STENOGRAME din dosarul mafiei lemnului din Alba. Polițiști și afaceriști au complotat să elimine doi oameni ai legii. „Aicea îi finalu’ carierei lui”
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
Șeful IPJ Alba și alți patru polițiști, împreună cu trei oameni de afaceri au complotat împotriva unor agenți de poliție care își făceau datoria, pentru a apăra interesele mafiei lemnului. Gruparea este anchetată acum de DNA, care a demarat cercetările încă din 2021 și a adunat la dosar zeci de ore de interceptări și probe cu ajutorul unor investigatori sub acoperire.
Cei doi agenți de poliție din comuna Sohodol, județul Alba, au fost supuși unei operațiuni de intimidare pentru că au deranjat afacerile mafiei lemnului. Unul dintre ei a fost mustrat profesional, mutat să lucreze la 100 km de casă, umilit online, spionat și s-a ales cu salariul tăiat, deși Parchetul a constatat că nu există probe care să dovedească abaterile invocate de superiori.
Afacerist: El nu poate scăpa fără suspendare sau… El tre’ să-l dezbrace, Aicea îi finalu’ carierei lui (…) Acuma a fost greșeala vieții lui, că s-o mai legat de noi (…) E greșeala vieții lui.
Potrivit documentelor judiciare consultate de Context.ro, atacurile împotriva unuia dintre polițiștii vizați de grupare au început în primăvara anului 2021, după ce omul legii a verificat mai multe transporturi ilegale de lemn ale unor exploatatori din zonă. Colegii săi, cercetați acum de Direcția Națională Anticorupție, au recurs la diverse metode de sabotaj.
Potrivit informațiilor din dosar, într-o perioadă de aproximativ un an, polițistul a fost mustrat, transferat la alte posturi de poliție și sancționat cu reducerea salariului. De asemenea, i-au fost întocmite rapoarte de cercetare disciplinară cu date false, a fost denigrat inclusiv în mediul online și spionat.
Mai întâi, șeful secției de Poliție Rurală Câmpeni, Dan Toma, i-a propus polițistului să fie detașat la un alt post de poliție, însă acesta a refuzat, ulterior subcomisarul de poliție de la Biroul de Control Intern, George Moșneag, i-a întocmit un raport de cercetare disciplinară pentru a forța transferul.
George Moșneag: Să vedem ce o să zică când vede raportul de cercetare (…) Pus în fața faptului împlinit…
Abaterile disciplinare menționate în raportul semnat de șeful instituției, Florin Constantin Dogaru, invocau, conform documentelor consultate de Context.ro, motive false precum că polițistul ar fi împrumutat bani de la unul dintre afaceriștii din domeniul exploatării lemnului și nu i-ar mai fi returnat. Drept urmare, timp de trei luni, agentul de poliție a avut salariul redus cu 10%, pe motiv că s-a purtat „necorespunzător în serviciu, familie sau societate”.
În toamna aceluiași an, gruparea de afaceriști care se ocupa cu tăieri ilegale de lemn, a plătit cu 800 de lei un individ pentru ca acesta să citească într-un live pe Facebook un text compus de ei împreună cu un pădurar implicat în activitățile grupării, în care polițistul era denigrat și i se aduceau diverse acuzații.
Afacerist: Gătași aia?
Pădurar: Acuma redactăm pă ia.
Afacerist: Păi ie, da’ să scrii acolo: Ministerul de Interne are motorină să să plimbe?
Pădurar: Scriem de tăt. De Ministeru de Interne, cu motorină, cu cotă pân’ fundații, cu cotă pân groape, cu tăt.
Afacerist: Așa. (…) Scrie acolo cum, că de câte luni vă hărțuie pe acolo, scrie
Mai mult, polițiștii și afaceriștii anchetați acum de procurorii anticorupție l-au urmărit și spionat o perioadă de timp pe unul dintre agenții luați în vizor, dar și pe partenera sa.
Dan Ciucur (ofițer DGA) : Da vezi-i programul dacă ai vreme câteva zile… notează-i zilnic deplasările și activitățile și le discutăm peste o săptămână.
La insistențele oamenilor de afaceri, polițistului i-au fost întocmite în total două rapoarte disciplinare și a fost transferat de două ori să lucreze la alte posturi de poliție. Florin Dogaru a trimis inclusiv o sesizare penală către Parchet cu privire la presupusele abateri disciplinare ale polițistului. Însă Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus clasarea cazului după șase luni, neavând probe care să susțină acuzațiile aduse agentului.
Cel de-al doilea polițist vizat de grupare, responsabil de controlul vehiculelor care transportă masă lemnoasă, a fost și el supravegheat și menționat în rapoartele de cercetare disciplinară întocmite de subcomisarul din cadrul Biroului de Control Intern, George Moșneag.
Șeful Inspectoratului Judeţean Alba, un agent de la Poliția Rurală Câmpeni și șeful secției, un subcomisar de la Biroul Control Intern, dar şi un ofiţer DGA sunt inculpaţi în dosar. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu, luare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, complicitate morală la ultraj, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor sau mărturie mincinoasă.
Au fost inculpați și trei oameni de afaceri, dar și o societate comercială, printre altele, pentru tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional și furt de arbori.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă