Solidari cu jurnaliștii din Kârgâzstan. OCCRP și partenerii cer public eliberarea celor 11 reporteri arestați

11 mart., 2024

Rețeaua internațională de jurnaliști de investigație The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), din care face parte și Context.ro, își manifestă solidaritatea și sprijinul pentru jurnaliștii din Kârgâzstan care sunt arestați de regimul opresiv din țara lor. OCCRP și centrele de investigații afiliate cer eliberarea celor 11 reporteri arestați în luna ianuarie a acestui an.

În cursul acestei săptămâni, instanțele din Kârgâzstan vor decide soarta celor 11 reporteri arestați încă din luna ianuarie. Context.ro se alătură colegilor din cadrul OCCRP și solicităm eliberarea din arest a jurnaliștilor din Kârgâzstan. 

OCCRP, împreună cu alte instituții media internaționale, se unesc pentru a continua munca de investigație a jurnaliștilor arestați la începutul anului, dar și pentru a face presiuni pentru eliberarea lor. Pagina web a OCCRP va continua să publice reportaje despre represiunea din Kârgâzstan împotriva libertății presei și o serie de investigații în continuarea muncii colegilor încarcerați.

Sub conducerea unui președinte care combină retorica populistă cu metodele de control de tip rusesc, autoritățile din Kârgâzstan au supus la presiuni extreme mai multe instituții media independente. Astfel, Kloop.kg, site-ul partenerului OCCRP, a fost blocat, iar entitatea pe care o folosea pentru a funcționa a fost lichidată prin ordin judecătoresc în februarie, procurorii folosindu-se de mărturii ale unor psihiatri pentru a argumenta că „a afectat sănătatea mintală a oamenilor”, „tulburându-i” cu informații negative.

Însă în cazul altui partener OCCRP, Temirov Live, care a dezvăluit numeroase cazuri de corupție la nivel înalt,  a fost și mai grav: 11 persoane, actuali și foști jurnaliști, au fost arestați pe 16 ianuarie și se află încă în spatele gratiilor, fiind acuzați de incitare la revoltă, deși autoritățile au oferit puține dovezi care să susțină această afirmație.

De asemenea, fondatorul organizației de jurnaliști, Bolot Temirov, a fost bătut, a fost supravegheat de serviciile secrete și apoi privat de cetățenie și deportat în Rusia, iar soția sa, director al Temirov Live, s-a numărat printre jurnaliștii arestați în ianuarie.

Un oficial de rang înalt a declarat că aceștia trebuie să fie disciplinați și reeducați, potrivit OCCRP.  „Este o chestiune de educație. O datorie părintească, frățească – educația (…) În unele cazuri, cineva – capul unei familii, stăpânul unei case – trebuie să facă ordine”, a spus vicepreședintele cabinetului de miniștri din Kârgâzstan, Edil Baisalov.

În clasamentul mondial al libertății presei, realizat de Reporteri fără Frontiere, Kârgâzstanul a coborât 50 de locuri într-un singur an, de la nivelul Japoniei la cel al Sudanului de Sud.

În opinia observatorilor, arestarea angajaților de la Temirov Live face parte dintr-o campanie îndreptată împotriva fondatorului publicației și a unuia dintre cei mai vocali critici ai guvernului, Bolot Temirov, care acum se află într-o locație necunoscută din Europa și continuă să critice autoritățile, solicitând totodată eliberarea colegilor săi.

„Autoritățile vor pur și simplu să aplice această strategie a pământului pârjolit, prin care dau foc la tot ce se află în jurul lui Temirov, astfel încât acesta să nu mai aibă nicio echipă”, spune Leila Nazgul Seiitbek, o activistă kârgâză pentru drepturile omului care lucrează din exil la Viena.

„Singurul lucru pe care autoritățile îl doresc acum, mai mult decât orice altceva, este ca toată lumea să tacă și să nu facă nimic”, spune Seiitbek. „Iar întrebarea este dacă oamenii sunt pregătiți să facă acest lucru.”

Mai multe detalii aici.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema