Român arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Un diplomat rus căruia îi furniza informații a fost declarat persoană indezirabilă

24 mai, 2024

Un român a fost arestat preventiv sub acuzația de trădare, după ce a furnizat Rusiei informații despre obiective strategice și tehnicile militare de luptă de pe teritoriul României. SRI a anunțat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de datele furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către MAE. 

Dorin Alexandru Piscan a fost reținut de procurorii DIICOT și arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce, începând cu anul 2022, a supravegheat și fotografiat obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, a colectat informațiii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina. Spionul transmitea datele unor diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, potrivit unui comunicat emis, joi, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Ministerul de Afaceri Externe a publicat, vineri, un comunicat de presă potrivit căruia autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București ,,pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”. Decizia a fost luată la propunerea Serviciului Român de Informații.

Românul acuzat de trădare și-a arătat recent simpatia pe rețele de socializare față de premierul slovac prorus, Robert Fico. Piscan este și admirator al lui Cozmin Gușă, lăudat adesea de Sputnik, oficiosul Kremlinului. 

Spionul repostează în mod frecvent, conținut de pe Radio Gold FM România și Solid News. Ambele entități, deținute de fiul lui Gușă, fac parte dintr-o rețea care diseminează online dezinformări și propagandă pro-rusă, potrivit unei investigații Context.ro.

De asemenea, Gold FM este postul de radio care a încasat cea mai mare amenda aplicată vreodată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru dezinformare. Detalii aici.

 

 

Despre autor: Cosmina Ungureanu

Avatar of Cosmina Ungureanu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema