Gangsterii de pe Riviera Maya: Un procuror mexican, acuzat că primea bani chiar de la gruparea interlopului Florian Tudor, pe care trebuia s-o investigheze

05 dec., 2022

Un procuror mexican este acuzat că era pe statul de plată al grupării de interlopi condusă de Florian Tudor. El a reușit să conducă anchetele astfel încât oamenii lui Tudor, în cel puțin două dosare penale în care erau acuzați de tentativă de omor și omor în Cancun Mexic, să n-ajungă nici măcar pe lista de suspecți. Au fost însă investigați în România, unde au ajuns în instanță și ar putea petrece mulți ani în pușcărie. S-au apărat în fața judecătorilor fix cu dosarele investigate de procurorul care e bănuit că era plătit de șeful lor, Florian Tudor.

INFORMAȚII ESENȚIALE

  • Procurorul mexican Jonathan Medina Nava e acuzat că se afla pe statul de plată al bandei, a investigat o crimă și o tentativă de omor legate de gruparea de interlopi condusă de craioveanul Florian Tudor.
  • În Mexic, Nava a decis că tentativa și omorul au fost comise de cetățeni mexicani. În România, procurorii DIICOT au constat că trei locotenenți ai lui Tudor sunt principalii suspecți ai tentativei.
  • Tribunalul București a fost de acord și i-a condamnat pe cei trei pe fond la ani grei de închisoare.
  • Au făcut apel și s-au folosit în apărare de dovezi dubioase furnizate de Medina Nava.
  • Contul bancar al lui Medina Nava a fost blocat de anchetatorii financiari mexicani în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi luat mită de la șeful bandei, Florian Tudor.
  • Un fost colaborator al grupării lui Tudor a declarat pentru OCCRP că Medina Nava „primea cadouri” de 5.000-6.000 de dolari americani.

Investigație de Attila Biro (OCCRP/Context.ro), Lilia Saúl Rodriguez (OCCRP) și Jonny Wrate (OCCRP)

Un procuror mexican care ar fi fost plătit de șeful grupării Riviera Maya condusă de interlopul craiovean Florian Tudor a investigat două cazuri penale majore în care au fost implicați membrii acesteia, inclusiv o crimă și o tentativă de crimă. Acum, una dintre aceste investigații este folosită de membrii bandei ca element cheie al apărării într-un dosar penal aflat în apel la Curtea de Apel București.

În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project, o rețea internațională de jurnalism de investigație din care face parte și Context.ro, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile grupării lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic. Tudor, poreclit “Rechinul”, și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate. Gruparea a activat în multe țări chiar și în SUA, iar printre victime s-au numărat cetățeni americani sau europeni.

Liderul grupării, Florian Tudor, așteaptă acum o posibilă extrădare din Mexic, în timp ce șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor.

Cei trei au contestat sentința. Avocații lor și-au bazat apărarea pe rapoartele procurorului mexican Jonathan Medina Nava, care a atribuit tentativa de omor unor mexican. Astfel că aliații lui Tudor susțin prin avocați că nu sunt vinovați pentru că investigația din Mexic a stabilit cine a comis tentativa.

Lui Medina Nava i-a fost pus sub sechestru contul bancar de către anchetatorii financiari mexicani în 2021, deoarece au observat tranzacții suspecte ce duceau gruparea lui Florian Tudor.

Pe 8 noiembrie, într-o sală de judecată de la Curtea de Apel București, membrii grupării, rudele lor și o armată de avocați au asistat la pledoariile finale. A fost prezentă și familia unui fost afiliat al grupării Riviera Maya. E vorba de Sorinel Marcu, cel pe care locotenenții lui Tudor au încercat să îl omoare, potrivit judecătorilor de la Tribunalul București, care i-au condamnat în primă instanță. Marcu a lucra pentru Florian Tudor în Mexic. Apoi cei doi s-au certat și Tudor a decis să-l elimine din organizația sa.

vlcsnap 2022 12 02 12h20m53s584

atm in cancun

Acesta era genul de bancomante compromise de oamenii lui Tudor în Cancun (sursa foto: OCCRP)

Apărarea a susținut că cei trei sunt nevinovați, spunând că au fost anterior absolviți de o anchetă penală în Mexic, care a constatat că aliații lui Tudor nu au fost vinovați. Cu toate acestea, procurorii români continuă să susțină contrariul.

„Onorată instanță, ați admis ca probă ancheta din Mexic”, a declarat avocatul lui Gabi Alin Poenaru unul dintre principalii suspecți și cel care a luat 9 ani de închisoare pentru tentativă de omor împotriva lui Sorinel Marcu. „Vă rog să vă folosiți de documentele din ancheta mexicană și să îl găsiți nevinovat pe clientul meu”.

În ciuda faptului că i-a fost blocat contul bancar pentru asocierea sa cu banda, Medina Nava nu a fost identificat public ca principal investigator în două dosare penale care au analizat o tentativă de omor și omorul lui Sorinel Marcu fostul asociat al lui Tudor.

Despre tentativa de omor, DIICOT și apoi Tribunalul București au concluzionat că a fost comisă de oamenii lui Tudor. Iar părinții lui Marcu și o serie de martori au susținut că asasinatul a fost comandat tot de către Florian Tudor.

Fără a-l menționa pe Medina Nava, un magistrat de la Tribunalul București a concluzionat că dosarele mexicane nu pot fi considerate „în niciun caz” ca fiind „o hotărâre definitivă” în cazul tentativei de omor. Judecătorul a analizat documentele din Mexic tocmai pentru că avocații locotenentilor lui Tudor s-au bazat în mod special pe concluziile lui Medina Nava.

Legăturile lui Medina Nava cu banda nu au fost dovedite în instanță, iar acesta nu a fost pus sub acuzare niciodată în Mexic sau în altă parte.

Trecutul violent

Cele două cazuri cheie în care a fost implicat Florian Tudor, pe care Jonathan Medina Nava le-a investigat, își au ambele rădăcinile în 2018.

Atunci au început să apară fisuri în grupul infracțional românesc – care se ramificase din Mexic pentru a desfășura operațiuni de skimming de bancomate și de clonare de carduri în SUA, în alte părți ale Americii Latine, în Europa și nu numai. Lucrurile au degenerat rapid intre Tudor și Marcu.

Constantin Sorinel Marcu a fost un apropiat al lui Florian Tudor. Cei doi au fost inițial prieteni, dar apoi s-au certat. Marc a început să saboteze operațiunea de skimming coordonată de Tudor în Mexic. A început să lipească pe bancomatele mexicane avertismente despre activitățile de skimming ale grupării.

vlcsnap 2022 12 02 12h22m30s702

florian tudor

Florian Tudor - liderul grupării Riviera Maya (sursa foto: OCCRP)

Instigați de Tudor, aghiotanții săi l-ar fi urmărit pe Marcu prin Cancun, pe 2 aprilie 2018. L-au încolțit în fața unui birou de curierat DHL. „M-au tăiat în spate, că au fost 4 (patru), m-au înţepat în spate”, a povestit ulterior Marcu unui prieten.

La două luni după acest atac, Marcu a fost găsit mort pe scaunul șoferului unui SUV, împușcat, la doar câțiva metri de vila din Cancun a lui Tudor, care servea drept bază pentru rețeaua de skimming.

În Mexic, atât tentativa de omor cât și uciderea lui Marcu au rămas neelucidate și învăluite în mister. Însă membrii grupării suspectați că l-au înjunghiat la DHL au fost între timp judecați în România.

În dosarul din România, monitorizat de reporterii Context.ro/OCCRP oamenii lui Tudor au fost condamnați de Tribunalul București, în martie 2021, la sentințe cuprinse între trei și zece ani. Recursul lor a început în iunie 2021.

În timpul procesului de la tribunal și, ulterior, în apel, avocații a doi dintre interlopi au prezentat documente din Mexic, susținând că clienții lor nu puteau fi pedepsiți pentru tentativa de omor asupra lui Marcu din 2018, deoarece Medina Nava investigase deja crima și cei doi nu au fost învinuiți.

Medina Nava a investigat tentativa de omor asupra lui Marcu și a ajuns la concluzia că Tudor și aliații săi nu au fost implicați. În schimb, a pus crima pe seama unui bărbat care ar fi murit înainte ca poliția să-l audieze.

Documentele arată că Medina Nava și-a bazat concluziile în mare parte pe declarațiile unui agent de securitate din apropierea biroului DHL, unde Marcu fusese atacat. Agentul a insistat că doi mexicani l-au atacat pe Marcu. A spus că unul avea un tatuaj cu un craniu verde pe braț. Câteva zile mai târziu, pe 17 mai 2018, un tânăr cu un tatuaj similar a fost împușcat mortal.

Medina Nava a așteptat opt luni – până la 25 ianuarie 2019 – înainte să-l audieze oficial pe agentul de securitate. A fost singurul martor pe care l-ar fi interogat vreodată cu privire la înjunghierea lui Marcu. Audiera a avut loc la miezul nopții. Agentului de securitate i-au fost prezentate mai multe fotografii ale bărbatului tatuat și a fost întrebat dacă acesta era același pe care îl văzuse la DHL. A confirmat că e aceeași persoană. Medina Nava a închis cazul cu următoarea concluzie: Marcu fusese înjunghiat de un mexican care acum era mort.

În dosarul penal copt de Medina Nava se precizează că ofițerii de poliție au mers la spital, l-au interogat pe Marcu și apoi au scris că acesta a spus că doi mexicani l-au înjunghiat. Însă Marcu nu a semnat acea declarație, polițiștii spunând că nu a putut să o semneze din cauza rănilor.

În același timp, Marcu trimitea mesaje WhatsApp și fotografii unui prieten în care spunea clar că a fost atacat de patru dintre oamenii lui Tudor și la ordinul acestuia.

vlcsnap 2022 12 02 12h21m17s772

marcu spital

Marcu, internat în spital după atac (sursa foto: OCCRP)

Spre deosebire de ancheta mexicană făcută de Nava, investigația penală românească privind tentativa a fost coordonata de un procuror de la DIICOT și s-a bazat pe mai mulți martori care au menționat că imediat după atac Marcu le-a spus că oamenii lui Tudor au venit după el.

Un martor protejat a adăugat că trei polițiști mexicani i-au arătat mai multe imagini de pe o cameră de supraveghere din apropiere, care a surprins nu doar tentativa de omor, ci și fețele a trei dintre oamenii lui Tudor: Poenaru Gabi Alin, Ghiță Răzvan și Mincă Adrian Mihai.

Martorul le-a spus anchetatorilor români că polițiștii mexicani au cerut mită pentru imaginile care dovedeau că oamenii lui Tudor l-au înjunghiat pe Marcu. Martorul a declarat că n-a dat mită pentru că îi era teamă.

Operațiunea Caraibe

Documentele obținute de reporterii OCCRP, precum și interviurile cu un fost asociat al lui Tudor, indică faptul că Medina Nava e un aliat vechi al interlopului craiovean.

OCCRP a obținut un raport de la Unitatea de Informații Financiare (UIF – echivalentul Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor din România) din Mexic, care a pus sechestru pe zeci de conturi bancare legate de operațiunea de skimming a lui Tudor, în 2021. Raportul spune că a blocat „79 de persoane fizice și juridice aparținând unui grup infracțional format din persoane de naționalitate română și mexicană”, care erau „dedicate clonării cardurilor de credit și de debit în destinația turistică Cancún, Quintana Roo”.

Investigația FIU, denumită Operación Caribe, a detectat tranzacții suspecte în valoare de 463 de milioane de pesos (23 milioane de dolari), transferuri internaționale de peste 483 de milioane de pesos (24 milioane de dolari), precum și emiterea de cecuri și transferuri interbancare în valoare de 4,64 miliarde de pesos (227 milioane de dolari).

Printre cei ale căror conturi bancare au fost blocate se numără și Medina Nava, care a lucrat ca procuror în statul Quintana Roo începând din 2013. Documentele din arhive, consultate de OCCRP, arată că acesta a cumpărat o proprietate în valoare de 754.000 de pesos mexicani (38.665 USD) în august 2019, în timp ce procesul oamenilor lui Tudor era în curs de desfășurare în România. Presa mexicană a relatat că el nu mai lucrează ca procuror.

Nava a contestat sechestrul pus de UIF pe banii săi în Mexic . De când i-a fost blocat contul bancar, el a inițiat două procese, atât împotriva Trezoreriei, cât și a procurorilor din Quintana Roo, în încercarea de a-și „recupera banii”. Până acum n-a avut succes.

O sursă din gruparea lui Tudor a povestit că Nava era plătit constant de Tudor și că relația dintre cei doi a evoluat în timp. “(Medina Nava) primea cadouri la început, poate 5.000-6.000 (de dolari americani) pe lună , a spus acesta, adăugând că Tudor a continuat să plătească mai mult în funcție de ceea ce avea nevoie.”

Potrivit fostului colaborator al grupării, Nava l-a cunoscut pe Tudor când craioveanul a fost arestat în Mexic. A mai explicat că au fost puși în legătură de niște avocați și că Tudor l-a susținut financiar intens pe Nava pentru că avea nevoie de un procuror de partea lui.

Nava nu a fost singurul investigator care apare pe circuitul de bani al interlopilor lui Tudor. Polițistul care i-a luat declarația lui Marcu la spital după tentativa de crimă a fost, de asemenea, nominalizat în „Operațiunea Caraibe”. Unul dintre conturile sale bancare a fost blocat pentru tranzacții suspecte.

Două cazuri, același om cheie

Tentativa de asasinat a lui Marcu din 2 aprilie 2018 nu a fost singura dată când Medina Nava a fost implicat într-un caz legat de interlopii grupări Riviera Maya.

A fost și achetatorul morții lui Sorinel Marcu. Pe 11 iunie Marcu a fost găsit pe scaunul șoferului SUV-ului, aproape de vila lui Tudor Florian din Cancun. Primii suspecți au devenit, în mod natural, Tudor și gruparea sa, cu care Marcu era la cuțite.

Dar, la fel ca și în primul dosar, Medina Nava a găsit pe cine să dea vina. De data aceasta, teoria procurorului era că Marcu se dusese în zonă pentru a ucide un alt român, Gabriel Alin Stroe. Apoi un agent de pază care lucra pentru Stoe i-a luat apărarea. Agentul de pază a luat vina asupra lui și a spus că el l-a împușcat pe Marcu cu pistolul din dotare.

Cu toate acestea, în dosarul lui Medina Nava, un document menționează că mâinile agentului de pază nu prezentau nicio urmă de praf de pușcă. O investigație OCCRP a constatat mai multe neconcordanțe în probele prezentate în dosar. Agentul de securitate a fost în cele din urmă achitat pentru l-a împușcat pe Marcu. Un judecător a decis că agentul de securitate l-a ucis pe Marcu în mod legal, iar cazul a fost închis oficial.

Un an mai târziu, Medina Nava a cumpărat un condominiu în Cancun. Nu există nicio dovadă care să sugereze că achiziția a fost făcută cu bani de la banda lui Tudor. Nava nu a răsupuns întrebărilor trimise de OCCRP.

vlcsnap 2022 12 02 12h21m31s833

cartier cancun

În clădirea din stânga imaginii era cartierul general din Cancun al grupării lui Florian Tudor (sursa foto: OCCRP)

Medina nu este singurul oficial mexican de rang înalt care a fost în contact cu organizația lui Tudor.

Un alt procuror care a investigat asasinarea lui Marcu alături de Medina Nava ar avea, de asemenea, legături cu interlopii lui Tudor. În 2019, procurorul Moisés Méndez López a fost prins însoțind cu mașina prin Cancun pe unul dintre partenerii de afaceri ai lui Tudor. Potrivit unor documente obținute de ziarul mexican Reforma, cei doi au fost opriți de poliție în legătură cu uciderea unui polițist într-un port de feriboturi.

În 2021, Méndez López a fost arestat de procuratură în urma unei descinderi la domiciliul său, fiind acuzat că a furat dosare confidențiale legate de activitatea sa.

„I-au tăiat splina”

În cadrul unei audieri recente la Curtea de Apel București, judecătorii au ascultat declarațiile unei alte cunoștințe ale lui Marcu, care a contrazis încă o dată versiunea lui Medina Nava cu privire la evenimentele legate de tentativa de omor.

Potrivit martorului audiat în premieră, Marcu nu i-a spus niciodată că a fost înjunghiat de doi mexicani. Marcu i-a spus că, în timp ce se ducea să ridice un pachet, Poenaru și un alt bărbat au tăiat cauciucurile Porsche-ului său și apoi l-au înjunghiat. Marcu a încercat să fugă, dar un alt bărbat l-a blocat. „I-au tăiat splina”, a spus martorul audiat de judecători.

Acesta a mai spus că un fost angajat al lui Tudor a luat legătura cu el și i-a transmis câteva înregistrări. OCCRP a obținut aceste înregistrări, care au fost prezentate instanței românești de către familia lui Marcu prin avocat.

Într-una dintre ele, Florian Tudor poate fi auzit instruindu-l pe fostul său asociat cu privire la ce să le spună procurorilor atunci când aceștia îl vor întreba despre tentativa de asasinare a lui Marcu.

„O să-ți dau întrebările înainte „, i-a spus Tudor fostului său colaborator. „Spui că l-au bătut mexicanii. Spui că tu ai venit când era în spital.”.

În înregistrări, Tudor poate fi auzit chiar amenințându-i pe procurorii români. După ce a aflat că unul dintre foștii asociați trimitea mesaje audio pe WhatsApp către terțe persoane, pare să devină furios.

„Te iau și te f*t, te iau și te f*t și te filmez acolo unde ești. Într-o zi, dacă vreau, în noaptea asta dacă vreau te iau și te f*t și te și filmez și te pun pe YouTube ca să arăt că am coaie și sunt șmecher”, a spus Florian Tudor. „Trimite mesajele la cine vrei tu pentru că o să-i iau pe fiecare, spune-le tu, și pe procuror o să-l iau din România și o îmi bag p**a în familia lui și în morții lui. „.

În alte înregistrări, Tudor poate fi auzit lăudându-se că s-a întâlnit cu „unu dintre șefii ăi mari din Fiscalia” , folosind cuvântul spaniol pentru un birou de procurori.

Instanța din România va da hotărârile finale în cazul oamenilor lui Tudor pe 6 decembrie.

  • Notă: Acest material este o variantă adaptată a investigației publicate de OCCRP aici. Rise Project România a publicat propria variantă a investigației aici

sursa foto: James O’Brien/OCCRP

Despre autor: Attila Biro

Avatar of Attila Biro
Attila Biro este cofondator al CONTEXT și investighează crima organizată și corupția de 20 de ani. Lucrează deseori în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Reporting Project. Înainte de a se alătura CONTEXT a făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020. A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice în Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro. E mentor și coordonează cursuri pentru jurnaliști si alte categorii profesionale.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema