Extrădarea miliardarului Beny Steinmetz din Cipru în România, respinsă definitiv

03 nov., 2023

Curtea Supremă din Cipru a respins extrădarea magnatului Benyamin Steinmetz în România. Judecătorii au considerat că israelianul ar putea avea parte de tratament inuman pe durata detenției în țară. Decizia instanței cipriote este definitivă.

Steinmetz nu a fost prezent la termenul din 3 octombrie și a aflat de decizia Curții Supreme cipriote la finalul procesului, fiind sunat de avocați prin videoconferință. 

„Un alt tribunal dintr-un stat european transmite un mesaj puternic celor care încalcă flagrant drepturile omului și ignoră fiecare din aspectele statului de drept”, a transmis Steinmetz, ulterior, printr-un comunicat de presă. 

Pe 19 octombrie, aceeași instanță a decis să-l mențină în arest preventiv pe Beny Steinmetz, deși avocații israelianului au încercat să-l elibereze pe o cauțiune de 1 milion de euro. 

Șase zile mai târziu, Steinmetz a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost trimis la un spital din Larnaca, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Elias Stefanou, avocatul israelianului, a transmis în timpul procesului de vineri că a suferit „dureri de spate care i-au afectat mobilitatea piciorului” în timpul detenției. 

Reamintim că apelul de vineri vine după ce un tribunal din Larnaca a decis în luna octombrie că miliardarul trebuie să ispășească pedeapsa de cinci ani de închisoare în România.

Tot atunci, judecătorul a refuzat propunerea ca Steinmetz să plătească 1 milion de dolari cauțiune și să-și recupereze documentele de călătorie, aflate în posesia autorităților cipriote încă de la finalul lunii august, când a fost reținut.

La scurt timp după acea decizie, Ministerul român al Justiției anunța că „a sprijinit cu toate datele necesare instanțele cipriote” pentru a demonstra că închisorile din țară respectă standardele europene de detenție. 

Beny Steinmetz a fost condamnat în lipsă de Înalta Curte de Casație și Justiție din România în dosarul „Ferma Băneasa”, în decembrie 2020. Un an și jumătate mai târziu, o instanță din Grecia a respins cererea de extrădare emisă de autoritățile române. 

Atunci, Curtea de Apel din Atena a motivat că Steinmetz ar putea fi supus unui tratament degradant în închisorile din România și că unul dintre judecătorii care au decis să îl aresteze nu și-a depus corect jurământul.

Pe 9 octombrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a mai respins o tentativă a lotului Steinmetz de a anula pe cale civilă sentința penală care le-a adus anii de pușcărie.

Un complet de cinci judecători conduși chiar de șefa ICCJ, Corina Corbu, a respins cererea. Steinmetz nu a fost printre cei care au inițiat acțiunea, dar compania Reciplia SRL, pe care o controlează indirect, s-a alăturat acțiunii.

Printre cei care au cerut judecătorilor anularea pe cale civilă a deciziei penale a fost și consultantul politic Tal Silberstein, condamnat la rândul lui la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Acest articol este o traducere adaptată a articolului publicat de OCCRP
Autor: CHRISTODOULOS MAVROUDIS

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema