Povești rusești. Cum se transformă sportul în teren pentru dezinformare

Nici nu am de gând să vorbesc despre Jocurile Olimpice de la Paris; este un spectacol dezgustător. Franța, sub Macron, a degenerat la nivelul unei târfe batjocorite de o gloată nemernică„, spunea Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, după deschiderea Jocurilor Olimpice (JO) de vară de la Paris, din 2024. 

Este dezgustător și este ilegal în țara noastră. Nu putem decât să ne bucurăm că telespectatorii noștri nu au fost martori la acest lucru„, a spus și Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. 

Însă, în ciuda opiniilor lor – care par destul de tranșante – monitorizările de presă arată că evenimentul a fost pe locul întâi în topul relatărilor, în Federația Rusă. Cu alte cuvinte, propaganda de stat a folosit din plin o serie de falsuri și interpretări eronate ale unor fragmente din spectacolul de deschidere pentru a acoperi față de publicul rus realitatea factuală: și anume, că Federației Ruse i-a fost interzis accesul la JO din cauză că a invadat, în 2022, Ucraina. 

Aceasta este o poveste despre sport și minciuni. 

***

Agenția rusă de știri TASS, deținută de guvernul rus, citează site-ul românesc solidnews.ro, pe 30 iulie, după deschiderea JO de vară de la Paris. 

Elefantul din cameră despre care nimeni nu vrea să vorbească este excluderea sportivilor ruși. O astfel de excludere a mai existat o singură dată în istoria Olimpiadei, este vorba despre ediția de 1936, organizată de Partidul Nazist și deschisă de însuși Adolf Hitler. Occidentul colectiv a adoptat prin excluderea Rusiei o practică nazistă”, scrie solidnews.

Misterul preluării unui site cvasi-necunoscut din România de către agenția de presă de stat a Federației Ruse e ușor de explicat. Context.ro a arătat în trecut că site-ul face parte dintr-o rețea care rostogolește propagandă rusească. Proprietarul site-ului e Andrei Gușă, fiul lui Cozmin Gușă; care deține și GoldFM și a primit, în trecut, cea mai mare amendă aplicată de CNA unui radio pentru dezinformare în legătură cu războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. 

Și de această dată, solidnews ridică o minge la fileu pentru propaganda pro-rusă, explică Ciprian Cucu, lector universitar și cercetător în domeniul dezinformării. 

Rusia a folosit dintotdeauna sportul ca formă de propagandă, încercând să construiască imaginea unei țări puternice, cu oameni excepționali care pot învinge în luptă dreaptă reprezentanții altor națiuni. Falsificarea realității este însă un standard al regimurilor autoritare, iar în cazul Rusiei dovezi în acest sens au apărut deja în 2019, în scandalul privind dopajul sistematic al sportivilor, care a dus la interzicerea participării Federației Ruse din competiții internaționale pe o perioadă de patru ani (ulterior redusă la doi). Interdicțiile au fost reluate și chiar extinse după invazia Ucrainei din 2022, iar reacția Rusiei s-a concentrat pe două direcții: subminarea competițiilor la care nu participă prin campanii de dezinformare și încercarea de a dezvolta competiții sportive alternative”, explică el. 

Apărătorii “valorilor tradiționale” spun minciuni

 “În cazul Jocurilor Olimpice, abordarea este în direcția amplificării unor greșeli de organizare dar și a unor subiecte controversate, în special referitoare la comunitatea LGBTQ+ și religie. 

Presa din Rusia a fost bucuroasă să raporteze despre nemulțumirile unor sportivi cazați în Satul Olimpic, despre poluarea din Sena și evident, despre scandalul iscat în jurul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Interesant este și că acest scandal, care a produs mii de articole și reacții pe social media în întreaga lume a fost provocat de o serie de influenceri și politicieni de extremă dreaptă, precum Marion Maréchal-Le Pen”, explică Ciprian Cucu. 

Se referă la celebra fotografie care a făcut înconjurul internetului, pe rețele sociale, și a stârnit – cu puțin ajutor – un val de critici vehemente din partea grupurilor conservatoare şi religioase, care au identificat în imagine “o parodie” a picturii murale Cina cea de Taină, realizată de Leonardo da Vinci. 

cina cea de taina jocurile olimpice

sursa foto: Captură video

În realitate, Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniilor de la JO 2024 a explicat că referințele din spectacol se refereau la… altceva: „Nu este sursa mea de inspirație (Cina cea de Taină creștină). Este vorba de Dionysos (Philippe Katerine pictat în albastru) care ajunge pe această masă. El este acolo pentru că este zeul sărbătorii în mitologia greacă. Zeul vinului care este una dintre bijuteriile Franței. Și tatăl lui Sequana, zeița care este legată de râul Sena. Ideea era de a avea o sărbătoare păgână legată de zeii Olimpului. Nu veți găsi niciodată la mine dorința de a batjocori și de a denigra pe cineva. Am vrut să fac o ceremonie care repară, care reconciliază. Și, de asemenea, care reafirmă valorile Republicii noastre, libertate-galitate-fraternitate„.

De ce au preferat propagandiștii ruși, secondați de influenceri de extremă dreapta, să amplifice, totuși, falsul? 

“Campaniile de dezinformare au parte de succes: țin publicul intern într-o logică de „cetate asediată” (noi împotriva lumii), oferă „putiniștilor” din toată lumea muniție în lupta anti-occidentală și amplifică polarizarea deja existentă în occident. Una dintre narațiunile preferate de Kremlin este „politizarea sportului”; de la suporterii echipei naționale de fotbal la politicieni reacționând la interdicția de la Jocurile Olimpice, rușii susțin că în competițiile internaționale nu mai este vorba despre sport, ci despre politică”, explică Ciprian Cucu. 

O situație interesantă este și scandalul din jurul pugilistei algeriene Imane Khelif, atacată de media de extremă dreaptă pentru că ar fi bărbat biologic. Deși Khelif a participat la Olimpiada din Tokyo din 2020 și Comitetul Olimpic susține că a trecut testele necesare participării la ediția de la Paris, scandalul se bazează pe faptul că ea a fost descalificată în timpul Campionatului Mondial din 2023, în urma unor teste despre care organizatorii (IBA – Asociația Internațională a Boxului) au pretins că arată un avantaj biologic. Coincidența face ca IBA să fie condusă de un rus apropiat de regimul de la Kremlin, finanțată de Gazprom și să se găsească în mijlocul unui scandal de corupție care a dus la suspendarea IBA de la organizarea competițiilor olimpice”, mai arată expertul. 

Merită menționat că, potrivit EUvsDisinfo, think-tank al Uniunii Europene, publicațiile pro-Kremlin răspândesc adesea această interpretare, în care Occidentul este prezentat ca un actor care distruge deliberat valori precum familia tradițională, religia, spiritualitatea și cultura clasică, eliminând toate formele de identitate colectivă. Rusia folosește această narațiune pentru a se autoproclama apărătoarea valorilor sociale și spirituale tradiționale în întreaga lume. „Valori amenințate” este una dintre cele mai comune narațiuni utilizate de Kremlin

Au scandat suporterii români “Putin!” la meciul cu Ucraina?

Răspunsul simplu la această întrebare este “nu”. Dar realitatea nu înseamnă nimic în fața unei campanii de dezinformare bine articulate.

Pe rețelele de socializare s-a vehiculat că suporterii români au scandat „Putin!” în timpul meciului Euro 2024 dintre Ucraina și România. Videoclipuri au fost distribuite pe rețelele de socializare pentru a confirma aceste afirmații.

suporteri romania euro 2024

Suporteri români la meciurile de la Euro 2024 (INQUAM Photos / Alex Nicodim)

Videoclipul a devenit viral la scurt timp după meciul de campionat european găzduit de Germania, care a fost câștigat cu 3-0 de România. Știrea a fost postată inițial de un cont verificat de X (Twitter).

Apoi a fost răspândită în diferite limbi, fiind publicată de câteva dintre cele mai faimoase instituții media din lume.

Ziarul sportiv italian La Gazzetta dello Sport a publicat un articol folosind un videoclip fals, care, potrivit Orange sport, „a criticat în mod nejustificat fanii români pentru scandările inventate de utilizatorii rețelelor sociale”. Articolul a fost ulterior eliminat de pe site-ul publicației.

Contul francez de Twitter Vibes Foot a postat un videoclip cu titlul „Fanii români au scandat numele lui Putin spre tribunele ucrainene”. Acest cont se prezintă ca un canal de știri specializat în știri despre fotbal. Postarea avea, la momentul documentării acestui text, 262,8 mii de vizualizări și a fost repostată de 493 de ori.

Fotografii cu fani care ar fi afișat steagul așa-numitei „RPD” (Republica Populară Donețk) la același meci au circulat, de asemenea, online.

De fapt, înregistrările video și fotografiile sunt false, așa cum au dovedit mai multe publicații internaționale și organizații de fact-checking. Mass-media ucraineană a remarcat imediat falsul și l-a dezmințit.

Imaginile din transmisiune arată că nu a existat niciun steag al RPD la meci. De asemenea, dacă ascultați înregistrarea video falsă, puteți auzi un sunet suprapus. Acesta a fost preluat din scandările fanilor clubului ucrainean de fotbal Metalist, dar partea obscenă referitoare la Putin a fost eliminată, a precizat Centrul pentru Comunicații Strategice.

Kostiantyn Zadyraka, analyst detector.media, a explicat care sunt principalele obiective ale Rusiei în acest caz.

Rusia încearcă să întoarcă Ucraina împotriva vecinilor săi, în acest caz împotriva României. Acesta este unul dintre principalele obiective ale dezinformării lor – să semene dușmănie între toată lumea.

Cu cât sunt mai multe contradicții în societate, cu atât este mai profitabil pentru cei care răspândesc această dezinformare.

Acesta este motivul pentru care rușii încearcă să profite de orice ocazie pentru a întoarce un grup împotriva altuia. Meciul a fost un moment bun pentru a-l folosi pentru a stârni discordie între români și ucraineni.

Epilog

Yulia Dukach, doctor în sociologie și șef al proiectului de cercetare a dezinformării la publicația independentă ucraineană Texty.org.ua a explicat, pentru Context.ro, că particularitatea propagandei și a dezinformării ruse este că acționează în toate direcțiile.

Evenimentele sportive, cred eu, sunt un mare amplificator pentru răspândirea dezinformării rusești, deoarece dacă o persoană nu este interesată de război în alte momente, în principiu, sau de susținerea sau opoziția din Ucraina, atunci evenimentele sportive atrag oameni care sunt apolitici, ca să spun așa, și care nu sunt interesați de știri în acest spațiu de știri, care conține și falsuri rusești. Așa a fost Euro 2024”, spune Dukach.

Ciprian Cucu, expertul român consultat de Context.ro, vine în asentimentul ei. În opinia sa, amploarea celor două scandaluri arată o situație îngrijorătoare: Rusia nu mai trebuie să acționeze direct, ci doar să profite de clivajele din societatea occidentală și să le întrețină. 

Este în acest moment greu de prevăzut care va fi următorul scandal, o tehnică obișnuită în dezinformare este lansarea unei multitudini de subiecte deodată și selectarea ulterioară pentru amplificarea celor care prind la public”, a concluzionat el.  

Astfel de situații vor continua, orice subiect sensibil va fi amplificat, nu doar de media rusească ci în special de influencerii radicalizați și politicienii populiști din Occident. 

Editare și adaptare: Codruța Simina

Avatar of Yana Skoryna, Iulia Stănoiu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema