Firme controlate prin interpuși, bani scoși la sacoșă și oferte trimise chiar din sediul Apelor Române. Acuzațiile procurorilor DNA în cazul Dume
Firme deținute prin interpuși, contracte de milioane semnate cu instituția unde avea funcție de conducere și bani scoși la sacoșă: Acestea sunt principalele acuzații pe care DNA i le aduce lui Dorel Marcel Dume în dosarul în care directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri a fost pus, miercuri, sub control judiciar.
Conform procurorilor, Dume ar fi încheiat, în perioada 2017-2022, prin intermediul unor societăți comerciale pe care le administra prin interpuși, contracte cu Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinală de Apă Crișuri în sumă de aproape trei milioane de lei.
Șeful Serviciului de Gospodărire Ape în cadrul A.B.A. Crișuri este acuzat de săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare, incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Firmele „fantomă” ale lui Dume
Potrivit informațiilor Context.ro, Dume ar fi înființat și administrat din umbră patru societăți comerciale prin care a furnizat bunuri și servicii către Administrația Bazinală de Apă Crișuri (ABAC) și către Administrația Națională ,,Apele Române” (ANAR), în perioadele în care deținea funcții de conducere în aceste instituții. Societățile prestau servicii de curățenie, dezinsecție, dezinfecție, deratizare și furnizau aparatură audio-video, materiale de construcții, obiecte de bucătărie.
Mai concret, în 2018, Dume a devenit șeful Administrației Bazinală de Apă Crișuri. În același an, instituția a semnat cu una dintre societățile controlate de Dume mai multe contracte publice. Aflându-se la cârma instituției, acesta ar fi facilitat atribuirea contractelor, mai spun procurorii, care arată că, uneori, ofertele companiilor erau încărcate în platforma de achiziții publice direct din sediul ABAC.
De asemenea, în 2019, când acesta deținea funcția de director general adjunct al Administrației Naționale ,,Apele Române”, aceeași societate a început să încheie contracte și cu această instituție, iar la finele anului, când a fost schimbat din funcție, compania a încetat să mai încheie contracte cu structura centrală.
În acte, societățile ar fi fost deținute de interpuși, care nu aveau nicio legătură cu gestionarea afacerilor. Societatea ar fi cumpărat bunuri de la alte companii și le-ar fi vândut, ulterior, la un preț supraevaluat instituțiilor cu care avea contracte. În total, această societate a emis zeci de facturi către Administrația Bazinală de Apă Crișuri și către ANAR, încasând aproape un milion de lei, bani publici.
ABAC – singurul client al societăților lui Dume
Potrivit documentelor consultate de Context, ABAC a fost, în perioada 2018-2020, unicul client al unei alte societăți înființate la solicitarea lui Dume. Compania a emis zeci de facturi către instituție, încasând în total peste un milion jumătate de lei.
ABAC a fost, de asemenea, singura autoritate contractantă care a cumpărat și de la o altă firmă a lui Dume. Mai mult, în cazul acestei companii, achizițiile erau efectuate direct de la firmă, fără să mai fie listate în SEAP. În total, compania a încasat 133 de mii de lei.
Prin această suveică, directorul tehnic ar fi încasat peste un milion de lei din banii obținuți din contractele publice. Acesta ar fi retras banii din conturile deschise de societățile comerciale la diferite bănci direct sau prin intermediul unor interpuși, se mai arată în comunicatul DNA.
Angajați ABAC plătiți “la negru” pentru obținerea autorizațiilor de gospodărire a apelor
Pe lângă scamatoria financiară operată de Dume și anchetată de procurori, acesta ar fi facilitat obținerea unor autorizații de gospodărire a apelor. Mai exact, una din companiile controlate de directorul tehnic s-ar fi ocupat de întocmirea documentației de specialitate pentru a obține aceste autorizații și i-ar fi plătit la negru pe „angajații” ABAC. În total, șeful instituției ar fi facilitat eliberarea a două autorizații de gospodărire a apelor pentru anii 2021 și 2022.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema