Cazul Șercan, după 11 luni: În trei dosare procurorii spun că legea a fost încălcată, dar nu au suspect

26 ian., 2023

După 11 luni de la tentativa de intimidare a jurnalistei Emilia Șercan, autoritățile au decis să înceapă urmărirea penală în trei dosare. În toate, procurorii au constatat că legea a fost încălcată, dar fără să identifice vreun suspect.

Într-unul din dosarele în care a fost începută urmărirea penală, Emilia Șercan a depus mai multe plângeri împotriva ministrului Afacerilor Interne pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și omisiunea sesizării, Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea urmăririi penale in rem. Ceea ce înseamnă că au constatat că legea a fost încălcată, dar nu au găsit încă un suspect. 

Jurnalista a discutat cu ministrul Afacerilor Interne, îngrijorată că proba pe care a depus-o la un dosar penal a fost publicată în presă. Lucian Bode a asigurat-o pe Emilia Șercan că va cere o anchetă internă, însă nu a solicitat-o niciodată. Jurnalista a depus plângere pe numele ministrului având și suspiciunea că acesta ar fi organizat mușamalizarea scurgerii probei din poliție prin încărcarea acesteia și a pozelor personale care îi fuseseră furate pe patrianoastra[.]com, unde, prin antedatarea materialului s-a  creat aparența că proba a apărut online înainte ca Emilia Șercan să o pună la dispoziție poliției. Ministrul Bode a fost audiat de procurori în septembrie anul trecut. De atunci, dosarul nu a mai avansat.

Operațiunea de denigrare și intimidare a Emiliei Șercan a început după ce jurnalista a furnizat poliției o captură de ecran a unui mesaj Facebook, dovada că cineva înștiințat-o că 5 fotografii ale sale sunt postate pe site-uri pentru adulți. Pozele și dovada au fost publicate în aceeași zi pe site-ul lui Cristian Rizea, realitateadinmoldova[.]md. Imaginile au fost preluate de zeci de alte site-uri și au fost folosite în materiale denigratoare care au circulat pe grupuri de WhatsApp ale Academiei de Poliție „A.I. Cuza”. Cinci dosare penale au fost deschise în urma a zece plângeri depuse de Șercan după ce a descoperit că poze personale i-au fost furate.

  • Context.ro a inventariat dosarele penale deschise AICI.

Al doilea caz de urmărire penală in rem este furtul fotografiilor personale ale Emiliei Șercan, unde autoritățile nu au niciun suspect după mai bine de 11 luni de când jurnalista a depus plângere.

Al treilea caz în care s-a început urmărirea penală in rem, dar fără suspect, este scurgerea în presă a unei probe pe care Emilia Șercan a depus-o la dosar. Parchetul care face anchetă după ce fotografiile personale ale jurnalistei au circulat pe mai multe grupuri de WhatsApp ale Academiei de Poliție a început urmărirea penală in rem pentru fals informatic. Nici în acest caz nu există un suspect. 

După ce pozele cu Emilia au fost șterse de pe www.realitateadinmoldova[.]md, în luna mai 2022, în urma acțiunii unui ONG din SUA, acestea au fost publicate din nou pe pagină și peste 40 de alte site-uri ale grupului Realitatea au preluat materialul. Parchetul care investighează cazul nu a răspuns la solicitarea Context de a comunica stadiul anchetei.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema