Achiziții fluviu, la minut
Milioane de lei au fost pompate în patru firme despre care DNA susține că erau deținute, prin interpuși, chiar de Dorel Dume, șeful instituției de stat care făcea „cumpărăturile”. Rețeta era simplă: companiile proaspăt înființate, unele dintre ele la aceeași adresă, prindeau contracte, în câteva minute, pentru dezinsecție, curățenie, vânzări de televizoare, oale sau lenjerii de pat, unele la prețuri duble față de piață. Multe din firme nu aveau niciun angajat, dar toate făceau business exclusiv cu Apele Române.
O analiză Context.ro arată detaliile afacerilor care au devenit ulterior subiectul unui dosar penal.
Cele patru firme “fantomă” urmau același patern: în acte, toate erau fondate și administrate de apropiații directorului Dume. Unele chiar aveau sediul la aceeași adresă. La scurt timp de la înființare, fără nicio experiență, se înregistrau în sistemul de achiziții publice și împușcau, foarte rapid și fără licitație, contracte cu Apele Române.
De multe ori vindeau instituției de stat produse și de două ori mai scumpe față de prețul pieței și erau bune la toate: făceau curățenie, dezinsecție, vindeau televizoare, lenjerii, oale sau veselă de porțelan.
Publicația Bihoreanul a scris, în 2019, despre o parte din afacerile firmelor anchetate astăzi de DNA.
Televizoare la preț dublu și lenjerie de pat de 15.000 de lei
Grand Atractiv SRL se ocupă cu activități generale de curățenie a clădirilor și a prins primul contract cu ABAC la doar 12 zile de la înființare. Instituția de stat a plătit 25.000 de lei pentru servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție firmei care, în 2017, nu avea niciun angajat. În alte cazuri, compania a prins contracte la doar 15 minute după publicarea anunțului de participare pe platforma de achiziții publice.
Iar costurile nu erau deloc mici. O analiză a pieței la acel moment arată că ABAC cumpăra televizoare de la Grand Atractiv chiar și la prețuri duble față de cele practicate în magazine de profil.
Și a mai pus în coșul de cumpărături și lenjerii de pat de peste 15 mii de lei, oale la 900 de lei bucata, cratițe la 1.000 de lei, perdele de 700 de lei sau linguri la preț de 20 de lei bucata.
În total, compania a semnat peste 120 de contracte în valoare totală de peste 660 de mii de lei, toate cu ABAC și ANAR, în perioada 2017-2019.
Altă firmă, același sediu
Util Vision Ritm SRL are un parcurs asemănător. Fondată în martie 2021 la aceeași adresă cu Grand Atractiv SRL, firma a fost înregistrată în sistemul electronic de achiziții publice în iulie și semna, în decembrie, primul contract cu Apele Române.
Deși nu avea la acel moment niciun angajat, compania a prestat la sediul Apelor Române, în decembrie 2021, servicii de curățenie și deratizare. În total, firma a încasat peste 100.000 de lei de la ABAC în perioada 2021-2022.
7 minute pentru un contract de 86 de mii de lei
O altă companie din siajul directorului de la ABAC, Expert Concep Tools SRL, a prins primul contract la doar șapte minute după ce instituția publică a afișat anunțul pe platforma de achiziții publice.
De la 12:47 și până la 12:54 a fost de ajuns pentru ABAC să plătească 86 de mii de lei pentru patru tractoare de tuns iarbă de la Expert Concep Tools.
Contractul era câștigat la două luni de la înființarea firmei.
Dezinsecție fără angajați
O altă companie suspectată de procurorii DNA că i-a băgat bani în buzunar lui Dorel Dume din contractele cu instituția pe care o conducea este Delta Avantaj SRL.
Firma nu a avut niciodată angajați, dar a încheiat contracte cu ABAC atât pentru prestări de servicii, cât și pentru furnizare de perne, lenjerie de pat, prosoape de bumbac sau laptopuri. În total, firma a încasat aproape 200 de mii de lei de la instituția publică.
Societatea urmează același tipar ca și celelalte firme: la două luni de la înființare, contractele cu ABAC încep să curgă.
Fără case, fără conturi
Conform ultimei declarații de avere depuse în calitate de director ABAC, Dorel Dume, care a fost și consilier județean în Bihor, din partea PSD, deținea un teren agricol de 2 hectare în localitatea Biharia.
Fără case, conturi sau mașini, Dume a notat în declarația de avere că are contractate două credite în valoare de 149.000 de euro și 140.000 de lei.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Dume a încasat anul precedent venituri de peste 135.000 lei de la Apele Române.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema