Rețeta de fraude a la Alfred: Vreau să tâlhăresc statul român la maxim. Plăcerea mea este, da?

22 mai, 2024

Un om de afaceri din Iași este acuzat că a fraudat sute de mii de euro dintr-un program guvernamental. A folosit o rețea de firme și oameni de paie ca să genereze documente și rapoarte fictive. Așa a reușit să păcălească autoritățile și să încaseze bani publici. După prima schemă a trecut la nivelul următor și acum e acuzat că a primit ilegal fonduri europene. Cine e omul de afaceri și cum a reușit să implementeze o rețetă proprie de fraudă puteți citi în materialul de mai jos. 

În noiembrie 2022, Alfred Petronel Petrea lăsa un mesaj vocal unui asociat și îi explica filosofia lui de afaceri. ,,Vreau să tâlhăresc statul român la maxim. Plăcerea mea este, da?” Nu știa că pe urmele sale erau procurorii de la Parchetul General.  După aproximativ doi ani de urmărire penală, a fost trimis în judecată în decembrie 2022 pentru că a furat 1,5 milioane de lei din programul guvernamental Start-Up Nation – 2019.

A fost acuzat că a controlat prin interpuși un grup de firme prin care a obținut finanțări în domeniul IT. Într-un alt dosar Parchetul European a anunțat în februarie că investighează o fraudă similară al cărei personaj central e același Alfred, dar de data asta de două milioane de euro.  

Captură din secțiunea „Persoane Urmărite” de pe site-ul Poliției Române

petreea

Captură din secțiunea „Persoane Urmărite” de pe site-ul Poliției Române

De unde a început schema lui Alfred 

În 2019 Guvernul a lansat cea de-a doua editie a Start-Up Nation, un program prin care întreprinderilor mici și mijlocii primeau bani ca să devină mai competitive. În 2019, unul din obiectivele principale ale finanțării a fost optimizarea tehnologiilor folosite de întreprinderile mici și mijlocii. Practic, dacă aveai o companie puteai să cheltuiești bani pentru calculatoare sau softuri și statul acoperea aceste cheltuieli până la pragul de 200.000 de lei. 

O regulă de bază era că, dacă erai antreprenor puteai să obții o singură finanțare chiar dacă aveai zece companii. În cazul nostru, Alfred Petronel Petrea controla nouă societăți comerciale prin care a obținut bani de la Guvern. Firmele nu erau pe numele său, dar le controla cu ajutorul unor oameni de paie, unii fiind cetățeni moldoveni sau italieni. Unii primeau 2000 de euro pentru a fi trecuți la acționariat, iar în alte cazuri au fost folosite chiar identitățile membrilor lor de familie, ale foștilor parteneri, sau ale persoanelor angajate, pentru a trece firmele pe numele lor.

Potrivit anchetatorilor din cazul Start-Up Nation, frauda a constat în faptul că firmele controlate de Petrea au falsificat documente ca să poată primi banii din programul guvernamental. În februarie 2021, Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Iași a constatat că „echipamentele nu au fost achiziționate și recepționate, iar persoanele declarate ca încadrate în muncă nu au prestat efectiv activitate în cadrul societății, condiții obligatorii pentru obținerea finanțării”. 

Investigațiile au scos la iveală faptul că Petrea și partenerii săi controlau și companiile care apăreau în acte drept furnizorii echipamentelor. Mai mult, cei din rețeaua coordonată de Petrea erau însărcinați cu racolarea diverșilor cetățeni și încheierea unor contracte de muncă cu aceștia, care, însă, nu prestau munca prevăzută în acte. 

Blue and Orange Minimalist Business Plan Mind Map

Pregătea un nou val de fraude 

Din mai multe interceptări rezultă că Alfred Petrea se pregătea să pună bazele altor fraude în colaborare cu bulgari și ruși pentru preluarea unor firme și accesarea diferitelor programe de finanțare, după modelul prezentat (StartUp Nation, IMM Invest). 

Mai mult, deși au trecut patru ani de la fraudarea fondurilor europene prin programul Start-up Nation, majoritatea firmelor implicate sunt încă active. Jumătate dintre acestea au fost trecute pe numele unor cetățeni străini. 

Despre autor: Cosmina Ungureanu

Avatar of Cosmina Ungureanu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema