkis, implicat într-un dosar de evaziune alături de finul lui Iordache “altă întrebare”

În 2013, procurorii DIICOT Craiova au trimis în judecată 18 persoane acuzate că, prin intermediul a 24 de firme, făceau comerț ilegal cu diverse produse, inclusiv zahăr. Membrii grupării foloseau firme înființate în Bulgaria sau Ungaria care cumpărau, în acte, marfa din România. De fapt, produsele erau vândute tot în țară, dar impozitele și accizele nu mai ajungeau la buget. Una dintre firme era Zahărul Corabia SA, care ar fi vândut în acest mod 10.000 de tone de zahăr.În schema de la Zahărul Corabia era implicat și Saouma Henri, finul senatorului Florin Iordache, conform Radio Europa Liberă.Iordache a inițiat celebra OUG 13 în 2017, atunci când ocupa fotoliul de ministru al Justiției.

În același dosar au fost investigați și Mahomed Lakkis și Abdallah Mahmoud Achour, cel a cărui familie controla fabrica de zahăr, dar procurorii au decis să continue cercetarea într-un alt dosar disjuns din cel inițial, dosar care a fost clasat în 2020, după ce a intervenit prescripția. În total, prejudiciul a fost estimat la 4,5 milioane de euro. Un alt dosar care viza familia Achour, deschis în 2016, A fost clasat tot din cauza prescrierii faptelor. În acest caz, prejudiciul estimat era, conform informațiilor apărute în presă, 27 de milioane de lei.

Asociația a restituit banii abia după două luni

Documentele consultate de Context.ro arată că firma bulgărească controlată de Știube a procesat plata pe 28 mai, ora 16:07. Asociația care-l susține pe Geoană a returnat banii la două luni distanță, pe data de 24 iulie. 

Contactat de Context.ro, Dumitru Borțun, președintele ONG-ului, a precizat că banii au fost returnați pentru că nu exista un contract. “M-am informat și am constatat că e vorba de niște bani pe care i-am restituit, fiindcă nu cunoșteam sursa și nu aveam raport juridic cu ea. De aceea nu am știut în primul moment la ce bani vă referiți. A fost o sumă de 50.000 de euro, primită de la o firmă înregistrată în Bulgaria, cu care asociația noastră nu încheiase niciun contract. Astfel, am întocmit un Ordin de plată de restituire ”, a precizat Dumitru Borțun.

dumitru bortun

Dumitru Borțun (sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)

Într-un răspuns oficial venit din partea Asociației Mișcarea Țara Renaște, se precizează că banii nu au fost utilizați în campania lui Mircea Geoană. ONG-ul susține că are surse de finanțare curate, dar a refuzat să pună la dispoziție datele solicitate de Context.ro încă din luna septembrie. Vezi aici răspunsul integral. 

Asociația a pus la dispoziție o poză cu extrasul bancar prin care banii au fost returnați în Bulgaria.

Mircea Geoană a transmis, prin intermediul unei purtătoare de cuvânt, că a solicitat clarificări de la ONG și a aflat că banii din Bulgaria au fost returnați. El a mai precizat că toate finanțările primite pentru campanie respectă legea. 

Fugarul care-l susține pe Geoană: Eu îl iubesc pe omul ăla, mă înțelegeți?

Al treilea nume care apare în documentele Ausenco este al lui Ionel Știube. A devenit manager al firmei din Bulgaria tot în luna august. A fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru înșelăciune și a stat ascuns până recent, când nu mai poate fi încarcerat pentru că a intervenit prescripția. Este fratele lui Viorel Știube, condamnat la 9 ani de închisoare pentru evaziune într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Oradea. Despre dosarele sale acesta a spus că a fost o victimă a procurorilor.

Contactat de Context.ro, Ionel Știube a precizat că el este cel care controla de fapt firma bulgărească, nu Gabriela Știube. “Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi și am fost un pic supărat, pentru că chiar am vrut să câștige Mircea Geoană”, a precizat Știube, care a menționat că banii din firma bulgărească i-a transferat din Israel.

ionel stiube

Ionel Știube (sursa foto: bihorjust.ro)

Asta nu înseamnă, a mai precizat el, că a lucrat pentru Mircea Geoană, deși e un om pe care îl iubește și admiră. Știe totuși că există două ONG-uri conectate la Mircea Geoană: “Are două asociații, că după internet le-am luat.”

Tot de pe internet susține că a găsit contul în care a virat banii. Spune că a folosit firma din Bulgaria pentru că ar fi fost refuzat dacă ar fi donat direct: “Eu vă spun, pentru istoricul meu, eu eram refuzat din start, pentru că el imediat bagă pe internet, stai mă, cine ești tu, nu?”

Eu îl iubesc pe omul ăla, mă-nțelegeți? Vă repet încă o dată. Îi dădeam și un milion.”

Contabila

Oana Gebre Senbet este împuternicită a Asociației Mișcarea Țara Renaște. Contactată de Context.ro, a refuzat să confirme sau să infirme transferul dintre cele două entități. 

Totuși, a menționat că susținerea lui Mircea Geoană nu este singura activitate a ONG-ului: “Dar nu cred că are exclusivitate cu Mircea Geoană. Nu avem exclusivitate. Adică asociația mai are și alte activități. ”Nu există interes public în tranzacțiile, nu știu, unei asociații. Nu e tranzacția lui Mircea Geoană. Este tranzacția asociației, ca și entitate”., a mai adăugat ea.

Că nu este o simplă contabilă o confirmă informațiile publice: în aprilie 2024, cu o lună înainte de transferul celor 50.000 de euro din Bulgaria, a devenit partenera Andrei Iuzva în Scorpio Media Communication. Andra Iuzva este administratorul firmei care a înregistrat domeniul web www.mirceageoană.ro, Leo Media Consulting (fostă New Machiavelli Communications), firmă care i-a aparținut Anei Cătăuță, apropiată a lui Mircea Geoană.

L-am ajutat pur și simplu că omul avea nevoie, săracul, să-și poată rezolva problemele”

Mircea Geoană a primit un împrumut de sub 100 de mii de euro de la controversatul om de afaceri clujean Nelu Varga. Într-o discuție cu reporterii Context.ro, Varga a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani. 

Context.ro: Știm că l-ați împrumutat pe Mircea Geoană cu o sumă de bani pentru campanie și am vrea să ne spuneți de ce ați decis să îl împrumutați și dacă ne puteți spune și suma de bani?

  • Nelu Varga:Nu pot să vă spun asta, că e confidențial. Oricum nu e o sumă mare și m-a rugat prietenește dacă pot să-l ajut. Și am zis că da, dacă pot să-l ajut, îl ajut cu drag. Dacă nu, asta este.

Context.ro: Dar e de ordinul zecilor de mii, sute de mii?

  • Nelu Varga:  Nu, nu, nu. O sumă mică.

Context.ro: Am înțeles. Deci sub 100 de mii de euro sau peste?

  • Nelu Varga: Da, sub.

Context.ro: Sub 100 de mii de euro. Și cum vă știați cu dumnealui sau cum s-a întâmplat?

  • Nelu Varga: Ne cunoaștem de zeci de ani. Suntem prieteni, deci nu avem un business împreună, suntem prieteni. Deci l-am ajutat ca om. Nu am niciun interes, n-am nici un parti-pris cu politica, nu mă interesează. L-am ajutat pur și simplu că omul avea nevoie, săracul, să-și poată rezolva problemele. Și nu e neapărat pentru ceva anume. Înțelegeți?

Context.ro: Totuși, pentru campanie, că de asta v-a cerut bani, nu?

Nelu Varga: El m-a rugat că are nevoie. Nu mi-a spus mie, nu mi-a dat detalii, că nu suntem în măsură să ne întrebăm fiecare ce vrea să facă. Mi-a spus că după sărbători și dacă pot să-l ajut. Și l-am ajutat.

Omul de afaceri clujean a insistat că nu vrea să ofere alte detalii despre împrumut. 

Despre împrumutul acordat de Nelu Varga, Mircea Geoană a transmis un răspuns ambiguu, în care spune că toate împrumuturile pentru campania electorală respectă legea. “Toate sumele luate cu împrumut în această campanie electorală au fost supuse formalităților specifice legislației electorale, fiind indicat în cuprinsul contractului fără echivoc destinația fondurilor. De asemenea, cu privire la sursa fondurilor împrumutătorilor persoane fizice, vă învederăm că sumele care se află în conturile bancare se presupun a fi curate, respectiv orice suspiciune care ar viza sursa fondurilor prezumtive este investigată de bancă”, a precizat Mircea Geoană prin intermediul unei purtătoare de cuvânt.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.
Avatar of Mihaela Tănase, Attila Biro

One Comment

  1. Avatar of Eminescu
    Eminescu 23 nov., 2024 at 7:52 - Reply

    Deja ma doare capul…

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema