Explicația ministrului Boloș privind fondurile europene nefolosite pentru refugiații ucraineni, după investigația Context.ro
Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Marcel Boloș a spus, miercuri seară, în emisiunea lui Vitalie Cojocari de la Euronews, că România a folosit corespunzător fondurile europene pentru refugiații ucraineni și că se fac în continuare plăți. În realitate, sunt decontări restante de sute de milioane în programele de sprijin. Context.ro a arătat cum autoritățile au ales să cumpere cu bani europeni care puteau fi folosiți pentru refugiați măști și echipamente de protecție anti-Covid chiar și după terminarea pandemiei. După o anchetă anterioară a jurnaliștilor „România te iubesc” privind aceste achiziții, Comisia Europeană a deschis o investigație.
Guvernanții s-au plâns la Bruxelles că avem deficit bugetar pentru că am avut cheltuieli cu refugiații, deși Comisia Europeană a pus la dispoziție bani pentru refugiații ucraineni pe care statul român i-a cheltuit pe echipamente de protecție împotriva Covid, după ce pandemia s-a încheiat. Comisia anchetează achizițiile prin care au fost risipiți banii europeni. Între timp, însă, după cum au declarat pentru Context.ro, unii ucraineni se văd nevoiți să se întoarcă în zona de război pentru că autoritățile n-au mai făcut de luni de zile plăți pentru programele de ajutor.
Marcel Boloș a declarat, săptămâna trecută, că una dintre cauzele depășirii țintei de deficit bugetar pe care România și-a asumat-o sunt “cheltuielile care au fost cu refugiații din Ucraina”. Am încercat să îl contactăm pe ministru pentru a explica afirmația, însă nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici la mesajele scrise.
Aflat miercuri în platoul Euronews în emisiunea lui Vitalie Cojocari, ministrul a fost întrebat despre informațiile publicate de Context.ro. Marcel Boloș a spus că, de fapt, discuția cu Comisia Europeană se referă la cheltuielile colaterale, generate în mod indirect de războiul din Ucraina, precum “cheltuielile din Portul Constanța sau cheltuielile pe care le-am avut cu despăgubirile din agricultură sau compensarea prețurilor la energie” și a recunoscut că statul român putea deconta cheltuielile cu refugiații din bani europeni. “Dacă ne referim la cheltuielile directe pe care le-am avut cu refugiații și la decontările pentru ceea ce înseamnă diurnă, cazare, transport și toate cheltuielile pe care le-am avut cu refugiații, Comisia Europeană, într-adevăr, a asigurat fondurile necesare ca să le putem deconta din bugetul Uniunii Europene”, a afirmat actualul ministru al Finanțelor și fost ministru al Fondurilor Europene.
Context.ro a calculat că aproximativ 2 miliarde de euro din diverse programe europene puteau intra în calculele guvernului pentru decontarea cheltuielilor cu refugiații. 1,8 miliarde erau din programul REACT-EU, despre care UE a transmis României că îi poate utiliza pentru refugiați.
Numai că statul român avea alte planuri cu banii alocați în acest program: voia să achiziționeze măști de protecție, dezinfectanți, combinezoane, aparatură destinată dezinfecției pentru școli și echipamente pentru spitale. Însă un document postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului în februarie 2023 (când banii pentru ucraineni erau blocați) consemnează că programul pentru școli era întârziat și banii europeni nu erau absorbiți, iar statul avea aproximativ 900 de milioane de lei necheltuiți.
Context.ro a identificat zeci de cazuri în care proiectele prin care primăriile cumpărau măști și dezinfectanți pentru școli au fost finalizate după martie 2022, când starea de alertă a încetat, și chiar și în 2023.
“Ăia-s bani risipiți(…) Nu pot să cred”, a fost reacția lui Marcel Boloș când reporterul România, te iubesc i-a arătat, acum 5 luni, imagini în care zăceau nefolosite în școli echipamente de protecție și aparatură de detectare a temperaturii cumpărate cu fonduri europene din REACT-EU. După difuzarea anchetei colegilor de la PRO TV, Comisia Europeană a deschis o investigație. Totodată, Ministerul Fondurilor Europene, condus atunci de Marcel Boloș, a transmis jurnaliștilor că verifică toate primăriile într-o “acțiune amplă de investigare”.
Dar, în direct la Euronews, miercuri seara, ministrul Boloș a susținut că “din REACT-EU am avut cheltuieli pentru ca să sprijinim mediul de afaceri”.
Un comunicat oficial al Comisiei Europene îl contrazice și arată că forul european a făcut o plată de 450 de milioane de euro către România, bani care erau destinați refugiaților. Era vorba de o prefinanțare suplimentară din programul REACT-EU.
Marcel Boloș a mai afirmat din platoul televiziunii că “am avut plăți de 150 de milioane de euro pe care le-am recuperat deja de la Comisia Europeană. Facem plăți în continuare pe această componentă și pe aceste cheltuieli cu refugiații, dar am recuperat banii de la Comisia Europeană și au fost într-adevăr flexibili”.
Cheltuielile cu programul 50/20 pentru sprijinirea refugiaților ucraineni s-au ridicat la 1.4 miliarde lei, adică aproximativ 280 milioane euro. 200 de milioane de euro, bani europeni, au ajuns la Ministerul de Interne abia în iunie anul acesta pentru decontările cu hrana și cazarea refugiaților. Anul trecut, doar puțin peste 39 de milioane de euro au venit din fondurile UE. Iar aceste sume provin din alte programe ale Uniunii, nu din REACT-EU.
Întrebat la Euronews dacă au fost folosiți toți cei 2 miliarde de euro bani europeni, Marcel Boloș a spus că “încă mai avem acolo rezerve, totul depinde de modul în care se implementează programele operaționale, pentru că Comisia Europeană nu a venit cu fresh money, bani proaspeți pentru finanțarea acestor categorii de cheltuieli, ci ne-a lăsat din banii pe care îi avem să ne relocăm banii încât să ne acoperim aceste categorii de cheltuieli cu refugiații”.
Numai că, rezervele nu au fost folosite, se pare, pentru că, din ianuarie 2023, programul 50/20 a paralizat și gazdele ucrainenilor din România n-au mai primit banii pentru cazare și hrană. Abia în mai au început să se facă plățile pentru primele trei luni ale anului, însă pentru aprilie banii nu au fost decontați nici azi. Sunt plăți restante în valoare de peste 310 milioane de lei, din perioada aprilie-iulie anul acesta, atât din programul 50/20, cât și din noul program de ajutor pentru refugiați.
Foto deschidere: Inquam Photos / Octav Ganea
One Comment
Leave A Comment
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă
Добрый день! Я беженка из Херсона, в мой дом был прилёт. Мне, не куда возвращаться.
По новой программе, мне с мая по август, за 4 месяца не выплатили. Я рохчитывала на эту помощь, чтобы розчитаться за жилье.