Firma unui penelist care deține restaurantul unde Iohannis a sărbătorit victoria prezidențială din 2014 digitalizează, pe milioane de lei, Academia Militară de la Sibiu

02 mart., 2023

Firma unul penelist sibian va încasa șase milioane de lei din PNRR ca să digitalizeze Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu. Compania, care are un cazier bogat de incompatibilități, a câștigat două contracte la care nu a avut niciun competitor. Academia militară susține că licitația n-a fost influențată politic. În trecut, compania a construit site-ul PNL Sibiu, iar patronul ei deține și unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Iohannis. 

INFORMAȚII ESENȚIALE 

  • Compania care a prins banii PNRR se numește Sobis Solutions și este deținută de Martin Muller, consilier local PNL în localitatea Arpașu de Jos.
  • În ultimii patru ani, compania lui Muller a câștigat contracte publice de peste 70 de milioane de lei. Cu UM 01512, adică Academia din Sibiu, a semnat în ultimii ani contracte de peste 15 milioane de lei. Niciunul dintre acestea nu apare în declarațiile de interese completate de Muller.
  • Compania are un istoric bogat de nereguli și incompatibilități în legătură cu contractele publice.
  • În anii 2000, Curtea de Conturi a constatat că aceeași companie a cauzat pierderi de sute de mii de euro într-o afacere în care era implicat și statul român.
  • Muller deține și restaurantul unde președintele Klaus Iohannis și liberalii sibieni au sărbătorit victoria după alegerile din 2014.
iohannis muller

iohannis muller

Klaus Iohannis a sărbătorit victoria la alegerile prezidențiale din 2014 la restaurantul deținut de Martin Muller (capturi video de la eveniment, într-o știre PRO TV)

Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu a primit o finanțare prin Programul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) de peste 13 milioane de lei pentru digitalizarea învățământului superior militar. Sunt fonduri europene pe care Comisia Europeană le dă pentru ca state precum România să implementeze reforme sau să facă investiții.

Guvernul nu e foarte deschis când vine vorba de cheltuirea acestor fonduri. Platforma intitulată “transparență PNRR” listează doar câteva proceduri de achiziție publică, și ele neactualizate.

FB Academia 308168514 461174276053912 6589868254834042643 n

FB Academia 308168514_461174276053912_6589868254834042643_n

sursa foto: Facebook/ Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu

Printre acestea se numără licitațiile lansate în cadrul proiectului “Digital ArmyAcademy: Integrarea proceselor educaționale digitalizate în Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu”. Banii europeni sunt destinați în principal achiziției de echipamente hardware și dezvoltare de software. 

Prima licitație din cadrul proiectului a cuprins mai multe loturi, adică mai multe contracte care au fost licitate simultan. Compania sibiană Sobis Solutions și-a adjudecat deja cele mai valoroase loturi, în valoare de 2 milioane de lei dintr-un total de 2,6 milioane, fără să aibă contracandidat pentru atribuirea acestora. 

Pentru cele două milioane de lei, firma trebuie să livreze Academiei calculatoare, estimate între 8 și 10 mii de lei plus TVA bucata, un sistem de videoconferință și de prezentare wireless.

119007742 105858094594182 7733265202273312636 n

O a doua licitație a vizat un contract și mai mare, de aproape patru milioane de lei. L-a câștigat tot Sobis și tot fără concurență, cu o ofertă cu doar 24.000 de lei sub valoarea estimată de Academie. Pentru acești bani, compania trebuie să livreze un centru de date: servere, echipamente firewall și de climatizare.

Contactați de Context.ro, reprezentanții Academiei militare susțin că procedurile n-au fost influențate de afilierea politică a proprietarului companiei: „(…) o eventuală apartenență politică a asociaților sau acționarilor acestuia nu reprezintă un criteriu care să influențeze modul de derulare a unei astfel de proceduri”, a precizat biroul de presă al academiei la solicitarea Context.ro

Banii din taberele de elevi

Sobis Solutions este o companie înființată în 1999, care înglobează pe lângă divizia de IT și celelalte business-uri ale lui Martin Muller: un complex turistic cu păstrăvărie, cazare și restaurant, o fermă cu abator, fabrică de lactate și un restaurant în centrul Sibiului.

Până să se apuce de construit centre de date pentru armată, compania s-a ocupat de administrarea unor tabere școlare. În 2004, a primit în exploatare taberele de la Cisnădioara şi Păltiniș. Prin contract, autoritățile au făcut următoarea înțelegere cu compania: firma lui Muller a primit pe mână locuri de cazare și toată infrastructura, dar și aproape toate încasările, în schimb s-a angajat să facă o serie de investiții. Conform unui raport al Curţii de Conturi, contractele au fost încheiate nelegal şi au adus statului doar pierderi. 

La Cisnădioara, Sobis nu a investit niciun leu din cei 265.000 de euro promişi, dar a primit 85% din încasările taberei, iar la Păltiniş, după ce a luat grosul încasărilor obţinute, statul i-a restituit şi valoarea investiţiei, actualizată cu valoarea inflaţiei.

Însă nu a fost singura afacere care a ridicat probleme.

Directorul incompatibil care a ajuns la Romgaz

În perioada 2008-2012, compania a încheiat cinci contracte în valoare de 300.000 de lei cu primăria Cisnădie. Un raport al Agenției Naționale de Integritate a constatat că în perioada în care s-au încheiat contractele unul dintre administratorii firmei era Gheorghe Silvian Şorici, care deținea și funcția de consilier local. ANI a constat așadar că se aflase în incompatibilitate. 

Gheorghe Șorici a explicat că respectivele contracte au fost încheiate înainte să devină consilier local la Cisnădie și că nu există nicio influență politică în afacerile Sobis Solutions. Firma, spune el, are peste 3000 de contracte în administrația publică.

“Acele contracte erau semnate de Hans Martin Muller și erau mai vechi. Dacă la numirea mea am găsit acele contracte acolo ce era să le fac, să le zic nu mai facem?”, a declarat Gheorghe Silvian Şorici pentru Context.ro.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat în 2015 încălcarea legii. Raportul ANI, atacat în instanță, a rămas în vigoare printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2018

„Dacă ANI a crezut ca este caz de incompatibilitate, instanța la fel, nu contrazic instanța. Am avut interdicția pe care am avut-o și asta este”, a precizat Șorici. 

ANI a inclus numele lui Gheorghe Șorici pe lista celor care nu pot ocupa funcții elective (funcţii a căror ocupare are loc în urma unui vot public, inclusiv consilier judeţean) trimisă către instanțe după alegerile din 2020

Cu toate astea, Tribunalul Sibiu a validat mandatul de consilier județean al lui Șorici, deși o decizie din 2014 a CCR a clarificat că interdicția se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de lege. 

“Aveam interdicție pentru candidatură la consiliul local, în general, dar nu pentru o candidatură la consiliul județean”, a declarat Șorici. 

Acesta a fost ulterior desemnat să facă parte din Consiliul de Administraţie al Romgaz ca membru provizoriu. Pentru ocuparea acestei funcţii l-ar recomanda, declara el, inclusiv experiența ca administrator al Sobis Solutions.

„Candidatura mea la Romgaz era bazată pe competența mea din zona de digitalizare a administrației publice. Poate a avut și o parte politică o astfel de rezonanță în numirea mea”, a mai explicat el. Şorici candidează în acest moment pentru un mandat permanent la Romgaz.

Vicele de la Cisnădie, partenerul Sobis 

În perioada în care au fost încheiate contractele cu Primăria Cisnădie, care l-au făcut pe Şorici incompatibil, Sobis Solutions era asociată cu Gheorghe Huja, viceprimarul Cisnădiei, într-o altă firmă – Natur Design W&K SRL. Huja, care este în prezent primarul oraşului, a ieşit din firmă în 2009.

huaj turca fb pnll cisnadie 331331139 1531600400663400 7528704576897765751 n

huaj turca fb pnll cisnadie 331331139_1531600400663400_7528704576897765751_n

Gheorghe Huja, alături de Raluca Turcan, la Adunarea Generală a PNL Cisnădie din februarie, când a fost votat președinte al PNL Cisnădie (sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan)

Gheorghe Huja ne-a declarat că a avut doar de pierdut din relația cu firma lui Muller, cu care nu mai ține legătura de 15 ani. Fiica sa a primit însă, în 2018, 16.000 de lei de la Sobis Solutions. Primarul nu a mai răspuns întrebării referitoare la banii încasați pentru “închiriere” de fiica sa.

Martin Muller nu a răspuns întrebărilor trimise de Context.ro.

sursa foto deschidere: Facebook/ Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema