Transpunerea legii avertizorilor de integritate blochează a doua tranșă din PNRR, de 3 miliarde de euro

16 feb., 2023

Oficial, guvernul României a raportat că am atins toate jaloanele și țintele pentru tranșa de 3,2 miliarde de euro din PNRR. Comisia Europeană are altă părere și cere clarificări și dovezi pentru mai multe dintre ele, inclusiv controversata lege privind avertizorii de integritate.

România a inclus în Planul Național de REdresare și Reziliență ținte și jaloane pe care era obligată să le atingă. Printre ele, transpunerea în legislația națională a directivei europene referitoare la avertizori. Legea a fost adoptată cu întârziere, după lungi dezbateri și controverse.  

Societatea civilă și experții anticorupție au avertizat că legea nu oferă suficientă protecție avertizorilor de integritate: raportările anonime pot fi ignorate, dar avertizorul poate să contacteze presa doar în anumite condiții. 

Obiecțiile Comisiei Europene reflectă exact aceste critici.

Screenshot from 2023-02-15 18-45-04

Observațiile CE referitoare la legea avertizorilor de integritate

Comisia chiar cere României să explice de ce consideră că legea adoptată transpune corect directiva europeană.

Pentru alte 22 de jaloane, Guvernul României a trimis documente incomplete, neclare sau care pur și simplu nu  dovedesc că ne-am îndeplinit obligațiile. La capitolul energie, de exemplu, România s-a angajat să semneze contractele de finanțare pentru instalații de producere a hidrogenului verde de cel puțin 100 de MW. A trimis un singur contract pentru o capacitate de producție de 50 de MW.

sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Despre autor: Mihaela Tănase

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema