Parlamentul pe TikTok. Ce dezinformări au lansat aleșii în ultimele două luni (episodul 2)
ilustrație: Delia Dascălu
Un deputat AUR susține că Mișcarea Legionară nu mai există de zeci de ani, în timp ce simpatizanții mișcării promovează ideologia legionară prin diverse canale. Un alt parlamentar afiliat aceluiași partid dă alarme false pe TikTok că armata română va fi condusă de străini, iar o senatoare a partidului SOS distribuie mesaje anti-ucrainene și revizioniste.
Context.ro monitorizează activitatea membrilor Parlamentului României pe rețeaua chinezească, cu ajutorul unui soft bazat pe AI. Publicăm periodic un buletin cu dezinformările pe care aleșii le propagă pe platformă. Acesta este al doilea buletin.
- De la preluarea mandatului, actualii parlamentari români au postat 374 de dezinformări pe conturile lor de TikTok, ceea ce reprezintă 20% din conținutul postat pe platformă de senatori și deputați.
Afinități legionare
După ce Călin Georgescu a primit măsura controlului judiciar pentru 60 de zile într-un dosar privind inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, deputatul AUR Mihail Neamțu a postat un videoclip pe TikTok în care a afirmat că aceste acuzații “par extrem de subțiri” și a susținut că “Mișcarea Legionară (…) a fost desființată (…) și, practic, ea nu mai există de aproape 70 de ani. 80 de ani au trecut de la desființarea mișcării legionare.”
Deși legislația din România interzice promovarea simbolurilor și ideologiilor fasciste, legionare, rasiste și xenofobe, în ultimele decenii au avut loc evenimente ce reflectă persistența unor manifestări în sprijinul Mișcării Legionare în România contemporană, în ciuda cadrului legal.
Spre exemplu, în fiecare an, la sfârșitul lunii noiembrie, simpatizanți ai Mișcării Legionare se adună la troița din pădurea Tâncăbești, județul Ilfov, pentru a-l comemora pe Corneliu Zelea Codreanu, liderul Gărzii de Fier, asasinat în 1938. La comemorarea din 30 noiembrie 2024, zeci de persoane au participat la o slujbă religioasă, au intonat cântece legionare și au folosit salutul nazist, interzis prin lege.
Recent, PressOne a arătat că un post de radio face propagandă legionară de ani de zile și încă emite în România, în ciuda unui ordin CNA care cere eliminarea conținutului ilegal difuzat de site-ul postului.

sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Mihail Neamțu a făcut parte din mai multe partide până să ajungă să candideze pe listele AUR.
În 2012, a făcut campanie în favoarea lui Traian Băsescu după suspendarea acestuia din funcția de președinte al țării. În același an, a fondat Partidul Noua Republică și a candidat pe listele Alianța România Dreaptă (ARD) pentru un mandat de deputat în Arad.
La lansarea candidaților partidului ARD, Neamțu a recitat poezia „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, semnată de Radu Gyr, propagandist legionar din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o figură centrală a Mișcării Legionare. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA România) l-a acuzat apoi, într-un comunicat, de incitare la extremism și de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari.
În anul 2017, Neamțu s-a înscris în PNL. Doi ani mai târziu, făcea parte din PMP. În 2020, a intrat în cursa electorală pentru funcția de primar al Sectorului 3 din Capitală.
În 2022, a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu un avertisment, după ce a făcut comentarii la adresa lui Raed Arafat, precum „vorbești română suficient de prost încât să nu mă simt reprezentat de tine”.
Într-un interviu publicat în 2022, a declarat că nu îl interesează o apropiere de AUR. Mai apoi, l-a numit pe liderul AUR “nulitate”. Cu toate acestea, în 2024, a acceptat propunerea lui George Simion de a candida pe listele formațiunii pentru un loc de europarlamentar, motivând afirmația la adresa liderului AUR prin faptul că „ceața mentală, bulversarea emoțională, plămânii afectați și un ficat supraîncărcat de antibiotice m-au făcut să spun lucruri pe care astăzi le regret (…) Socot, așadar, enunțurile mele lovite de nulitate”.
Dar nu a reușit să prindă un loc de europarlamentar. Apoi, a candidat cu succes pentru Camera Deputaților tot din partea AUR și este președinte al Comisiei pentru Cultură.
E cunoscut pentru opiniile sale conservatoare cu privire la familie și religie, fiind un aprig susținător al familiei tradiționale. Neamțu face parte din Coaliția pentru Constituție, militând public pentru modificarea Constituției, astfel încât familia să fie definită drept ”căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, iar cetățenii să aibă dreptul de a utiliza numerar în orice tranzacții.
Anti-legea anti-drone
Partidele AUR, POT și SOS au votat, în februarie, împotriva proiectului de lege care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, dar și împotriva legii privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară. Însă ambele inițiative legislative au fost adoptate de deputați.
În ziua votului, Răzvan Biro, deputat AUR, a susținut într-un videoclip postat pe TikTok că PSD, PNL, USR și UDMR “vor să cedeze suveranitatea țării și armata română să fie condusă de țări străine pe teritoriul României, în misiuni din România”.

sursa foto: INQUAM Photos / George Calin
Câteva zile mai târziu, a abordat din nou subiectul pe TikTok, reluând teza că e vorba de un “proiect de lege prin care vor să permită preluarea comenzii Armatei Române de către anumite țări străine.”
Afirmațiile sunt însă false. Este vorba, de fapt, despre conceptul de “transfer de autoritate”, care este utilizat în cadrul NATO în desfășurarea operațiilor sau misiunilor în cadru aliat sau de coaliție. Ceea ce înseamnă că, pe timpul unor misiuni și operații militare care s-ar putea desfășura pe teritoriul statului român, la care ar participa și forțe armate străine, comandanții desemnați (români sau străini) să conducă aceste misiuni sau operații vor exercita comanda operațională a efectivelor militare române și străine participante, doar în legătură cu și pe timpul desfășurării acestor misiuni sau operații, explică InfoRadar.
Reprezentanții în Parlament ai formațiunilor AUR, SOS şi POT au atacat la Curtea Constituțională (CCR) cele două legi. CCR dezbate pe 27 martie sesizările inițiate de cele trei partide.
Deputatul Răzvan Biro este preşedintele filialei Mureş a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR). Anul trecut a candidat și la alegerile pentru Parlamentul European. Anterior, a fost angajat la cabinetul senatorului AUR Sorin Mateescu.
Biro a contribuit cu 2,3 milioane de lei pentru campania la europarlamentare a partidului din care face parte, bani pe care i-a împrumutat. Contactat de Context.ro, Răzvan Biro a declarat despre sursa banilor împrumutați doar că nu “este din Rusia”. Candidatul AUR nu a decis încă dacă va dezvălui numele celor care i-au împrumutat banii.
SOS pe placul lui Putin
De la pupitrul Parlamentului European, Diana Șoșoacă a reluat informația falsă că alocațiile copiilor ucraineni sunt de 16 ori mai mari decât cele ale copiilor români. Înregistrarea video a discursului a fost distribuită de senatoarea SOS Rodica Cușnir, pe pagina sa de TikTok.

sursa foto: INQUAM Photos / Sabin Cirstoveanu
“Ne-ați terminat cu ucrainenii. Copiii lor primesc 800 de euro pe lună, în timp ce copiii români primesc 50 de euro pe lună alocații”, a afirmat Șoșoacă.
Însă copiii ucrainenilor aflați în România primesc alocație de stat doar dacă au domiciliul sau reședința în țara noastră sau dacă au statut de refugiat, fiind lipsiți de ocrotirea părinților. Iar alocația în aceste situații este în același cuantum și în aceleași condiții ca și în cazul copiilor români.
În același video distribuit de senatoarea SOS, Diana Șoșoacă a reluat și o altă idee pe care a mai susținut-o și în trecut: că dorește anexarea unor teritorii ce aparțin Ucrainei.
“Eu vreau dreptate pentru românii mei și țara mea și-mi vreau teritoriile înapoi”, a mai spus europarlamentara.
În 2023, când era senator în Parlamentul României, Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care cerea denunțarea unui tratat dintre România și Ucraina; mai exact, aceasta cerea ca România să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei.
Senatoarea Rodica Cușnir este avocat și este la primul mandat de ales în Parlament, câștigat pe lista SOS Suceava.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă