STENOGRAME din cazul celor trei polițiști bucureșteni arestați pentru luare de mită: „Vezi care e suma? Îți convine suma asta s-o dai la stat?”

10 iun., 2024

Trei polițiști locali de la Sectorul 1 au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, săptămâna trecută, fiind acuzați de corupție. Aceștia au luat mită în valoare de câteva zeci de mii de euro de la patronii unor firme. În schimbul banilor, au trecut cu vederea nereguli privind autorizațiile sau avizele de funcționare.

Documentele consultate de Context.ro arată că schema de corupție era coordonată chiar de șeful Compartimentului Control Activități Comerciale de la Poliția Locală Sector 1. Împreună cu două polițiste din subordine, a transformat controlul de rutină a societăților comerciale într-o sursă ilegală de bani.

Polițistele Florentina Iordache și Marina-Roxana Avram efectuau controale la operatorii economici, în special în zonele Calea Victoriei, Șoseaua Nordului și parcul Herăstrău, iar în situațiile în care identificau nereguli privind autorizațiile sau avizele de funcționare, făceau presiuni asupra reprezentanților societăților, amenințându-i cu suspendarea sau închiderea activității societății. În funcție de neregulile constatate, cereau mită între 1.000 de lei și 20.000 de euro, potrivit documentelor consultate de Context.ro. Șeful lor, Dragoș-George Voinea, era cel care dispunea efectuarea unor controale punctuale, în urma cărora primea diverse sume de bani.

Documente judiciare consultate de Context.ro arată că polițistele ar fi primit 20.000 de euro mită de la patronii unui restaurant de tip fast-food pentru a evita confiscarea încasărilor realizate în perioada în care activitatea restaurantului era suspendată, dar și pentru a interveni în soluționarea favorabilă a unui dosar în care societatea era cercetată penal. Banii au fost primiți în mai multe tranșe, iar procurorii suspectează că o parte din sumă i-a revenit și șefului lor.

În cazul unui alt restaurant din capitală, care activa fără autorizație de funcționare, polițistele coordonate de șeful Voinea, au mascat veniturile reale și au cerut comerciantului doar câteva bonuri fiscale pentru a motiva că restaurantul nu a realizat venituri, arată stenograme din dosar:

“Avram Marina Roxana: Facem în felul următor. Eu o să fac nota ca să fie totul în regulă… că am întocmit-o astăzi… eu îți cer bonurile pe perioada aia, iar tu vii cu bonurile care vrei tu.

C: OK

Avram Marina Roxana: Tu poți să-mi vii și cu 3 bonuri. Cu câte vii, aia este.

(…)

C: Bine. Așa fac. Lasă-mi tu invitație pentru săptămâna viitoare când poți tu și vin cu câte bonuri pot și… Adică o să scot câteva bonuri…

Avram Marina Roxana: Vino cu tot ce ai mai puțin.”

Astfel, polițistele au încasat o mită de 3.000 de euro și au aplicat o amendă de doar 2.000 de lei, deși trebuia să confiște toate veniturile obținute în perioada în careactivitatea restaurantului era suspendată, dar a continuat să funcționeze ilegal. Ulterior, cele două au mai cerut 4.000 de euro de la patronii restaurantului.

Când reprezentanții Direcției Generale Anticorupție au mers la domiciliul polițistei Iordache pentru a face percheziții, aceasta a sărit de la geamul clădirii în care locuia, de la etajul unu, pe timp de ploaie și a apelat o prietenă ca să vină s-o ia. Iordache nu voia să fie săltată, ci dorea să se predea, arată stenogramele consultate de Context.ro:

„Iordache Florentina: Vino și ia-mă și pe mine că am rămas în stradă! Să mă schimb, să mă duc eu de bunăvoie, să nu mă ia așa. Că sunt în ploaie afară.

(…)

Interlocutor: Cine să te ia?

Iordache Florentina: DGA-u’! Vreau să mă duc eu să mă predau. Te rog! Sunt afară, în ploaie! Vino și ia-mă și pe mine să mă duc!

Interlocutor: Cine ți-a zis?

Iordache Florentina: E afară! A spart ușa! Haide! Te rog!

Șeful Compartimentului Control Activități Comerciale de la Poliția Locală Sector 1 este acuzat de procurori de luare de mită și de complicitate la fals intelectual, iar cele două polițiste sunt acuzate de mai multe infracțiuni de corupție, între care luare de mită și trafic de influență.

Despre autor: Marionela Toma

Avatar of Marionela Toma

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema