Afacerile de familie pe bani publici de la Camera de Conturi Vrancea

22 aug., 2024

Firme deținute de soțiile sau copiii oamenilor care conduc Camera de Conturi Vrancea au câștigat milioane de lei din contracte publice cu statul. Cei mai mari plătitori au fost instituții din același județ, conduse de social-democrați, iar tranzacțiile ar fi trebuit verificate chiar de Camera de Conturi Vrancea.

Curtea de Conturi nu a răspuns solicitării transmise de Context.ro referitoare la angajații care se află în această situație. Printre ei se regăsesc nepotul fostului ministru al Justiției Tudorel Toader și un fost primar PSD de șase mandate.

Nepotul lui Tudorel Toader

Nelu Năstase Surăianu este directorul Camerei de Conturi Vrancea. A intrat în instituție în 2019, pe funcția de auditor. Trei ani mai târziu a ajuns director adjunct, iar anul acesta a devenit șeful instituției. 

Conform ultimei sale declarații de avere, soția sa, Oana Claudia Surăianu, a obținut venituri de la patru firme farmaceutice.

La una dintre companii, Pro Vita SRL, deține pachetul majoritar de acțiuni și este administrator. Societatea a început să încheie contracte cu statul începând cu anul 2016, iar până în prezent firma a semnat peste 450 de contracte prin achiziții publice directe, în valoare de aproximativ jumătate de milion de lei. 

Nelu Năstase Surăianu

Nelu Năstase Surăianu și soția sa, Oana (sursa: Captură Facebook)

Autoritatea care a semnat cele mai bănoase contracte cu firma doamnei Surăianu este Direcția de Asistență Socială Focșani, care a acumpărat diverse medicamente și produse sanitare

Directorul Camerei de Conturi Vrancea susține că nu are nicio treabă cu firma soției. “Nu am nicio implicare (…) Este ușor să fim tendențioși, este ușor să fim acuzatori”, a spus Surăianu în discuția cu reporterul Context.ro.

Printre clienții companiei Pro Vita s-au mai numărat Penitenciarul Focșani sau Serviciul de Ambulanță Județean, condus de Laurențiu Albiș, susținător PSD pe rețelele de socializare

Dacă identificați o persoană din județul Vrancea, sau de pe teritoriul țării, care va spune că eu am implicat funcția în achizițiile soției, eu îmi dau demisia atât din funcția de director, cât și din funcția de auditor public extern”, a declarat Nelu Surăianu pentru Context.ro.

Conform celei mai recente declarații de avere depuse, Surăianu deține un apartament în Focșani, trei terenuri agricole și trei intravilane în județul Vrancea și unul de peste 1000 de metri pătrați în localitatea Corbeanca. În anul precedent a încasat 141.336 lei de la Camera de Conturi Vrancea. 

Înainte să vină în instituție, Surăianu a lucrat în cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului Viorica Dăncilă. Întrebat despre această activitate, Surăianu a refuzat să răspundă. “Aici intrăm pe treburi personale”.

Fiul Vioricăi Dăncilă este și el angajat al Curții de Conturi. În ianuarie 2018, în ziua în care Dăncilă depunea jurământul ca prim-ministru, fiul său, Victor Florin Dăncilă, era angajat la Curtea de Conturi a României, unde lucrează și în prezent.

Primarul PSD de șase mandate

Marian Mușat este proaspătul director adjunct al Camerei de Conturi Vrancea, după ce a ocupat funcția de auditor public extern din septembrie 2021.A ajuns în instituție direct de pe scaunul de primar PSD al comunei Valea Salciei, pe care îl ocupa încă din anul 2000.

marian musat

Marian Mușat (sursa: Captură Facebook)

Într-o declarație de avere depusă în anul 2020, Mușat indica că fiul său are un venit de 36.000 de lei din prestarea serviciilor de construcție și că a accesat fonduri nerambursabile de aproximativ 220.000 de lei pentru start-up-ul său, Arcadia Master Design Solutions SRL. 

Compania, în care Alexandru George Mușat este asociat unic, a încheiat contracte cu statul de peste 4,5 milioane de lei, din 2021 până în prezent. De asemenea, compania a câștigat în 2024 un contract de aproape 27 de milioane de lei, fiind parte într-o asociere de firme. Societatea a fost fondată în 2019 și se ocupă cu lucrări de pardosire și placare a pereților.Primul contract cu o autoritate publică a fost încheiat în august 2021, cu Primăria Amaru din Buzău, condusă de un primar pesedist, coleg de partid cu tatăl său. De atunci, compania a semnat peste 100 de contracte cu statul pentru servicii de expertiză, proiectare și audit energetic. 

Instituția cu care Arcadia Master Design Solutions a semnat cele mai multe contracte este Primăria Orașului Pătârlagele, condusă de opt ani de primarul PSD Ion Gherghiceanu. Primăria a încheiat anul trecut 12 contracte cu firma fiului lui Mușat, în valoare totală de aproximativ 650.000 de lei, pentru servicii de proiectare și efectuarea unor studii de eficiență energetică în vederea construirii unor clădiri noi în oraș.

În declarația de avere Mușat consemnează că soția sa a obținut venit din activitatea de asistentă medicală la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, dar și din activități de arhitectură. Adriana Mușat figurează ca administrator și asociat unic al companiei Arcadia Master Design Architecture SRL.

Societatea, înființată în anul 2018, a câștigat deja anul acesta peste două milioane de lei, bani publici, în schimbul serviciilor de arhitectură prestate pentru mai multe instituții publice.

Din 2022 până în prezent, compania a semnat aproape 100 de contracte cu statul prin procedura simplificată și rapidă de achiziție publică directă, în valoare de aproape 5 milioane de lei. Printre instituțiile care au apelat la serviciile companiei soției lui Mușat se numără 28 de primării conduse de PSD-iști. Doar trei primari care aparțin altor formațiuni politice au semnat contracte cu această firmă.

Cele mai bănoase contracte au fost semnate cu Consiliul Local al orașului Odobești, care a plătit aproximativ 400.000 lei pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate în vederea construirii unui Ambulatoriu de Sănătate Publică și pentru servicii de proiectare.

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) precizează într-un material publicat pe site că în programul de activitate pe anul 2023 al Camerei de Conturi Vrancea s-au regăsit programate acțiuni de audit financiar la primăria Cotești. De la această primărie, compania controlată de fiul directorului de la Curtea de Conturi a primit două contracte în valoare de 13.000 de lei.

“Cu toate acestea în Raportul privind informările pe probleme etice întocmit de Comitetul de Etică pentru perioada iulie-septembrie 2023, nu regăsim numele domnului Mușat”, precizează SNAPER.

De asemenea, SNAPER mai precizează că în programul de verificare pe anul 2024 (acțiune demarată în februarie 2024) este cuprinsă și comuna Vidra. Societatea Arcadia Master Design Architecture a încheiat șase contracte cu această primărie, în valoare de 42.000 lei, toate în luna martie a acestui an.

Am regăsit în programul de activitate al Camerei de Conturi Vrancea acțiuni de audit pentru 11 dintre instituțiile cu care aceste firme au încheiat contracte publice. Mai exact, Camera de Conturi Vrancea a efectuat în perioada 2019-2024 acțiuni de audit la primăriile comunelor Sihlea, Cotești, Vidra, Milcovul, Gugești, Mera, Slobozia Bradului, Valea Sării, Vrâncioaia, cât și la primăria orașului Odobești.  

Și la Camera de Conturi, și la firmă privată?

Sanda Dumitru este auditor public extern și a fost angajată în cadrul Camerei de Conturi Vrancea în septembrie 2022.

În declarația depusă în anul 2023 declara salarii câștigate, pe lângă cel de la Camera de Conturi, și de la două companii din Focșani, de la care a încasat aproximativ 27.000 lei. Una din aceste firme a încheiat peste 150 de contracte cu instituții ale statului, începând cu 2016. 

Mai exact, Valentino Prodex SRL a încasat peste 12 milioane de lei, bani publici, din contracte cu instituții ale statului precum: CNAIR, Primăria Reșita, IPJ Bacău, Institutul Cultural Român, CUP Salubritate. Compania se ocupă cu comerțul mașinilor pentru industria minieră și construcții.    

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a plătit, din iunie 2018, peste 10 milioane de lei pentru utilaje de minerit și asfaltat, benzi de cauciuc, pompe, compresoare achiziționate de la Valentino Prodex SRL.

Sanda Dumitru a refuzat să ofere un punct de vedere solicitat de reporterii Context.ro. 

Am întrebat și Curtea de Conturi dacă există vreun raport întocmit de Comitetul de Etică privind informările pe probleme etice ale acestor angajați sau dacă aceștia au depus la declanșarea acțiunilor de verificare vreo declarație de independență în sensul în care se află sub incidența unui aspect etic prevăzut de Cod în legătură cu entitatea supusă verificării.

Nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Marionela Toma

Avatar of Marionela Toma

2 Comments

  1. Avatar of Bobe
    Bobe 22 aug., 2024 at 12:16 - Reply

    Și ANI ce face? Știa de doua luni de când a apărut comunicatul pe snaper.ro. La fel ca și Curtea de Conturi conducerea este eminamente psd-ista, deci nimic.

  2. Avatar of Enolagay
    Enolagay 26 aug., 2024 at 16:04 - Reply

    Bravo, Marionela! Un articol excelent atât din punct de vedere al informațiilor, cât și (dar mai ales) al curajului de care ai dat dovadă! Succes în continuare și ține-o tot așa! Și rușine celor care au transformat Curtea de Conturi într-un salon de cosmetică și infrumusețare al politicienilor! Dar, sub masca groasă de fard, se vede buboiul corupției și al incompetenței!

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema