Raport Agent Green/Bruno Manser Fonds (BMF): Zeci de nereguli descoperite în pădurile IKEA din România / Cum se apără compania

19 apr., 2024

IKEA este acuzată de organizația de mediu Agent Green că distruge pădurile pe care le are în România. Activiștii de mediu susțin că producătorul de mobilă vrea să extragă cât mai mult lemn posibil din pădurile românești, ignorând legislația. Corporația suedeză neagă acuzațiile și spune că exploatează responsabil pădurile din România.

Potrivit raportului publicat, prin intermediul Ingka Investments, ramura de investiții a Grupului Ingka din care IKEA face parte, aceasta din urmă deține aproximativ 51.000 hectare în România. În pădurile IKEA investigate de Agent Green au fost descoperite 50 de suspiciuni de încălcare a legislației UE și naționale, precum și practici de gestionare forestieră necorespunzătoare.

Într-un răspuns trimis redacției Context.ro, corporația suedeză susține că respectă legislația și că exploatează în mod responsabil pădurile din România pe care le administrează. „Suntem în dezacord complet față de cele menționate în raportul publicat recent de către Agent Green și Bruno Manser Fonds. Avem încredere în practicile noastre forestiere și urmăm procese riguroase pentru a proteja suprafețele pe care le deținem”, a transmis biroul de presă al IKEA.

Pădurea seculară din Buzău

În Buzău, IKEA are peste 1500 de hectare de păduri primare și seculare în zona Penteleu care sunt acum degradate de exploatarea forestieră, potrivit raportului Agent Green. Aici, experții Agent Green au descoperit că peste 87% din păduri sunt exploatate intensiv. În plus, în unele zone au dat de parcele în care pădurea a fost rasă, deși în acte se menționa că s-au efectuat tăieri de cvasigrădinărit, adică menite să regenereze pădurea.

Parcelă de pădure seculară degradată din Penteleu, Buzău, deținută de compania suedeză // Sursa: Raport Agent Green

Poza 2

Parcelă de pădure seculară degradată din Penteleu, Buzău, deținută de compania suedeză // Sursa: Raport Agent Green

Nereguli similare au fost găsite în pădurile companiei suedeze din Iași, Maramureș, Suceava, Argeș, Neamț și Vrancea.

Conform informațiilor extrase din raport, sesizările privind aceste suspectate abateri în pădurile deținute de IKEA prin intermediul de Ingka Investments, au fost depuse la Gărzile Forestiere competente din județele Cluj, Focșani, Suceava și Vâlcea.

IKEA susține în răspunsul trimis redacției Context.ro că a ales să nu intervină asupra unor terenuri forestiere. „De exemplu, anul trecut, am ales să nu intervenim asupra unor terenuri forestiere pe o suprafață de 1.400 de hectare, care nu au fost încă clasificate ca păduri multiseculare, anticipând noile criterii ale Comisiei Europene care vor intra în vigoare”, spune compania în poziția lor oficială.

Gabriel Păun, Președintele Agent Green, declară că, deși produsele IKEA sunt facile și necostisitoare, corporația folosește practici înșelătoare cu privire la angajamentul companiei față de protejarea naturii: ,,IKEA este convenabilă. Nimeni nu se îndoiește de acest lucru. Mobilierul lor este destul de ieftin și ușor de instalat. Inginerii lor, marketingul, dar și practicile de publicitate înșelătoare cu privire la angajamentul companiei în protecția mediului, sunt impecabile. Este un avantaj pe care trebuie să admitem că îl au. Dar ceea ce este ieftin pentru consumatori și profitabil pentru IKEA, este scump pentru natură. IKEA arată frumos pe dinafară, dar este putredă pe dinăuntru.”

Reacții

Reporterii Context.ro au cerut punctul de vedere din partea companiei IKEA asupra raportului publicat de Agent Green și Bruno Manser Fonds. Cu toate că aceasta s-a poziționat ,,în dezacord complet” față de rezultatele acestuia, s-a arătat dispusă la facilitarea unui dialog cu organizațiile neguvernamentale pentru a-și consolida angajamentul față de gestionarea responsabilă a pădurilor. Conform răspunsului celor de la IKEA, o întâlnire va avea loc cu Agent Green și Bruno Manser Fonds în luna iunie, pentru a discuta detaliile raportului.

Despre autor: Cosmina Ungureanu

Avatar of Cosmina Ungureanu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema