Un furnizor de top al Decathlon profită de pe urma muncii forţate a uigurilor în China (Follow the Money)
Ilustraţie: Follow the Money
Un furnizor de top al retailerului francez Decathlon a beneficiat de pe urma muncii forţate a minorităţii uigure marginalizate din China, în cadrul unui program de stat, dezvăluie Follow the Money şi partenerii săi media. Investigaţia a fost iniţiată de platforma franceză de investigaţii Disclose şi de programul de televiziune Cash Investigation.
Grupul chinez Jifa, care produce îmbrăcăminte pentru mai multe dintre mărcile proprii ale retailerului francez – inclusiv Kipsta, Kalenji şi Domyos – a recrutat sute de uiguri pentru a lucra într-o fabrică de confecţii din regiunea Xinjiang, conform unei analize a rapoartelor din presa locală.
Peste un milion de uiguri, o minoritate etnică predominant musulmană, sunt reţinuţi în lagăre din Xinjiang şi forţaţi să muncească în agricultură şi industrie, potrivit ONU şi organizaţiilor pentru drepturile omului. În schimb, Beijingul neagă orice abuzuri în regiune şi susţine că lagărele sunt “centre de formare profesională” menite să combată extremismul prin “transformarea gândirii”.
Filiala grupului Jifa din regiune, Xinjiang Xirong Clothing, a primit cel puţin 3,8 milioane de euro din partea guvernului chinez “pentru formarea minorităţilor” conform calculelor FTM bazate pe sumele subvenţiilor raportate de presa de stat locală.
“Oricine refuză sau încearcă să renunţe la locul de muncă riscă detenţia sau închisoarea”, se arată într-un raport din 2023 al Universităţii Sheffield Hallam din Marea Britanie.
Într-un videoclip postat în 2022 pe Douyin – versiunea chineză a TikTok – un recrutor merge printr-o fabrică Jifa din provincia Shandong, în estul Chinei. Pe staţiile de lucru se află etichete de preţ Decathlon şi se face apel la uiguri să vină să lucreze în fabrică.
“Oameni din Xinjiang şi Coreea de Nord, vă aşteptăm să veniţi să lucraţi aici”, spune recrutorul în videoclip. “Există tot felul de subvenţii din partea guvernului chinez”.
În timpul unei vizite sub acoperire în 2024 la o altă fabrică Jifa din Shandong, s-a descoperit că firma ar putea folosi bumbac din Xinjiang pentru a produce haine pentru Decathlon.
În timp ce un manager Jifa i-a prezentat jurnalistului sub acoperire fabrica – unde angajaţii produceau în acel moment haine pentru Decathlon – acesta a afirmat că bumbacul “poate proveni din Xinjiang”. Ulterior, a adăugat că materiile prime “sunt selectate de Decathlon”.
Statele Unite au interzis importurile tuturor produselor din această regiune din 2022, iar Uniunea Europeană a adoptat anul trecut o lege care interzice explicit produsele realizate prin muncă forţată, ca răspuns la îngrijorările privind abuzurile din Xinjiang.
Potrivit FTM, Decathlon a achiziţionat îmbrăcăminte în valoare de peste 43 de milioane de euro de la Grupul Jifa în 2022, conform unor documente interne scurse de un angajat al companiei. Documentele arată că Jifa este un “furnizor strategic” şi al doilea cel mai important partener de producţie al Decathlon în China.
Într-un răspuns la întrebările FTM, Decathlon a confirmat că colaborează cu grupul Jifa, dar a negat orice legătură cu subsidiara furnizorului din Xinjiang.
“Xinjiang Xirong Clothing nu a fost niciodată unul dintre furnizorii noştri direcţi şi nu avem nicio indicaţie că face parte din lanţul nostru extins de aprovizionare”, a declarat Decathlon.
Cu toate acestea, site-ul Asociaţiei Industriei Textile din Xinjiang a menţionat în 2021 că Xirong a primit comenzi de la clienţi străini, inclusiv Decathlon. Compania franceză nu a oferit răspunsuri suplimentare cu privire la forţa de muncă a furnizorului său, dar a declarat că “condamnă cu fermitate toate formele de muncă forţată”.
Citeşte investigaţia completă aici.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă