Mai multe ONG-uri cer procurorului general al României să dispună ștergerea pozelor personale ale Emiliei Șercan de pe un site de știri

11 iul., 2023

19 ONG-uri din România au trimis, marți, un memoriu către Procurorul general al României, prin care cer ștergerea fotografiilor personale ale jurnalistei Emilia Șercan de pe un site de știri.

Context.ro a relatat pe larg despre dosarele deschise în urma plângerilor depuse de Șercan, după ce pozele sale au fost publicate pe internet.

  • Toate detaliile despre “Dosarele Șercan”, AICI

Cele 19 ONG-uri cer aplicarea legii pentru a limita consecinţele unei infracţiuni de violare a vieții private și atrag atenția că „în pofida numeroaselor sesizări făcute de jurnalistă, în dosarele penale în care a reclamat încălcarea vieții private, organele de cercetare penală nu și-au îndeplinit, de mai bine de un an, obligaţia lor legală de a lua măsurile necesare pentru limitarea consecinţelor infracţiunilor despre care au fost sesizate”. (Memoriul integral, AICI)

În februarie 2022, Șercan a aflat că fotografiile sale intime au fost postate pe site-uri pentru adulți și a reclamat la poliție furtul pozelor. Ulterior, proba depusă la poliție și pozele au fost publicate pe realitateadinmoldova[.]md, pagină înregistrată inițial pe numele Realitatea-PHG SRL. În mai 2022, proprietarul domeniului a devenit parlamentarul fugar Cristian Mihai (Cristian Rizea).

După ce pozele cu jurnalista au fost șterse de pe site-ul lui Rizea, în mai 2022, în urma unei acțiuni a unui ONG din SUA, fotografiile au fost publicate din nou pe pagină, dar și pe realitateadinmoldova[.]net, în iunie, și materialul a fost preluat de peste 40 de alte site-uri ale grupului Realitatea.

Pagina realitateadinmoldova[.]md a fost închisă după ce fostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru corupție și fugit din România la Chișinău, a fost expulzat în România în aprilie 2023. Fotografiile au rămas publicate pe site-ul realitateadinmoldova[.]net.

Deși Emilia Șercan a solicitat de patru ori autorităților să dispună ștergerea pozelor de pe internet, imaginile sunt încă online.

sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema