Nelson Macedo Da Cruz, investigator financiar al Parchetului European, vorbește despre cazul Admiral, cea mai mare fraudă cu TVA investigată în UE

29 feb., 2024

Un investigator financiar al Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, povestește într-un interviu acordat Context.ro cum a funcționat cea mai mare fraudă fiscală investigată până acum de instituția europeană.

Specialistul EPPO spune că a depistat grupări de crimă organizată responsabile de o fraudă în materie de TVA estimată la 2,2 miliarde de euro, denumită Operațiunea Admiral. Frauda de tip „carusel” care privește taxa pe valoare adăugată este cea mai “profitabilă” infracțiune din UE, care costă anual statele membre aproximativ 50 de miliarde de euro sub formă de pierderi fiscale.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema