Pfizer a dat România în judecată pentru achiziția de vaccinuri Covid-19: “Aceste proceduri formale vin după lungi discuții între părți”

18 ian., 2024

Pfizer și BioNTech au confirmat pentru Context.ro că au dat România în judecată, pentru că țara noastră ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021, pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. 

Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19, plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021

Aceste proceduri formale vin după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, se arată în răspunsul transmis de compania Pfizer.

signal 2024 01 18 142112 002

*Context.ro a cerut o reacție ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, însă nu am primit un răspuns până la ora publicării acestei știri. Informația a apărut prima dată la Antena 3 CNN.

România este a treia țară europeană dată în judecată de Pfizer, după Ungaria și Polonia.

Potrivit datelor Context.ro, contractul semnat în mai 2021 prevedea achiziția de 34 de milioane de doze de vaccin, la 19.5 euro bucata. Contractul a avut o valoare totală de peste 600 de milioane de euro.

Între 2020 și 2021, România a contractat peste 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, din care aproximativ 35 de milioane au ajuns în țară până în luna septembrie a anului 2023. 

Context.ro a inventariat contractele pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID și ce s-a întâmplat cu dozele ajunse în țară. Articolul urmează să fie publicat în cursul zilei de joi.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema