Detaliile cazului Admiral, cea mai mare fraudă cu TVA investigată în UE, cu ramificații în România. Interviu cu un investigator financiar al Parchetului European
Un investigator financiar al Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, povestește într-un interviu acordat Context.ro cum a funcționat cea mai mare fraudă fiscală investigată până acum de instituția europeană.
Specialistul EPPO spune că a depistat grupări de crimă organizată responsabile de o fraudă în materie de TVA estimată la 2,2 miliarde de euro, denumită Operațiunea Admiral. Frauda de tip „carusel” care privește taxa pe valoare adăugată este cea mai “profitabilă” infracțiune din UE, care costă anual statele membre aproximativ 50 de miliarde de euro sub formă de pierderi fiscale.
Potrivit anchetei Admiral, schema complexă de fraudă în materie de TVA a fost desfășurată în peste 30 de țări, inclusiv în România. Iar Operațiunea Admiral este, probabil, cea mai mare fraudă de tip „carusel” în materie de TVA investigată vreodată în UE.
La sfârșitul lunii noiembrie 2022, în România și alte 13 state europene au avut loc peste 200 de percheziții în cazul Operațiunii Admiral.
Au fost arestate 24 de persoane și au fost confiscate sume de bani și bunuri în valoare totală de 67 de milioane de euro.
“Sunt oameni de afaceri, în principal, nu sunt escroci obișnuiți”, a spus Nelson Macedo Da Cruz, un investigator financiar al EPPO într-un interviu acordat Context.ro.
În aprilie 2021, autoritatea fiscală din Portugalia cerceta o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, pe care o suspecta de fraudă cu TVA.
“Deci cazul mamă a început în Portugalia. Era o companie mică din mijlocul țării, care a declarat o cifră de afaceri destul de mare (…) Autoritățile fiscale au reperat această companie și au raportat-o la procuratura națională. Dar, la acea vreme, au crezut că nu existau prejudicii în Portugalia. Și, din acest motiv, nu au putut investiga sau trimite în judecată această companie (…) până când EPPO a devenit operațional”, adaugă Da Cruz.
Investigatorul EPPO afirmă că modul de operare al grupărilor nu este unul nou și că acestea profită de oportunitățile legislative.
“Avem această fraudă tipică de tip carusel, cu multe companii care sunt înființate cu scopul de a simula tranzacțiile de bunuri, în timp ce acestea rămân mereu în același depozit sau în același loc, doar pentru a se putea rambursa TVA. Fără să transmită efectiv bunurile (…) De cele mai multe ori își au sediul în afara UE”, declară investigatorul.
Da Cruz a explicat că aprovizionarea intercomunitară este punctul de pornire pentru frauda cu TVA, atunci când o societate dintr-un stat membru transmite bunuri către o companie din alt stat membru fără să plătească TVA. Iar în această schemă se află o firmă fantomă, care dispare. “Și atunci, bineînțeles, nu vor da înapoi TVA-ul, în timp ce bunurile vor continua în lanț cu aparența că TVA-ul a fost plătit, dar nu a fost plătit niciodată. Și, în final, vom avea o companie care se numește broker, care va solicita rambursarea TVA-ului. Deci recuperarea banilor care nu au fost niciodată plătiți în prima etapă”, potrivit investigatorului financiar.
Însă scopul grupărilor nu este doar să încaseze TVA-ul fraudat. Acestea obțin și un profit suplimentar din plasarea bunurilor pe piață.
Organizațiile care se ocupă cu fraude în materie de TVA sunt bine structurate, mai spune investigatorul financiar. Acestea cooperează între ele, se aliază și stabilesc protocoale. În cadrul schemei se creează companii, sunt recrutați oameni de paie, iar o parte a organizației este dedicată circulației mărfurilor în UE, pentru a identifica cele mai bune rute ca să evite controalele autorităților.
“Ei creează toată structura corporativă pentru a permite frauda. Avem și un segment de avocați. Deci, oamenii se specializează în drept, dreptul UE, dreptul național, pentru a înțelege ce modalități pot folosi pentru a fi mai eficienți în comiterea fraudei cu TVA”, mai spune investigatorul EPPO.
- Urmăriți interviul integral cu investigatorul financiar principal EPPO aici.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema