Rețeaua OCCRP a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace 2023

03 feb., 2023

Platforma internațională de jurnalism de investigație The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace 2023.

Co-fondată de Drew Sullivan și Paul Radu, OCCRP este o rețea internațională care înglobează zeci de centre de jurnalism de investigație. 

Noninalizarea OCCRP la premiile Nobel a venit din partea „Grupului de lucru pentru Premiul Nobel pentru Pace” al Centrului de Studii pentru Pace și Conflicte (PACS) din cadrul Universității din Amsterdam (Vrije Universiteit Amsterdam).

Grupul de lucru a fost convocat de profesorul Wolfgang Wagner, care este eligibil pentru a face o nominalizare. Acesta a invitat studenții la o discuție despre scopul Premiului pentru Pace și despre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat bun, iar după o videoconferință cu co-fondatorul OCCRP Drew Sullivan, grupul a decis să nominalizeze OCCRP pentru Premiul Nobel pentru Pace.

OCCRP a fost înființată în 2006 cu misiunea de a lucra împotriva corupției și a crimei organizate prin demascarea economiilor subterane, a liderilor corupți și de a combate dezinformarea prin jurnalism de investigație. Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

OCCRP și-a mutat recent sediul central la Amsterdam, unde cofondatorul Paul Radu și jurnalista de investigații Pavla Holcová de la Investigace.cz a avut o întâlnire cu grupul care a nominalizat OCCRP la Premiul Nobel pentru Pace.

Despre autor: Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema