39 de ONG-uri au semnat un apel pentru operaționalizarea Regulamentului UE privind despădurirea
39 de organizații non-guvernamentale solicită statelor membre ale Uniunii Europene să aloce resurse pentru implementarea Regulamentul UE privind despădurirea (EUDR), ca urmare a investigațiilor Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).
În scrisoarea adresată Statelor Membre, zeci de ONG-uri atrag atenția asupra necesității implementării imediate a EUDR, accentuând rolul statelor ca factori de decizie în ceea ce privește reducerea amprentei defrișărilor în Uniunea Europeană, care înregistrează a doua cea mai mare valoare din lume.
În scrisoare, organizațiile de mediu susțin că statele ezită să își asume angajamentul de a combate defrișarea ca fenomen global și se lasă influențate de lobby-uri anumitor ramuri industriale.
Reacția ONG-urilor vine după ce 140 de reporteri din 28 de țări, printre care și jurnaliștii Context.ro, care au luat parte la Deforestation Inc., au dezvăluit faptul că anumite state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, Austria, Germania și Țările de Jos, au alocat prea puține resurse pentru implementarea EUDR (EU Deforestation Regulation).
După cum s-a raportat în urma reuniunii Consiliului AGRIFISH din 26 martie 2024, miniștrii agriculturii din UE au acționat cu întârziere pentru implementarea EUDR și, în mod similar, unele industrii cer amânarea impunerii prevederilor EUDR, ignorând criza climatică actuală.
România se regăsește pe lista statelor care alocă prea puține resurse pentru combaterea defrișării.
Tăierile ilegale de arbori în România
Recent, un raport marca Greenpeace ilustrează scăderile dramatice ale suprafețelor împădurite de pe teritoriul României, notând că, în prezent, fondul forestier mai acoperă doar 29% din întreaga suprafață a țării, cu 14% sub media Uniunii Europene..
Raportul arată că statul român face prea puține demersuri pentru a împiedica defrișarea, iar situația alarmantă a ajuns în atenția publicului în urmă cu câteva săptămâni, odată ce un raport publicat a scos la iveală faptul că 90% din pădurile IKEA, investigate de Agent Green, sunt exploatate intens, deși majoritatea se suprapun sau sunt situate în vecinătatea unor arii naturale protejate, cum ar fi siturile Natura 2000, parcurile naționale și naturale.
Printre neregulile semnalate se numără pădurea seculară din Buzău, dar și proprietățile forestiere ale companiei suedeze din județele Iași, Maramureș, Argeș, Neamț și Vrancea, Suceava.
Puteți găsi mai multe detalii despre acest subiect aici.
Pe urma banilor din defrișările ilegale
Și mai multe afaceri suspicioase în industria lemnului și a cherestelei din județul Suceava ne-au atras atenția. Este vorba de legătura dintre un om de afaceri controversat și un veteran al politicii din zonă, care a și inițiat numeroase legi în domeniul silvic.
Context.ro a găsit o tranzacție prin care un teren deținut de senatorul Ioan Stan a ajuns, cu o mărire semnificativă a valorii financiare, la controversatul afacerist Ionuț Ursu, trimis în judecată pentru că ar fi încercat să mituiască un anchetator astfel încât să scape de acuzații de evaziune fiscală și tăiere ilegală de păduri.
Anchetatorii au investigat afacerile companiei Saniral SRL, firma care a plătit banii senatorului PSD, și au descoperit faptul că face parte dintr-o rețea de companii care controlează bucăți mari din afacerile cu lemn extras din pădurile Sucevei. Mai mult decât atât, dovezile arată că, în februarie 2023, terenul a fost înregistrat direct pe numele lui Ursu.
Investigația completă a context.ro pe acest subiect este disponibilă aici.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema