Minciuni dulci. Ce (nu) spune George Simion despre importurile de miere din Ucraina

22 nov., 2024

„S-a spus din ianuarie până acum că produsele din Ucraina au încetat să vină în țară. Nimic mai fals. România produce oficial 12.000 de tone de miere în fiecare an. De la începutul anului până acum, din Ucraina, a venit miere în cantitate de 42.000 de tone”

Este 5 octombrie. George Simion, candidat AUR la președinția României, își prezintă Planul de măsuri pentru domeniul agricol la Vaslui. Este și prima dată când susține că România a importat 42.000 de tone de miere din Ucraina în acest an.

Afirmația este preluată ca atare, fără să fie verificată, de mai multe publicații din România și site-uri de propagandă ale AUR.

După o săptămână, Simion revine cu această afirmație într-un video distribuit pe pagina sa de Facebook, cu titlul Stop importurilor din Ucraina, DA apicultorilor români. Clipul adună în jur de 11 mii de reacții, aproape 900 de comentarii și este redistribuit de 1.500 de ori.

Există o singură problemă: ceea ce spune Simion este o minciună.

În realitate, am importat din Ucraina de 20 de ori mai puțină miere: 1981 de tone.

Iar falsul pe care îl propagă Simion ascunde un miez otrăvit.

În 2023, Ungaria a interzis importurile de miere din Ucraina. Efectul? Piața de miere din țara vecină a fost invadată de miere chinezească ieftină. Și de multe ori contrafăcută. Situația a fost atât de gravă, încât exportatorii de miere din Ungaria au cerut anularea măsurii.

Ungaria a anulat, în primăvara lui 2024, măsura pe care Simion o propune acum pentru a “salva” sectorul apicol din România.

Screenshot Simion e1732264540690

Sursa: captură Facebook

De 20 de ori minciună

În 2024, potrivit datelor oficiale, România a importat din Ucraina 1.981 de tone de miere. Adică de 20 de ori mai puțin decât ceea ce susține George Simion.

Țările din care România a importat cele mai mari cantități de miere în ultimii patru ani sunt Ucraina și China. În 2022, anul invaziei ruse la scară largă, Ucraina a exportat în România de aproape cinci ori mai puțin decât China.

Țările din care România a importat cele mai mari cantități de miere (tone)

snapshot 1732185589134

Sursă date: Institutul Național de Statistică

Ca fapt divers, în 2022 și 2023, România a importat peste 79 tone de miere din Federația Rusă, arată datele INS, în timp ce Kremlinul avea în derulare războiul de agresiune ilegal și neprovocat în Ucraina, care continuă și în prezent.

Miere falsă de la aliatul Rusiei

Majoritatea importurilor de miere din Uniunea Europeană vin din China și Ucraina – în 2023, aproape 37% din importuri au venit din China.

Importurile UE de miere in functie de origine in tone

Importurile UE de miere în funcție de origine (în tone), sursa: Eurostat Comext

În cadrul unei acțiuni a Direcției Generale de Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) a Comisiei Europene de a depista mierea contrafăcută, 16 state membre, Norvegia și Elveția s-au oferit voluntare pentru a preleva probe din transporturile de miere importată, în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022.

74% din transporturile de miere provenită din China erau suspectate că ar conține siropuri de zahăr pentru a scădea prețul, aditivi și coloranți, și pentru care au fost falsificate informații de trasabilitate.

JRC130227 01

Originea geografică a loturilor suspecte de miere , sursa: Comisia Europeană

Ce spun crescătorii de albine

Președintele Asociația Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, a declarat pentru Context.ro că în ultimii ani apicultorii români au fost afectați de “o concurență neloială cu producția românească”.

“Nu mai este solicitată în ultimii 2-3 ani la export decât în cantități undeva la 20-30% poate din ceea ce se exporta altădată datorită acestor importuri sub prețul de cost al mierii românești”, arată el. Ioan Fetea susține că importurile de miere din Ucraina ar trebui licențiate și că “tot așa ar trebui soluționată și cu China, atâta timp cât noi ne asigurăm autosuficiența”.

“Mierea ucraineană nu este cea mai ieftină pe piața românească, produsele chinezești fac ravagii”, a declarat și vicepreședintele Uniunii Apicultorilor din Ucraina pentru Context.ro.

“Și apicultorii ucraineni ar vrea să își vândă mierea la un preț mai mare, dar nu pot face acest lucru. Economia UE cumpără miere chinezească ieftină astfel că exportatorii ucraineni nu pot să crească prețul”, a adăugat Andrii Bazhyn.

În perioada 2021 – iunie 2024, prețul mierii importate de UE din China a fost mai mic decât cel al mierii provenite din Ucraina.

Valoarea unitara medie UE a mierii importate dupa origine

Valoarea unitară medie UE a mierii importate (€/Kg) după origine , sursa: Eurostat Comext

Datele oficiale arată că Uniunea Europeană are un grad de autosuficiență în producția de miere de 63%, iar consumul este acoperit prin importuri.

Potrivit unei modificări a Regulamentului UE adoptată în septembrie 2023, pot exporta în Uniune doar țările care au planuri de control aprobate pentru anumite categorii de produse destinate consumului uman, începând cu 30 noiembrie 2024; iar Ucraina se află pe lista întocmită de Comisia Europeană. Însă autoritățile locale competente rămân responsabile pentru verificarea respectării cerințelor conforme cu legislația Uniunii ale transporturilor de miere de import din afara UE.

Un reprezentant al unei companii ucrainene care exportă miere în spațiul comunitar a precizat pentru Context.ro că pentru verificarea conformității, compania se ghidează după Directiva Consiliului UE privind mierea. “Produsele noastre sunt, de asemenea, testate pentru prezența și reziduurile de substanțe farmacologic active și pesticide. Regulamentele UE stabilesc în mod clar nivelurile admisibile sau absența completă a anumitor substanțe”, a declarat Vadym Odiushchyn.

Ministrul la borcanul cu miere

În iunie 2023, în cadrul audierilor din Parlament pentru funcția de ministru al Agriculturii, Florin Barbu a afirmat că va cere la Bruxelles ca și mierea să fie inclusă pe lista cu produse ucrainene pentru care este interzis importul în România. Iar câteva luni mai târziu, într-un interviu acordat Digi24, ministrul Barbu a spus că va discuta cu oficialii ucraineni despre licențierea mierii. Adică Ucraina să poată exporta miere în țara noastră numai în cazul în care producția internă nu este suficientă, și doar cu acordul Ministerului Agriculturii.

Ministrul Agriculturii nu a răspuns întrebărilor reporterului Context.ro.

Anterior, apicultorii români au cerut în primăvara lui 2023 stoparea importurilor de miere din Ucraina, dar și un sprijin financiar.

În februarie 2024, guvernul a instituit o schema de ajutor de stat pentru sectorul apicol, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în 2023, de 5 euro/familia de albine, dar nu mai mult de 280.000 euro per beneficiar.

Spre finalul lunii octombrie 2024, Asociația Crescătorilor de Albine din România a revenit către Ministerului Agriculturii cu solicitarea ca mierea să fie introdusă pe lista produselor importate doar în baza licenței de import.

România. Importuri versus exporturi de miere

snapshot 1732187015553

Sursă date: Institutul Național de Statistică

După ce Rusia a invadat Ucraina, Bruxelles-ul a convenit să renunțe la toate taxele vamale și cotele pentru importurile de alimente ucrainene, „pentru a stimula economia Ucrainei” aflată în război, după cum a declarat Ursula von der Leyen, până când volumele importurilor ating valoarea medie anuală a importurilor înregistrate între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023. Pentru miere, această medie este de 44.417,56 tone, valoare atinsă în august 2024.

  • Recent, guvernul a luat hotărârea ca România să importe ouă din Ucraina doar în baza licenței de import, dacă în țară e penurie de ouă. Context.ro a descoperit că decizia a fost luată pe fondul unor dezinformări. Detalii aici.

A contribuit: Serhii Barbu

Editare: Codruța Simina

Responsabilitatea exclusivă pentru orice conținut susținut de Fondul European pentru Media și Informații revine autorului/autorilor și acesta nu reflectă neapărat pozițiile EMIF și ale partenerilor Fondului, Fundația Calouste Gulbenkian și Institutul Universitar European.

EMIF Main logo Black

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

One Comment

  1. Avatar of eBogdan
    eBogdan 26 nov., 2024 at 22:18 - Reply

    Nu ar fi prima oara..

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema