Partidul Minciunilor Organizate. Armata de dezinformatori care vrea să intre în Parlament și îl susține pe Călin Georgescu

28 nov., 2024

Sute de clipuri ce conțin mesaje manipulatoare, false, unele menite să genereze frică și panică au fost împinse pe TikTok de candidații Partidului Oamenilor Tineri (POT). Pentru aceștia, poluarea e doar un “pretext pentru a face nenorociri” și neagă date științifice, răspândind mesaje mincinoase și alarmiste. Formațiunea îl susține pe Călin Georgescu și chiar a încălcat legea pentru a îndemna oamenii la vot pentru Georgescu și după ce campania se încheiase, iar propaganda era interzisă. În același timp, peste 35% din TikTok-urile lui Georgescu de pe canalul oficial conțin dezinformări și conspirații care au fost vizionate de zeci de milioane de ori.

Citește și:

Dintre cei 150 de candidați POT la alegerile parlamentare de duminică, Context.ro a identificat 24 cu conturi active pe TikTok, unde, împreună cu pagina oficială a partidului, au distribuit peste 2.700 de postări. Dintre acestea, în 410 videoclipuri sunt propagate diverse dezinformări și date manipulatoare.

Context.ro a studiat și conținutul distribuit de Călin Georgescu pe TikTok și mâine vom publica rezultatele analizei cu privire la tipurile de dezinformare pe care acesta le-a propagat, dar și legăturile ecosistemului candidatului cu propaganda rusească.

Cu două luni și jumătate înainte de alegeri, președinta partidului publica pe TikTok și alte rețele de socializare un anunț de recrutare pentru listele de candidați la alegerile din 1 decembrie. Doritorii erau condiționați să strângă un anumit număr de semnături cu promisiunea că vor fi plasați pe o anumită poziție pe buletinul de vot.

 

AGScreenshot 2024 11 28 102318

Sursa: captură TikTok Anamaria Gavrilă

 

Partidele pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă.

Însă pe liste de candidați ale partidului la alegerile parlamentare Context.ro și Info Sud-Est au identificat cel puțin 14 perechi soț-soție. De asemenea, pe liste sunt mai multe persoane cu același nume de familie sau oameni care nu arată că au avea legături certe cu județul pe care vor să îl reprezinte în Parlament.

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri care îl susține pe Călin Georgescu, este deputat. A câștigat mandatul pe listele AUR, și candidează din nou pentru un partid pe care l-a înființat în aprilie 2023, POT.

Gavrilă are peste 280 de mii de urmăritori pe TikTok, iar videourile distribuite de ea au adunat 3,1 milioane de like-uri până la ora publicării acestui material. Însă, din 298 de postări, softul Context.ro a detectat că 20% conțin informații false, care induc teamă sau manipulări.

Spre exemplu, a susținut chiar din plenul Parlamentului și a postat și pe TikTok că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va avea supremația asupra tuturor problemelor de sănătate și poate declara pandemii și impune măsuri după bunul plac, depășind constituțiile și parlamentele naționale. În realitate, procesele OMS implică de obicei statele membre și experți în sănătate publică.

 

1

captură soft Context.ro

 

“Căsătoria este între un bărbat și o femeie. Și nu poate fi schimbată, pentru că originea sa este una organică” și are scopul de a procrea, a mai afirmat deputata. Fără a ține cont că de-a lungul vremii, societățile au existat cu diverse structuri familiale, iar procrearea nu este singurul scop sau cerință pentru existența societății.

3

Într-un alt video, face afirmații înșelătoare cu privire la poluarea mediului, care este o problemă globală bine documentată. “Ideea aceasta cu poluarea este un pretext de a face tot felul de nenorociri”, a spus deputata de la tribuna Parlamentului.

 

2

captură soft Context.ro

 

Pe contul de TikTok al partidului POT se susține că documentele de identitate electronice fac parte dintr-un plan de creare a unei „închisori digitale”, afirmație care nu are niciun fel de susținere reală, fiind o conspirație demontată.

 

4

captură soft Context.ro

 

De asemenea, partidul rostogolește teoria falsă că pandemia de COVID-19 a fost o „pandemie de manipulare și frică”, și nu o criză reală de sănătate, ci mai degrabă un instrument de control și de apariție a fricii, ignorând numărul de îmbolnăviri și decese cauzate de acest virus.

Și ceilalți membri ai partidului care au conturi de TikTok distribuie videoclipuri în care afirmă teorii fără susținere reală și fără a aduce argumente.

O membră a partidului și candidată la Parlamentare a propagat o informație denaturată și care a creat panică în societate, conform căreia o lege amenință să separe copiii de familiile lor, ceea ce este fals. De fapt, legea a fost propusă tocmai pentru a preveni separarea copiilor de familie, acolo unde există acest risc.

Alți membri POT și candidați pentru un loc în Parlament au afirmat pe TikTok că statul român și-a discriminat propriii cetățeni în favoarea imigranților, în special ucrainenii, acordându-le alocații substanțiale. Numai că sprijinul oferit refugiaților face parte dintr-un efort internațional. Context.ro a arătat cum Comisia Europeană a alocat fonduri pentru ajutorarea refugiaților, dar și cum statul român i-a lăsat de izbeliște pe oamenii care au fugit de război. Detalii aici.

 

 

Anamaria Gavrilă nu a răspuns la întrebările reporterilor Context.ro până la publicarea acestui material.

 

Au contribuit: Oana Manițiu și Matei Capotă

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema