Rețeaua minciunilor: Cum arată dezinformarea și propaganda pro-Kremlin în 13 țări din Europa Centrală și de Est

02 oct., 2023

Site-urile pro-Kremlin, de dezinformare, conspirație și extremă dreapta, modul în care acestea sunt interconectate din punct de vedere tehnic și cum operează în Europa Centrală și de Est, au fost analizate de jurnaliști din 13 țări europene, care au investigat modul în care se răspândește dezinformarea în țările lor de origine, precum și rețeaua de propagatori de pe platformele de socializare.

Uniunea Europeană a luat măsura de a bloca canalele oficiale de propagandă pro-Kremlin, cum ar fi Russia Today și Sputnik News, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Însă pe lângă canalele oficiale, există un vast ecosistem de site-uri de dezinformare pro-ruse și de extremă dreapta care e activ în Europa Centrală și de Est. De exemplu, NewsFront, un centru de propagandă a Kremlinului conectat cu serviciile secrete rusești, continuă să vizeze publicul din Europa. Investigația Rețeaua minciunilor (Firehose of falsehood) a scos la iveală vastul ecosistem.

Ecosistemului de dezinformare pro-Kremlin, conspiraționist și de extremă-dreapta din Europa Centrală și de Est

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, NewsFront, cunoscut de mult timp ca fiind una dintre cele mai mari fabrici de dezinformare rusească, s-a extins în mod semnificativ.  

În timp ce proprietarului NewsFront, Konstantin Knyrik, i-au fost impuse sancțiuni europene la scurt timp după izbucnirea războiului, investigația noastră descoperă o cantitate tot mai mare de conținut de propagandă rusă în limbi străine provenind de la NewsFront. Din 2015, NewsFront a fost gestionat în principal de persoane care proveneau din teritoriile ocupate după 2014 în Ucraina, și anume Crimeea, Donețk și Lugansk. Precizia lingvistică îmbunătățită a conținutului indică posibilitatea să fi atras angajați din țări europene. 

În ciuda sancțiunilor impuse, NewsFront, un centru de propagandă a Kremlinului conectat cu serviciile secrete rusești, continuă să vizeze publicul din Europa. Acum, acesta își dezvoltă raza de acțiune pe Telegram. Detalii aici.

Însă, sunt sute de site-uri din Europa Centrală și de Est care fac parte din această rețea de dezinformare. În urma unei analize tehnice, echipa de jurnaliști din cadrul proiectului a cartografiat acest ecosistem. Puteți citi investigația aici.

De asemenea, investigația a urmărit îndeaproape răspândirea dezinformării, a propagandei și a opiniilor de extremă dreapta pe rețelele de socializare. Rezultatele analizei indică faptul că Telegram este acum un instrument prin care dezinformarea și conspirațiile circulă în toată Europa Centrală și de Est și nu numai. Investigația completă poate fi citită aici.

România. Analiza tehnică realizată în cadrul investigației Rețeaua minciunilor (Firehose of Falsehood) arată că Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și Ion Cristoiu participă la o operațiune de manipulare a informațiilor și împart o infrastructură online care amplifică și propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului. Nu sunt singurii. Datele indică și alte site-uri care propulsează pe internet dezinformări toxice. Unele pagini sunt anonime, iar proprietarii lor sunt greu de identificat. Găsiți materialul în întregime aici.

Însă, dezinformări, narațiuni pro-ruse, opinii de extremă-dreapta și teorii conspiraționiste sunt rostogolite și pe rețelele de socializare în contextul războiului din Ucraina sau al crizelor medicale și economice din ultimii ani. În România, ecosistemul de radicalizare a opiniei, de influențare a dezbaterii publice și de alterare a valorilor democratice folosește drept vehicul principal platforma Facebook. Operațiunea de dezinformare este condusă de figuri publice, politicieni, avocați sau jurnaliști care au zeci sau sute de mii de urmăritori. Printre influencerii dezinformării se remarcă George Simion, Dana Budeanu, Cristian Terheș, Iosefina Pascal, Diana Șoșoacă, Mihai Lasca, Dan Chitic, Adriana Bahmuțeanu sau Șerban Nicolae. Citiți investigația aici

Cehia. Dezinformarea și conspirațiile sunt prezente în Republica Cehă de mulți ani, iar serverele care le răspândesc sunt urmărite în mod regulat de aproximativ o zecime din populația de pe internet. Narațiunile Kremlinului și conspirațiile anti-vaccinare sunt cele mai frecvent răspândite.

Pot fi identificate trei perioade care au jucat un rol-cheie în răspândirea dezinformării în Republica Cehă: anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, pandemia Covid-19 și invazia rusă în Ucraina.

În Cehia, rețelele sociale joacă, de asemenea, un rol important în distribuirea conspirațiilor și a dezinformării. Cele mai importante site-uri de conspirație și dezinformare din Republica Cehă au un trafic mare – site-urile AC24.cz, CZ24 și Protiproud sunt vizitate de la o sută de mii și până la un milion de utilizatori pe lună. Detaliile, aici.

Tot mai multe canale Telegram din Cehia răspândesc conspirații, dezinformări și propagandă rusă. Au mii de abonați, iar limbajul unora dintre ele indică o legătură directă cu Rusia, arată analiza investigace.cz. Dintre cele șase conturi similare cu cel mai mare număr de abonați, trei sunt complet anonime și răspândesc propagandă rusă. Popularitatea Telegramului în rândul dezinformatorilor este în plină ascensiune. Spre deosebire de rețelele sociale tradiționale, nu este reglementată și asigură anonimatul utilizatorilor. Toate datele aici.

În ciuda activității în creștere a unor platforme precum Telegram, Facebook rămâne cea mai populară platformă și în Cehia. Există grupuri pe care se propagă dezinformări și care atrag zeci de mii de urmăritori. Cele mai influente astfel de grupuri sunt gestionate de politicieni. Răspândesc conținut care relativizează războiul din Ucraina și susțin pozițiile pro-ruse, iar profilurile false le sporesc optic popularitatea. Investigace.cz a făcut o analiză a celor mai mari grupuri de dezinformare de pe Facebook, iar investigația o puteți citi aici.

Croația. Spațiul de dezinformare croat este interconectat cu site-uri care au același tip de conținut, inclusiv pagini străine deja recunoscute ca fiind diseminatoare de dezinformare și fake news, arată investigația ostro.hr.

Peste 60% dintre portalurile din Croația analizate nu au statutul de publicații electronice. Acestea acționează ca furnizori de servicii media și nu sunt înregistrate în Registrul furnizorilor de publicații electronice, care este gestionat de Agenția pentru mass-media electronică (AEM). Detalii aici.

Cei care răspândesc dezinformări, pe lângă faptul că sunt activi pe Facebook, una dintre cele mai populare rețele de socializare din Croația, folosesc și canale de comunicare alternative, cum ar fi Telegram. Astfel, evită restricțiile impuse ca urmare a încălcării regulilor comunitare aplicate de Facebook.

Oštro a identificat un total de 479 de pagini de Facebook și grupuri publice în care au fost distribuite postări de pe cel puțin unul dintre cele 16 portaluri pe care am stabilit anterior că fac parte din peisajul de dezinformare croat. Totodată, au fost descoperite grupuri și canale Telegram publice care promovează dezinformări. Aceste canale publică, printre altele, conținut cu teme istorice, de exemplu despre Războiul Patriei sau crimele comuniste, dar și subiecte actuale, cum ar fi eficiența vaccinurilor și măsurile împotriva COVID-19 sau războiul din Ucraina. Toate datele aici.

Polonia. Odată cu debutul pandemiei de coronavirus, site-urile conspirative din Polonia au devenit mai orientate către social media, o tendință care s-a intensificat după invazia rusă în Ucraina, când autoritățile poloneze au blocat oficial unele site-uri de dezinformare. Diseminatorii au început să folosească alte platforme – au trecut la bloguri, rețele sociale și canale Telegram. Cele mai multe dintre site-urile analizate nu răspândesc în mod deschis agenda lui Putin, ci își bazează mai degrabă narațiunea pe discursul de ură față de Ucraina. Mai multe detalii aici.

După izbucnirea războiului din Ucraina, autoritățile poloneze (precum și autoritățile din alte țări) au început să geoblocheze site-urile web cu propagandă de la Kremlin. Uniunea Europeană a impus sancțiuni proprietarilor și creatorilor canalelor oficiale rusești, cum ar fi Russia Today și Sputnik. Facebook și Twitter, în special în primele luni după izbucnirea războiului, au blocat unele conturi folosite în campaniile de dezinformare rusești pentru încălcarea politicilor platformelor.

De atunci, dezinformarea pro-rusă a crescut intensiv pe Telegram, câștigând aici mii de noi urmăritori. Conținutul publicat pe Telegram, care atrage mai rar atenția publicului, este distribuit și pe alte platforme – în acest fel, acesta migrează între Telegram, Facebook și Twitter.

Estonia. Site-uri care înainte răspândeau dezinformări privind sănătatea au trecut la propaganda Kremlinului. Dezinformarea este larg răspândită în Estonia, unele site-uri înregistrând peste 500.000 de vizite pe lună. Chiar dacă nu indică în mod direct ca surse mass-media de stat rusești, acestea folosesc conținutul unor site-uri suspectate de răspândirea propagandei Kremlinului sau sunt conectate în alt mod la sfera informațională rusă. Altele sunt conduse direct de partidul conservator, fie de personalități politice conservatoare. Amănunte aici și aici.

Germania. Scena dezinformării din Germania este formată în mare parte din media de stat rusă Russia Today (RT), care face obiectul sancțiunilor UE din martie 2022. Potrivit analizei din cadrul proiectului, până la cincizeci de pagini RT DE au fost active în pofida sancțiunilor impuse. Unii foști jurnaliști RT DE care au început să lucreze pentru alte site-uri germane „alternative”, unde au difuzat conținutul original al Russia Today, au reușit, de asemenea, să ocolească sancțiunile. Spațiul mediatic german a înregistrat o creștere mare a fenomenului dezinformării în septembrie 2022, când au apărut pe internet site-uri false care publicau marca ziarelor Bild și Spiegel. Detalii aici.

Conținutul RT poate fi și este distribuit și pe Facebook. Apare o notă care indică faptul că este un canal controlat de statul rus, dar conținutul poate fi accesat. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că Facebook nu a eliminat pagina „RT DE” de pe platformă, ci doar a „geoblocat-o”, ceea ce înseamnă că site-ul nu mai este accesibil utilizatorilor germani, dar aceasta este o barieră ușor de ocolit, prin utilizarea de VPN. Mai multe informații aici.

Slovacia. Mai mult de jumătate din populația Slovaciei crede în teorii ale conspirației, însă, ponderea admiratorilor lui Vladimir Putin a scăzut de la 55% la 24% în 2022. De-a lungul anilor, scena slovacă de dezinformare și-a construit o audiență stabilă și ajunge la sute de mii până la milioane de persoane în fiecare lună. Una dintre sursele cheie ale narațiunilor Kremlinului este versiunea slovacă a site-ului NewsFront, care este în prezent singura conectată la sursele media rusești de stat. Toate datele aici.

Concluziile investigației și statisticile indică faptul că multe canale Telegram de dezinformare în limba slovacă au crescut după începerea agresiunii rusești în Ucraina, când au câștigat zeci de mii de noi urmăritori. Deși nu există date complete privind numărul de utilizatori, în prima lună a atacului Rusiei asupra Ucrainei, Telegram a fost cea mai descărcată aplicație pe Android. Detalii aici.

Slovenia. În ultimii doi ani, respectarea drepturilor și libertăților omului în Slovenia a scăzut, ceea ce este legat și de creșterea nivelului de dezinformare. Mai mult de jumătate dintre portalurile investigate se află în subordinea companiei dezvoltatoare slovene Infotrend, care are legături cu politicieni sloveni. Unul dintre principalele site-uri de dezinformare din Slovenia este nova24tv.si, care face legătura cu site-uri americane sau bulgare de extremă dreapta. Editorul acestui site este Nova Hiša, care este deținut de compania maghiară Hespereia. Aceasta este reprezentată de Ágnes Kovács, care are legături cu Árpád Habony, un consilier neoficial al prim-ministrului ungar Viktor Orbán. Fostul prim-ministru sloven Janez Janša, care este în prezent președintele celui mai mare partid de opoziție, SDS, este, de asemenea, acționar minoritar al Nova Hiša, fost director al nova24tv. Mai multe amănunte aici.

Investigația arată că 15 dintre cele 21 de portaluri slovene analizate au același cont pe platforma Google Analytics (un instrument de măsurare a traficului pe site). De asemenea, acestea utilizează aceleași bannere publicitare Google. Iar aceasta este o dovadă că banii din reclamele Google ajung în același buzunar. Investigația completă aici.

Oštro a analizat grupurile de pe Facebook pentru a afla cine răspândește dezinformări prin intermediul acestei rețele. Legăturile către jumătate dintre portalurile slovene analizate, care sunt o sursă dovedită de dezinformare, au fost distribuite în mod regulat de către 11 utilizatori Facebook. Dintre aceștia, cel puțin cinci aveau legătură cu partidul SDS. Mai multe date aici.

Bulgaria. Propaganda rusă este răspândită în Bulgaria atât pe rețelele de socializare, cât și în mass-media. Narațiunile Kremlinului sunt alimentate și de președintele pro-rus și două partide parlamentare. Ca temă în cercurile de dezinformare, rezonează mai ales narațiunea că Occidentul este întruchiparea răului, iar Rusia este gardianul valorilor tradiționale. Deși încrederea în regimul lui Putin a scăzut în rândul bulgarilor după invazia Rusiei în Ucraina, activiștii pro-Kremlin reușesc în continuare să reducă la tăcere vocile antirusești pe Facebook. Această tactică este susținută de subcontractantul bulgar al Meta și de Telus International Bulgaria, companii care gestionează Facebook-ul bulgăresc. Amănunte aici.

Ungaria. Spațiul mediatic maghiar este dominat de presa controlată de premierul Viktor Orbán. În acest fel, conținutul pro-Kremlin tradus de pe serverele de știri rusești, precum Sputnik sau Russia Today, care se află sub sancțiunile UE, se răspândește în spațiul public. Unul dintre diseminatii de dezinformare din Ungaria este serverul Orosz Hírek, a cărui identitate și sursă de finanțare a proprietarului nu pot fi depistate. În plus, platforma de dezinformare NewsFront este prezentă în Ungaria din 2018. Inițial, articolele NewsFront se concentrau aproape exclusiv pe Ucraina, dar curând au apărut și alte subiecte mai apropiate de interesul cititorilor maghiari, cum ar fi migrația. În plus, cele câteva texte republicate de platformă erau articole de propagandă care exprimau poziția guvernului lui Viktor Orbán. Detalii aici și aici.

Lituania. De câțiva ani, Lituania se confruntă cu o avalanșă de dezinformare răspândită de site-uri web care beneficiază de sprijinul public al Federației Ruse sau de site-uri de origine lituaniană cu o finanțare incertă. De la anexarea Crimeei, mass-media lituaniană a elaborat mai multe proiecte de verificare a faptelor și există eforturi în sfera publică pentru a introduce sancțiuni penale împotriva celor care răspândesc dezinformări. Mai multe date aici.

Letonia. De la începutul războiului din Ucraina, Letonia a blocat mai mult de o sută de site-uri care răspândeau informații false, majoritatea de origine rusă. Cel mai cunoscut site de dezinformare din Letonia este imhoclub.tv, despre care procurorii spun că este finanțat de o fundație aflată în subordinea Ministerului rus al Afacerilor Externe. După ce site-urile conspirative au fost reglementate, dezinformatorii au început să migreze în masă către aplicația Telegram, care conține canale ce vizează cu atacurile lor instituții letone. Amănunte aici.

Serbia. Cea mai mare parte a spațiului mediatic din Serbia este plină de propagandă guvernamentală pro-Kremlin. Cele mai populare televiziuni și ziare naționale prezintă Rusia ca pe un protector puternic al Balcanilor. Kremlinul își exercită influența în Serbia și prin intermediul propriilor sale mijloace de comunicare. De exemplu, canalul de știri Russia Today și-a deschis redacția din Belgrad în noiembrie 2022 și a început să producă conținut în limba sârbă. În ultimii ani, popularitatea rețelelor de socializare a crescut, de asemenea, în rândul publicului pro-rus, prin intermediul cărora se răspândește masiv o avalanșă de informații alternative. Cea mai populară platformă este Telegram. Mai multe detalii aici.

sursa foto deschidere: Pexels/ ProsaClouds

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

One Comment

  1. Avatar of Horia Bunea
    Horia Bunea 11 mart., 2024 at 11:01 - Reply

    Si nu uitati televiziunile.
    Antena3, Romania TV, Realitatea. Trei televiziuni dirijate de fosti condamnati penal sau urmariti penal.
    Plus cateva de provincie

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema