Un adolescent ucrainean, martor la tortura fizică și psihologică aplicată de ruși, în timp ce era deținut ilegal
Vlad Buryak avea 16 ani când a fost reținut ilegal la un punct de control rusesc în timp ce încerca să fugă din orașul Melitopol, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei. Oficialii ruși de acolo descoperiseră că era fiul șefului Administrației militare de stat din Zaporojie, Oleg Buryak.
Vlad, care are acum 18 ani, a petrecut trei luni în captivitate, unde a fost martor la tortură fizică și psihologică, a povestit tatăl său într-un interviu acordat Context.ro. Oficialii ruși care l-au reținut i-au dat un ultimatum tranșant tatălui său, spune acesta: își va primi fiul înapoi, dar numai dacă îl primesc în schimb pe fiul unui lider cecen care lupta pentru Ucraina.
Înainte ca Rusia să invadeze complet Ucraina în 2022, adolescentul locuia cu mama și sora sa mai mică în orașul Melitopol, care a fost cucerit rapid de forțele rusești după invazie. Când a început războiul, Oleg și-a îndemnat familia să fugă în Zaporojie, unde lucra ca funcționar, dar familia a fost reticentă să plece deoarece tatăl soției sale era grav bolnav.
„Timp de o lună i-am tot sunat și până la urmă am reușit să o conving pe mama lui Vlad. La 1 aprilie, ea a plecat cu fiica noastră în Zaporojie”, a declarat Oleh Buryak pentru Context. „Acolo era un convoi de evacuare, iar eu am aranjat ca ele să fie luate cu un autobuz”.
A doua zi, el și-a condus soția și fiica la Dnipro, iar de acolo au călătorit în Elveția cu un transport umanitar. „Vlad a rămas în Melitopol pentru că a spus că nu-l va părăsi pe bunicul său bolnav și a vrut să rămână cu el”, a adăugat Buryak.
O săptămână mai târziu, bunicul matern al lui Vlad a murit.
„Vlad și-a luat rămas bun de la el și m-a sunat… I-am spus să plece”, a spus Buryak.
Dar fiul său adolescent avea rezerve în a-și lăsa bunicul patern în urmă.
„I-am spus: «Mă voi ocupa eu de bunicul Mykola, iar tu ar trebui să pleci» – La urma urmei, salvarea vieții unui copil este o prioritate pentru un tată”.
Vlad s-a alăturat unei alte familii și a pornit spre Zaporojie. Dar la ultimul punct de control rusesc din Vasylivka ocupată, convoiul lor de evacuare a fost tras pe dreapta. „Când rușii s-au apropiat de mașina în care se afla Vlad, ocupantul a cerut documente”, a spus Buryak.
Tatăl lui Vlad susține că fiul său se juca un joc pe telefon, dar soldatul rus a crezut că fiul său îl filma. „S-a enervat, l-a scos pe Vlad din mașină și a îndreptat arma spre el”, povesește el. „Apoi a luat telefonul și a început să caute informații în el”.
Buryak spune că oficialul rus a găsit în telefonul fiului său un videoclip în care erau înfățișați prizonieri ruși cărora li s-a oferit un telefon pentru a-și suna rudele de acasă. „Ofițerului militar nu i-a plăcut acest lucru și l-a luat pe Vlad cu amenințări”, a spus el. „Au început să verifice cine sunt părinții lui, iar eu eram în toate registrele”, a spus el. Fiul său a fost imediat reținut și dus la secția de poliție din districtul Vasylivka.
„La parterul clădirii se afla un centru de detenție preventivă, iar Vlad a fost imediat plasat acolo la izolare”, a spus Buryak. „Vlad a rămas în acest centru de detenție timp de 48 de zile”.
Printre îndatoririle adolescentului în timp ce a fost deținut acolo se numărau curățarea camerelor de tortură, lucrul în bucătărie și distribuirea de alimente persoanelor deținute în alte celule. El a spus că fiul său a fost supus chinului de a auzi cum alți deținuți erau torturați. Apoi, unul dintre colegii de celulă ai fiului său, Oleksiy, a încercat să se sinucidă tăindu-și venele.
„I-a spus lui Vlad că nu mai poate suporta”, a spus el. „Pentru că, pe lângă faptul că îl băteau, îl torturau constant cu electricitate și îi treceau și un pistol cu electroșocuri peste organele genitale. Tipul ăsta era distrus din punct de vedere psihologic”.
Colegul de celulă sângera abundent, iar Vlad îl ținea de mână, după cum povestește Buryak. „Când a început să-și piardă cunoștința, a venit un gardian. Toată celula era plină de sânge… Nu știm ce s-a întâmplat cu el.”
„În fiecare zi (Vlad) auzea cum erau torturați oamenii, cum gemeau, țipau, implorau milă”, a adăugat el. „Vlad a fost cel care a curățat toată celula de sângele lui Oleksyi (…) În timp ce făcea curat în camerele de tortură, a văzut oameni suspendați de tavan cu sârmă. A văzut uneltele folosite pentru a-i tortura”.
După 48 de zile petrecute în centrul de detenție din Vasylivka, Vlad a fost transferat într-o altă locație din Melitopol, unde a petrecut restul de 42 de zile de captivitate. „Vlad a fost acolo singur și a fost păzit în permanență”, a declarat Buryak. „A petrecut 90 de zile în captivitate”.
Negocierile pentru eliberarea fiului său erau în impas, dar apoi a venit o veste neașteptată – rușii au decis să-i elibereze fiul. „Sincer, am fost șocat. Au fost discutate atât de multe opțiuni… și totul a fost în zadar. Nu s-a acceptat nimic, iar apoi m-a sunat”.
„Pe 7 iulie 2022, seara, a sosit Vlad”, a adăugat el. „Și asta a fost tot, am plecat spre orașul Zaporojie”.
Statisticile întocmite de oficialii ucraineni au stabilit că peste 19.000 de copii au fost deportați ilegal sau strămutați cu forța, de la începutul războiului la scară largă. Peste 2.000 au fost declarați dispăruți; aproximativ 1.300 au fost răniți și peste 500 de copii au fost uciși. Cu toate acestea, nu există date specifice privind detențiile ilegale de copii.
Tatyana Matviychuk, psiholog pentru copii și familii, a declarat pentru Context.ro că acei copii din țara devastată de război se vor confrunta cu dificultăți „în depășirea traumelor cu care s-au confruntat” și că unii vor suferi de tulburări de stres post-traumatic.
„Vedem o mulțime de cereri din partea părinților atunci când una dintre rudele lor a fost ucisă”, a spus ea.
Vlad a fost trimis în Marea Britanie, unde în prezent studiază și lucrează, recuperându-se după calvarul său cu ajutorul altor câtorva membri ai familiei, în timp ce tatăl său rămâne în Ucraina.
„Pentru că în captivitate și-a dat seama cât de mult își dorea să trăiască”, a spus Buryak. „Acum își face planuri de viitor și se pregătește să intre la universitate”.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema