O stradă pavată cu cadavre în Bucea. Jurnalist ucrainean: “Nu am închis camerele de filmat nici când am fi vrut să închidem ochii”

08 mart., 2023

Trupele rusești au capturat orașele ucrainene Bucea și Irpin anul trecut și au lansat un atac brutal asupra locuitorilor. Au avut loc împușcături în masă care, potrivit dovezilor, sunt considerate crime de război.

La câteva săptămâni după ce au fost invadate de ruși, orașele au fost eliberate și au putut fi colectate dovezile. Ororile comise de forțele Moscovei au fost văzute de întreaga lume.

Dmitro Komarov, un jurnalist ucrainean, a fost unul dintre primii care a văzut scenele macabre după retragerea soldaților ruși. Documentarul realizat atunci a avut premiera odată cu aniversarea războiului, la sfârșitul lunii februarie.

„Nu voi uita niciodată când am intrat prima dată în Bucea. Creierul meu nu a avut timp să digere informațiile”, își amintește el în documentarul său intitulat „Anul”. „Nu-mi venea să cred ce vedeam. O stradă mică era acoperită de cadavre”, mai spune Dmitro.

„Datoria mea ca jurnalist și ca ucrainean este de a documenta crimele teribile comise de ruși împotriva poporului meu. Să arăt lucrurile așa cum sunt. De aceea nu am închis camerele de filmat, nici atunci când am fi vrut să închidem ochii”, povestește Komarov.

Komarov descrie scenele sumbre la care a fost martor ca fiind „cea mai grea oră din an”, în care a trebuit să privească „oroarea din jur” în timp ce camera de filmat înregistra realitatea sumbră care i-a confirmat jurnalistului că nu a fost doar un coșmar.

dmitro 2

dmitro 2

sursa foto: Dmitro Komarov

Fiind unul dintre primii jurnaliști ajunși la fața locului, filmările documentare ale lui Komarov pot oferi dovezi concrete ale crimelor de război comise de forțele rusești în Ucraina. Dmitro își numește documentarul „un proiect incredibil de emoționant despre evenimente, destine și decizii care modelează istoria Ucrainei”.

Echipa de filmare a fost în bătaia focurilor de mai multe ori alături de forțele de apărare ucrainene. A fost prima echipă autorizată să filmeze pe strada Bankova, unde Volodimir Zelenski a locuit pe toată durata războiului, dar și în Centrul de Comandă de Luptă secret. 

Dmitro a declarat că în primele luni ale războiului, împreună cu cameramanii Serhiy Matsko și Igor Loma, au filmat unele dintre cele mai importante evenimente.

Peste 40 de civili au fost găsiți împușcați pe strada Yablunska din Bucea, așa cum se arată în imaginile din documentar. Primarul din Bucea, Anatoli Fedoruk, spune că lumea îi cunoaște deja după nume pe majoritatea cetățenilor uciși.

„Volodimir Borovchenko, în vârstă de 68 de ani, care mergea pe bicicletă. Bicicleta lui se află pe moneda comemorativă a orașului nostru. Acesta este Oleksandr Chumak, în vârstă de 26 de ani, care era veteran și locuia în Buchi. Au fost împușcați împreună cu Dmytro Shkirenkov, în vârstă de 38 de ani, și Maxim Kireev, în vârstă de 39 de ani…”, a scris primarul pe canalul său de Telegram.

În octombrie anul trecut, Fedoruk a depus mărturie în Germania, în fața poliției federale, cu privire la crimele de război comise de ruși în timpul ocupației de la Bucea. Organele de urmărire penală ale Republicii Federale Germania și Curtea Penală Internațională, împreună cu Ucraina și alte țări, investighează războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

Autoritățile ucrainene desfășoară anchete și au adunat deja dovezi cu privire la sute de crime de război comise de armata rusă. Numai în Bucea, 410 cadavre au fost găsite, unele pe străzi și unele în gropi comune.

Dovezile cu privire la agresiuni sexuale împotriva femeilor și copiilor evidențiază și mai mult crimele inumane care au fost comise de la invazia Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune în documentarul “Anul” că pogromul copiilor (n.r. din rusă погрóм, provine de la громить, „a distruge”, cu sensul de măcel) din Bucea reprezintă „fețele Rusiei”.

La începutul lunii aprilie, Zelenski a vizitat Bucea pentru a vedea cu ochii lui crimele de război comise de armata rusă în timpul ocupației sale. „Ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina este genocidul calculat al poporului ucrainean”, a declarat el.

sursa foto deschidere: Dmitro Komarov

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Taisiia Bakharieva

Avatar of Taisiia Bakharieva
Taisiia Bakharieva este o jurnalistă din Kiev, Ucraina, care acum locuiește în România. Este în media din 1994 și a lucrat pentru agenția de presă RATAU, ziarele Kray și Vseukrainskie Vedomosti și ca redactor-șef al departamentului de cultură al ziarului și al site-ului FAKTI. Taisiia a intervievat numeroase personalități din Ucraina și este autor și prezentator al secțiunii de televiziune TV-FAKTI. După ce Rusia i-a invadat țara, Taisiia s-a mutat în România și s-a alăturat echipei CONTEXT. Munca ei se concentrează acum pe investigații privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina și realizează interviuri cu victimele și martorii terorii rusești. Este de multă vreme membră a Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema