Traficanţii de cocaină au început să vizeze porturi din sud-estul Europei, inclusiv Constanţa, în Bucureşti sunt traficate pastile cu fentanil de uz farmaceutic (raport internațional)
Sursa foto: Pixabay, Jiri Plistil
Traficanţii de cocaină au început să vizeze porturi din sud-estul Europei, inclusiv Constanţa, iar în Bucureşti sunt traficate pastile cu fentanil de uz farmaceutic, se arată în Monitorul European al Trendurilor Drogurilor, primul raport de acest tip realizat de Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC). Potrivit documentului, preţul heroinei în capitala României este mai scăzut comparativ cu alte oraşe europene, o explicație fiind apropierea de ruta balcanică de trafic de droguri.
Raportul atrage atenţia asupra pericolului în creştere reprezentat de fentanil şi alte opioide sintetice în Europa. Deşi până acum criza opioidelor a fost asociată în principal cu America de Nord, datele recente sugerează că Europa, inclusiv România, riscă să se confrunte cu un val similar de supradoze şi probleme de sănătate publică.
Fentanilul este o substanţă de până la 50 de ori mai puternică decât heroina şi de 100 de ori mai puternică decât morfina. Deşi cererea pentru fentanil în Europa rămâne relativ scăzută, piaţa este în continuă schimbare, iar traficanţii caută noi modalităţi de distribuţie. Raportul GI-TOC arată că vânzarea fentanilului are loc mai ales sub formă de medicamente farmaceutice contrafăcute, comercializate prin platforme criptate, precum Telegram şi dark web.
“În Bucureşti sunt traficate pastile cu fentanil de uz farmaceutic”
România nu se află încă în epicentrul traficului de fentanil, însă raportul evidenţiază o creştere îngrijorătoare a disponibilităţii opioidelor sintetice pe piaţa neagră. Raportul GI-TOC menţionează că pastile cu fentanil de uz farmaceutic au fost găsite pe piaţa ilicită din Bucureşti, fără a fi confirmate legături cu crima organizată.
Tramadolul, oxycodona şi alte analgezice puternice sunt din ce în ce mai prezente pe piaţa ilicită, fiind comercializate inclusiv pe platforme de socializare şi mesagerie criptată. Aceste medicamente prezintă un risc crescut de dependenţă şi supradoză, şi sunt adesea utilizate ca substitut pentru heroină, iar riscul este ca în curând ele să fie contaminate cu fentanil sau nitazene, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări europene, de exemplu Germania şi Marea Britanie.
Heroina rămâne larg disponibilă în Europa, cu excepţia Kievului, unde războiul a perturbat rutele de aprovizionare. Puritatea sa este însă în scădere, media situându-se între 16% şi 24%.
Potrivit raportului, preţul heroinei în Bucureşti este mai scăzut decât în oraşe vest-europene precum Londra sau Hamburg, posibil din cauza proximităţii faţă de rutele tradiţionale de trafic de heroină. Raportul mai spune că există dovezi ale confiscărilor constante în ţările vecine Afganistanului şi de-a lungul rutei Balcanice de contrabandă, indicând faptul că fluxul de heroină către Europa nu a fost întrerupt, în ciuda reducerii masive a suprafeţei cultivate cu opiu în Afganistan.
Cocaina şi crack-ul, pieţe emergente în Europa
Raportul internațional mai menţionează că România nu este un punct major de intrare pentru cocaină, dar cererea pentru această substanţă este în creştere la nivel european. Preţurile de retail sunt mai ridicate decât în porturile europene importante, cum ar fi Antwerp sau Barcelona. Pentru a aproviziona mai multe pieţe europene, traficanţii au început să vizeze şi porturi din sud-estul Europei, precum Constanţa în România, Piraeus în Grecia şi Koper în Slovenia.

Porturi europene de intrare pentru cocaină. (Sursa: Raport GI-TOC)
2 Comments
Leave A Comment
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă
Felicitări pentru articol! Păcat că mulți români încă nu înțeleg că o abordare a problemei precum cea din Portugalia este cea mai necesară pentru a evita o criză a substanțelor, în special a celor nou apărute. De la guvernanți nu mai am așteptări să fie maturi și să ia măsurile necesare singura cale este presiunea publică. Dar, într-o țară needucată pe acest subiect, care aplaudă când vede niște puști prinși cu un grăunte, slabe șanse.
> Extinderea programelor de reducere a riscurilor: Distribuirea de naloxonă (antidot pentru supradoză) şi introducerea kiturilor de testare pentru consumatori ar putea reduce numărul de decese.
Nu, tocmai, daca faci asta tot intretii acest flagel. Similar se intampla in US si nu mai scapa de ei. Daca nu ai clienti, nu ai ce sa vinzi.