Prizonieri într-un lagăr de concentrare rusesc din Ucraina: „Stăteam și ne rugam”

21 feb., 2023

Forțele Moscovei au pătruns în Yagodnoye, un sătuc din nordul Ucrainei, în prima săptămână de la invazie. Au capturat peste 350 de localnici, unii sub amenințarea armelor, și i-au dus într-un subsol descris ca un lagăr de concentrare, unde au fost închiși timp de câteva săptămâni.

Olga Menyailo, o locuitoare din Yagodnoye, a fost prinsă de soldații ruși și silită să stea 25 de zile în subsolul unei școli, pe care forțele rusești o transformaseră în sediu local. Femeia a povestit pentru Context.ro că răpitorii i-au tratat „ca pe niște vite” și pe unii dintre ei i-a amenințat că îi execută.

„Stăteam și ne rugam… Militarii ne-au luat de acasă și ne-au dus la subsolul școlii sub amenințarea armei”, a spus Olga, care a ținut un jurnal pe timpul calvarului prin care a trecut. „M-am gândit că dacă murim cu toții, atunci cineva ar putea găsi acest jurnal.”

ucraina lagar 2

ucraina lagar (2)

Jurnalul Olgăi

În lagărul de concentrare au fost reținuți peste 350 de localnici, între care 77 de copii, cel mai mic având puțin peste o lună. Cel mai în vârstă prizonier avea 93 de ani. Toți erau înghesuiți în patru camere mici și pe coridoare înguste.

ucraina lagar 3

ucraina lagar (3)

Localnicii ținuți prizonieri la subsol

ucraina lagar 1

ucraina lagar (1)

Localnicii ținuți prizonieri la subsol

Olga a povestit pentru Context.ro că majoritatea prizonierilor se așteptau inițial ca acest coșmar să dureze doar o zi sau două. Dar, pe măsură ce tot mai mulți localnici erau aduși în închisoarea improvizată, și-au dat seama că situația devine tot mai sumbră.

Prizonierii din Yagodnoye nu se puteau spăla, li s-a restricționat accesul la apă curată. Olga își mai amintește că, uneori, soldații ruși coborau beți în subsol și le dădeau grenade copiilor mici. O formă sinistră de tortură psihologică, spune ea.

A apărut și moartea.

„În a treia zi, oamenii au început să moară”, și-a amintit Olga în interviul acordat Context.ro, adăugând că unii dintre cei care au murit au devenit isterici din cauza lipsei de oxigen. „Dacă mureau seara, (n.r. deținuții) trebuia să doarmă cu cadavrele toată noaptea.”

Zece dintre prizonieri nu au supraviețuit ororilor detenției.

Când s-au adunat cinci cadavre, soldații ruși au permis înmormântarea lor într-un cimitir local, după cum povestește Olga. Corpurile neînsuflețite au fost înfășurate într-o pătură, încărcate într-o roabă și puse în două gropi săpate în pământul înghețat.

Ivan Petrovici, un alt localnic care a fost reținut împreună cu soția, fiul, nora și cei doi nepoți mici, descrie experiența ca fiind precum „iadul pe pământ”. Înainte de război, bărbatul a lucrat la școală ca director de aprovizionare.

„Civilii, sub amenințarea armelor, au fost adunați în subsolul școlii, în timp ce ei (n.r. soldații ruși) își instalau sediul la primul etaj”, a declarat Petrovich pentru Context.ro. „Cei care s-au împotrivit au fost împușcați”.

„Uneori dormeam în picioare”, își amintește Ivan în discuția cu reporterul Context.ro. „Picioarele îmi erau umflate, iar pielea începuse să se crape și să supureze”.

În luna aprilie a anului trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre calvarul de la Yagodnoe: „Iată cum se distrau militarii ruși. Așa s-au impus ei”, a afirmat președintele Ucrainei într-un discurs în Parlamentului Portugaliei.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie anul trecut, nenumărate cazuri de crime de război au fost înregistrate atât de autoritățile ucrainene, cât și de jurnaliști, care speră ca într-o zi cei vinovați să fie trași la răspundere.

Coșmarul din Yagodnoe s-a încheiat pe 30 martie, când trupele ucrainene au pătruns în zonă. Mulți locuitori s-au întors în casele care fie au fost jefuite, fie au fost distruse în timpul ocupației.

După ce soldații ruși au fugit din sat, „unii locuitori au rămas în subsol pentru încă o săptămână. Pur și simplu nu aveau unde să se ducă”, a mai povestit Olga Menyailo în discuția cu reporterul Context.ro.

Dintre cele 180 de case din sat, 148 au fost avariate și 16 au fost distruse, potrivit Biroului procurorului regional din Cernihiv.

ucraina lagar 4

ucraina lagar (4)

Yagodnoye, după ce forțele ruse au plecat din sat

În ianuarie, procurorul regional din Cernihiv a anunțat că doi militari ruși implicați în incidentul grav au fost acuzați în absență pentru încălcarea legilor războiului.

Astăzi, la aproape un an de la chinurile cumplite pe care le-au îndurat în timpul ocupației rusești, clădirea școlii este pustie, dar localnicii spun că ororile au rămas și că vor să înființeze un muzeu pentru a înregistra și a rememora crimele comise de Rusia împotriva lor.

„Tot ceea ce ni s-a întâmplat este imposibil de uitat”, a mai spus Olga pentru Context.ro.

Fotografii: Arhiva personală Olga Menyailo

Despre autor: Taisiia Bakharieva

Avatar of Taisiia Bakharieva
Taisiia Bakharieva este o jurnalistă din Kiev, Ucraina, care acum locuiește în România. Este în media din 1994 și a lucrat pentru agenția de presă RATAU, ziarele Kray și Vseukrainskie Vedomosti și ca redactor-șef al departamentului de cultură al ziarului și al site-ului FAKTI. Taisiia a intervievat numeroase personalități din Ucraina și este autor și prezentator al secțiunii de televiziune TV-FAKTI. După ce Rusia i-a invadat țara, Taisiia s-a mutat în România și s-a alăturat echipei CONTEXT. Munca ei se concentrează acum pe investigații privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina și realizează interviuri cu victimele și martorii terorii rusești. Este de multă vreme membră a Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema