Investigație Context.ro în atenția Comisiei Europene. Cerințele unui europarlamentar român în cazul rețelei ActiveNews.ro

03 iun., 2024

Investigația „Rețeaua ActiveNews.ro. Conspirații anti-UE alimentate cu fonduri europene” a ajuns pe masa Comisiei Europene. Un europarlamentar a trimis o scrisoare prin care cere instituției să investigheze la rândul ei acest caz și să ceară rețelei de firme și ONG-uri afiliate portalului Activenews.ro să restituie banii europeni încasați în ultimii ani.

Am trimis o scrisoare Comisiei Europene în care am cerut să investigheze acest caz și în cazul în care informațiile se confirmă, să oprească finanțarea și să ceară restituirea sumelor acordate, având în vedere că promovarea de conspirații, mesaje anti-UE și dezinformări e incompatibilă cu statutul de beneficiar de fonduri publice”, a transmis europarlamentarul Alin Mituță, de la formațiunea politică Reper. 

Scrisoarea trimisă de europarlamentarul român Comisiei Europene poate fi citită aici.

Reacția europarlamentarului român vine la cinci zile de când Context.ro a arătat că o rețea de firme și ONG-uri afiliate portalului ActiveNews.ro, care promovează conspirații și dezinformări, a derulat proiecte cu fonduri europene de peste 136 de milioane de lei.

Proprietarul ActiveNews.ro a rulat programe europene în timp ce desfășura campanii anti-UE și promova ieșirea României din spațiul comunitar. 

Portalul este cel mai popular site identificat în investigația transfrontalieră “Rețeaua Minciunilor”, face parte dintr-un ecosistem al dezinformării creat în Europa și publică în mod constant articole care conțin mesaje anti-europene.

Investigația poate fi citită integral aici

Deși persoanele, companiile și ONG-urile menționate în investigația Context.ro nu au furnizat un punct de vedere, pe site-ul ActiveNews.ro a apărut o reacție în care se referă la jurnaliști drept „milițieni retarzi”, printre altele, semnată de candidatul AUR la europarlamentare, Gheorghe Piperea.

Gheorghe Piperea apare în serialul „Averile și integritatea eurocandidaților”:

Bogat la Bruxelles. Milionari care ne cer votul pentru Parlamentul European

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema