ANCOM a secretizat dovezile privind ”interferența rusă” în alegeri: Paginile online vizate funcționează și acum / Mai multe dintre ele sunt operațiuni de clickbait
sursa foto: Captură ANCOM
Autoritatea Națională pentru Reglementarea Comunicațiilor (ANCOM) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au denunțat, înainte de primul și al doilea tur al prezidențialelor din luna mai, că Federația Rusă e în spatele unei campanii de influențare a alegerilor printr-o rețea de pagini de tip Doppelganger (pagini clonate, n.red.).
ANCOM însă a secretizat lista cu conturi și pagini pe care le acuză că fac parte din rețea.
Context.ro a verificat paginile de Facebook date ca exemplu şi am descoperit că au continuat să fie active și după prezidențiale. La fel se întâmplă și cu site-urile “de știri” oferite ca exemple de către ANCOM.
Am mai descoperit, plecând de la o pagină nominalizată de ANCOM și MAI în comunicatul de presă transmis înainte de alegeri, că un om de afaceri din Prahova face bani din clickbait pe Facebook.
Deși pagina lui apare pe lista cu “interferența rusă”, nicio autoritate a statului român nu l-a căutat, susține acesta: “Până acum n-a luat nimeni legătura cu noi”.
2 mai 2025 – Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, Autoritatea Națională pentru Reglementarea Comunicațiilor (ANCOM) a anunțat că mai multe instituții (pe care nu le-a nominalizat) investigau și urmăreau o operațiune de manipulare și polarizare din mediul online.
ANCOM anunța că a fost identificată o rețea de site-uri de tip Doppelganger care clonează site-uri oficiale ale instituțiilor și publicațiilor din România și că întreaga operațiune avea legături directe cu Federația Rusă și s-ar baza pe conținuturi artificiale.
16 mai 2025 – Cu două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale, MAI a denunțat din nou operațiunea de sorginte rusească. Ministerul afirma în mod clar că e vorba de o “campanie de influențare a procesului electoral prin intermediul rețelei de pagini de tip Doppelganger.”
Am cerut reprezentanților ANCOM să ne pună la dispoziție datele pe care și-au bazat acuzațiile. Mai exact, am solicitat lista cu site-uri, conturi și grupuri de Facebook vizate.
- Ministerul Afacerilor Interne a precizat că a identificat inițial 150 de pagini și conturi neautentice, pe care le-am solicitat și noi de la ANCOM. Ulterior, MAI a menționat că a depistat 2000 de pagini de Facebook.
ANCOM a refuzat accesul la baza de date care cuprinde linkuri către site-urile şi paginile de social media care promovează conţinut înşelător generat cu AI, pe motiv că demersurile care au stat la baza investigaţiei implică şi “acţiuni de natură judiciară”, dar şi că „disponibilitatea unor informaţii poate fi stabilită de către această instituţie (MAI, n.red.)”.
Or, chiar MAI menționează în precizarea oficială privind situația site-urilor Doppelganger, făcută pe 2 mai, că “protejarea spațiului informațional este o responsabilitate comună. Ministerul Afacerilor Interne îi încurajează pe toți actorii din mass-media, influenceri și cetățeni să contribuie la combaterea dezinformării prin promovarea informațiilor verificate și corecte. Dreptul la liberă exprimare este garantat, iar combaterea dezinformării este esențială pentru sănătatea democrației noastre și responsabilitatea fiecăruia dintre noi!
“Informațiile puse la dispoziția publicului au fost rezultatul cooperării, în limitele atribuțiilor lor legale, între diversele autorități naționale”, a adăugat ANCOM în răspunsul oferit pentru Context.ro. Din nou, autoritatea nu a numit instituțiile care conduc aceste investigații.
Avertismentul public transmis de ANCOM în data de 2 mai cuprinde exemple de astfel de “site-uri autohtone, în special de tip clickbait (ex: cezicelumea.ro, surse.eu, stiricalitative.ro, dromania.ro, redactia.ro, viralnews.ro, lendermagazin.ro etc.).” Iar reprezentarea grafică inclusă de ANCOM ca anexă la avertisment este alcătuită dintr-o serie de capturi de ecran cu paginile de social media în cauză, dar și cu anumite comentarii care ar face referire la site-urile malițioase. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că reprezentarea publicată de ANCOM cu rol explicativ este completă.
În situația semnalată de către ANCOM, s-a reușit clonarea site-urilor oficiale ale mai multor instituții publice (Guvernul României, Ministerul Sănătății), dar și a paginilor oficiale ale unor publicații (DIGI24, TVR1, Hotnews, Libertatea), promovarea de conținut înșelător, pe teme sociale, politice, economice sau de sănătate, scopul fiind, așa cum declară ANCOM, “inducerea în eroare a populației și influențarea în mod negativ a percepției acesteia.” Cei responsabili pentru această reţea s-au folosit de o serie de pagini şi conturi neautentice şi de manipularea algoritmilor de social media, pentru a creşte interacţiunea în mod artificial.
Conținutul înșelător distribuit pe aceste pagini este, conform analizei ANCOM, “conținut generat de AI (atât imagini, cât și scris), în special subiecte cu impact emoțional pentru a genera reacții și din partea unor utilizatori reali. Site-urile clonate includ reclame atât în limba română, cât și în limbi străine, care promovează conținut înșelător similar, plătite prin intermediul unor pagini/conturi de socializare fictive”.
ANCOM spune că probele legate de Federația Rusă sunt contractele cu diferite companii care oferă servicii de publicitate în care reclamele sunt integrate în mod natural în conținutul site-ului sau aplicației, astfel încât să nu deranjeze experiența utilizatorului și să semene foarte mult cu conținutul editorial al platformei respective (native-ads), precum ADNOW, GEOZO, ADSKEEPER, MGID, “semnalate anterior în spațiul public pentru legături directe cu Federația Rusă”. Una dintre companii este, în momentul de față, subiectul unei ample investigații internaționale pentru implicarea în operațiuni informaționale în favoarea serviciilor de informații ale Federației Ruse.
Am verificat paginile de Facebook date ca exemplu în reprezentarea grafică oferită de ANCOM şi am descoperit că au continuat și după prezidențiale să fie active, au sute de mii de aprecieri, postează conținuturi tip spam, unele realizate cu Inteligență Artificială, iar primul comentariu de la postări trimite către același set de site-uri indicate de ANCOM. Și site-urile “de știri” oferite ca exemple de către ANCOM sunt active în continuare, publicând conținut zilnic, în mod sincronizat, care e distribuit ulterior pe rețelele de socializare.
Cazul „Timpul rezolvă tot”
Una dintre paginile de Facebook din reprezentarea grafică a rețelei Doppelganger, publicată de ANCOM pe 2 mai, a fost creată în data de 9 iunie 2016. Numele paginii a fost modificat de șase ori. Denumirea actuală, “Timpul rezolvă tot”, i-a fost dată în 7 mai 2022. Până atunci, pentru aproximativ două săptămâni, pagina a avut numele “Viorel Iliescu” sau “Viorel Iliescuu”. La secțiunea “Despre” a paginii este afișată o adresă de e-mail care îi aparține lui Viorel Iliescu din Prahova, fondator și asociat unic al firmei Cloudx Digital Agency.
Până în prezent, autoritățile nu au luat legătura cu Iliescu, susține acesta. “Până acum n-a luat nimeni legătura cu noi. Noi nu avem reclame din acelea, tocmai din cauza asta. Îmi aduc aminte că acum 3 ani, 4 ani când apăruse ADNOW la noi în România, inclusiv Kanal D și toate celelalte, am avut reclame de la ei. După care am observat că reclamele sunt un pic cam cu tentă de scam și le-am scos de pe site, inclusiv noi”, a declarat Iliescu pentru Context.ro.
La prima vedere, Iliescu e conectat cu mai multe site-uri ale căror articole sunt propagate pe zeci de pagini pe Facebook. În discuția cu reporterul Context.ro, a explicat că, de fapt, deține două site-uri și administrează patru pagini de Facebook. “Noi avem patru pagini de Facebook pe care distribuim aceleași articole”, a spus Viorel Iliescu. “Noi preluăm de la alții. Articolele sunt rescrise pe site, dar menținem postarea de pe Facebook pentru trafic, pentru impact. Sunt articole preluate de exemplu de la WowBiz sau Kanal D. Le preluăm de acolo, rescriem articolele sau adăugăm informația, ce avem de nevoie, și publicăm cam cu aceeași imagine și text”, a adăugat el.
Ecosistemul său conține și site-uri care fac clickbait cu postări în care, spre exemplu, sunt promovate leacuri miraculoase: “Patlagina, iarba sfântului Anton, medicamentul natural care vindecă tot!”.
Am selectat aleatoriu câteva postări de pe pagina “Timpul rezolvă tot”, care au în comentarii link-uri către site-ul medifax.ro. Ambele apar în reprezentarea ANCOM. Am copiat în bara de căutare a Facebook textul postărilor, iar căutarea a întors zeci de rezultate, postări cu același text și aceeași imagine, distribuite pe diverse pagini Facebook. În secțiunea de comentarii, administratorii paginilor au postat link-uri către diferite site-uri.
Iliescu susține, în răspunsul acordat Context.ro, că nu este vorba despre conținut coordonat. “Nu prea are treabă una cu celelalte, sunt administratori în spate diferiți”, fiind vorba de “cross cum fac toți ceilalți”, adică paginile se promovează una pe cealaltă și e “o sursă de venit” pentru că “în momentul de față sunt monetizate videoclipurile și postările, text și poze pe Facebook, prin Content Monetization”, a mai spus Viorel Iliescu. Acesta a adăugat că “majoritatea paginilor de Facebook publică articole și încasează din banii de la AdSense (program de publicitate online oferit de Google, care permite site-urilor să câștige bani afișând reclame, n.red.) și ceilalți folosesc și ADSKEEPER sau MGID sau GEOZO”.
Practic, paginile de Facebook încasează bani de la Meta, iar postările promovează site-urile unde sunt afișate reclame, care generează venituri.
“Cred că ați observat postări cu George Simion care au făcut zeci de mii de like-uri pe diferite pagini. Ei le-au publicat fix pentru că făceau foarte multe like-uri la alte pagini. Și dacă au prins foarte bine pe acele pagini, le-au preluat și ei. Dar nu cu intenția ca să facă campanie acelei persoane. Pur și simplu ca să facă vizualizări, să-i crească impactul, ceea ce rezultă impact mai mare per total și bani mai târziu”, spune Viorel Iliescu, care precizează totodată că pe paginile sale nu a publicat articole legate de politică în precedenta campanie electorală “pentru că a fost tot scandalul acesta și încercăm să nu luăm parte nimănui”, a motivat el.
Context.ro a identificat un site promovat de mai multe pagini de Facebook care utilizează un instrument care permite postarea automată de conținut pe mai multe pagini sau grupuri Facebook în același timp.
OSCE a cerut transparență, ANCOM a livrat secretomanie
ANCOM a refuzat să pună la dispoziţia jurnaliştilor Context.ro lista completă de site-uri şi pagini de socializare analizate, răspunzând că “astfel, cum este precizat în cuprinsul comunicatului de presă al Ministerului Afacerilor Interne, demersurile care au stat la baza acestuia <<implică şi acţiuni de natură judiciară>>. Prin urmare, în acest context, disponibilitatea unor informaţii poate fi stabilită de către această instituţie”, făcând referire, probabil, tot la MAI.
Rămâne, însă, neclar în ce constau aceste acţiuni de natură judiciară precizate întâi de MAI, apoi în răspunsul oferit de ANCOM către Context.ro şi care pot justifica o limitare a accesului către informaţii 1) publice (site-uri şi pagini de social media, nicidecum date personale), 2) deja sintetizate (întrucât au fost, deja, analizate de cel puţin două instituţii: ANCOM şi MAI) şi 3) care sunt în interes public (după cum reiese şi din reacţia publică a celor două instituţii), mai ales în condiţiile în care avem de-a face cu o reţea organizată care a reuşit să cloneze site-uri oficiale, cu o potenţială interferenţă din partea Federaţiei Ruse şi chiar MAI atrage atenţia asupra necesităţii unui efort comun în combaterea dezinformării, presa având un rol esenţial.
Concluziile misiunii OSCE, după primul tur la prezidenţiale, menţionează tocmai necesitatea de a avea mai multă transparenţă din partea autorităţilor în lupta pentru combaterea comportamentului inautentic pe reţelele de socializare, cum este şi cazul semnalat în data de 2 mai 2025. Analiza Context.ro a declaraţiilor OSCE despre alegerile prezidenţiale în România este disponibilă aici.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă