Traseul banilor din cazul Coldea. Cum au ajuns zeci de mii de euro plătiți de un om de afaceri la firma fostului șef din SRI

24 mai, 2024

O firmă de avocatură ar fi fost folosită pentru a „albi” și transfera banii primiți de la omul de afaceri care i-a denunțat pe Florian Coldea și Dumitru Dumbravă la Direcția Națională Anticorupție (DNA) către firmele lor de consultanță, potrivit informațiilor Context. În prezent, Coldea, Dumbravă și Trăilă au fost plasați sub control judiciar, fiind acuzați de trafic de influență, și sunt nevoiți să plătească o cauțiune de 500.000 de lei. 

Update: Florian Coldea a emis un punct de vedere în care susține că ete nevinovat și că nu va face alte declarații înainte de finalizarea anchetei:

Având în vedere decizia procurorilor DNA de dispunere a măsurii de punere în mișcare a acțiunii penale, în dosarul cu nr. 52/1/P/2024, urmare a sesizării acestora în contextul unui denunț formulat de o persoană condamnată în primă instanță, tin sa precizez urmatoarele: – Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat; – Am respectat întotdeauna spiritul și litera legii, atât ca demnitar al statului roman, cât și ca persoana privată, având convingerea fermă că nimeni nu este mai presus de lege; – Am încredere în justiția din România, așa cum am avut întotdeauna, pentru a-mi sustine și dovedi nevinovăția în ceea ce privește acuzațiile care mi se aduc; – Pe parcursul desfășurării procesului penal, voi sustine cu onestitate și promptitudine toate demersurile legale și voi colabora pe deplin cu organele de cercetare penală pentru stabilirea adevărului si nevinovăției mele; – În condițiile intenselor campanii mediatice interesate, pe care le derulează anumite trusturi media, cu promovarea de afirmații defăimătoare la adresa mea care nu au nicio legatură cu realitatea și cu interesul public, ci cu interese obscure ale unor personaje decredibilizate, nu voi face alte declarații publice înainte de finalizarea anchetei”.

  • În doar doi ani, firma lui Dumbravă a încasat 5,2 milioane de lei de la societatea de avocatură a lui Trăilă. 
  • De la firma lui Dumbravă au ajuns 1.2 milioane de lei la compania lui Coldea.
  • Coldea: „Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat

Concret, banii au fost justificați prin încheierea unor servicii de consultanță între societatea deținută de avocatul Doru Trăilă și două firme deținute de Coldea și Dumbravă. 

Avocatul Doru Trăilă, la ieșirea de la audieri / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ID262481_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Avocatul Doru Trăilă, la ieșirea de la audieri / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Așa s-a întâmplat și în cazul reclamat de omul de afaceri Cătălin Hideg la DNA. Trăilă și Dumbravă i-au cerut afaceristului 600.000 de euro + TVA, cu promisiunea că îl vor scăpa de închisoare în primul dosar trimis în judecată de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, în România.

Hideg, personal și în numele firmei pe care o deține, a plătit în jur de 100.000 de euro către societatea lui Trăilă. 20.000 de euro au fost achitați de Hideg personal, iar restul banilor, 438.000 de lei, au fost transferați de la firma pe care o deține.

Din informațiile Context.ro, sumele respective erau facturate în baza unor acte adiționale la contracte de consultanță ce datează din 2019. 

Cea mai mare parte din banii încasați de societatea de avocatură a lui Doru Trăilă ajungeau la SC Wise Line Consulting SRL. Între noiembrie și decembrie 2023, de exemplu, firma de avocatură a plătit onorarii de 105.000 de lei, în timp ce 245.000 de lei au fost plătiți firmei lui Dumbravă. 

În doar doi ani, firma lui Dumbravă a încasat 5.2 milioane de lei de la societatea de avocatură a lui Trăilă.

dumbr

dumbr

Generalul (r) Dumitru Dumbravă, captură de pe Facebook;

De la firma lui Dumbravă, banii erau transferați ulterior către firma de consultanță a lui Coldea – SC Strategic Sys SRL, folosind același mecanism, anume contracte de consultanță generală. Procurorii au găsit transferuri între cele două firme de 1,2 milioane de lei în doar trei ani,

Anchetatorii mai arată că, pentru anul 2023, firma lui Dumbravă a repartizat dividende de 2.5 milioane de lei, în timp ce firma lui Coldea a repartizat dividende de aproximativ 2.2 milioane de lei. 

Procurorul de caz din acest dosar, Mihaela Iorga Moraru, a instrumentat inclusiv dosare în care a fost condamnat fostul prim-ministru Adrian Năstase („Zabaccian” și „Trofeul Calității”). În 2017, însă, a avut un conflict cu fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fiind chiar revocată din funcție și anchetată de DNA Ploiești, dosar clasat între timp, potrivit G4 Media. A mai lucrat la fosta „Secție Specială” care ancheta magistrați, înființată în era Dragnea. Aceeași sursă arată că, în timp ce era procuror la SIIJ, a instrumentat un dosar considerat abuziv și clasat între timp. 

În prezent, Mihaela Moraru-Iorga este procuror șef al secției de combatere a corupției din cadrul DNA. 

Context.ro a încercat să ia legătura cu Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, însă aceștia nu au răspuns apelurilor până la ora publicării materialului. 

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema