Povești rusești. Ce narațiuni folosește Kremlinul pentru a proiecta imaginea Europei în fața propriilor cetățeni

Vorbim frecvent despre efectele propagandei pro-ruse în spațiul european, însă e important să înțelegem că Kremlinul folosește propaganda în primul rând pentru a influența publicul de acasă, din Rusia.

Vorbim frecvent despre efectele propagandei pro-ruse în spațiul european, însă e important să înțelegem că Kremlinul folosește propaganda în primul rând pentru a influența publicul de acasă, din Rusia.

Am vrut să vedem cum este folosită propaganda de stat pe teritoriul Federației Ruse, așa că l-am intervievat pe Serghei Mikhalkov, jurnalist de date și analist la Texty.org, o organizație care monitorizează săptămânal mass-media din Rusia. În plus, realizează topuri și analize ale narațiunilor care sunt răspândite și promovate de presa de stat, iar apoi preluate de propagandiștii Rusiei.

Texty.org este un proiect media independent fondat de Anatoliy Bondarenko and Roman Kulchynsky in 2010. În 2024, organizația a fost pe lista scurtă a nominalizaților la Premiul pentru Inovație în cadrul European Press Prize.

Serghei Mikhalkov lucrează la Texty.org din martie 2022, de la începutul invaziei pe scară largă. Anterior, a lucrat timp de 8 ani la Slovo i Dilo, o organizație care verifică dacă politicienii ucraineni își respectă promisiunile.

Acum, misiunea sa este de a identifica și de a informa despre campaniile de informare organizate de Rusia, care au ca scop promovarea agendei lui Putin. La nivel global, obiectivul este de a contracara pe cât posibil dezinformarea rusă în spațiul informațional al Ucrainei.

IMG 5213

Serghei Mikhalkov (sursa foto: Arhivă proprie)

Cum se face

„Care este rolul propagandei? Să arate că Rusia este o țară stabilă și că este înconjurată de entități instabile (țările UE) care mai devreme sau mai târziu se vor prăbuși sau vor începe războaie. Iar Rusia este o insulă care va rezista întregului val”, spune Serghei Mikhalkov, analist la Texty.org, pentru Context.ro.

Printre principalele narațiuni despre Europa pe care Kremlinul le promovează acasă, spune Mikhalkov, regăsim o teză promovată constant și de actori politici din spațiul european: “UE este divizată și instabilă”.

„Orice conflict, orice probleme, sunt mediatizate în presa rusă, sunt amplificate. Conflicte la frontiere, proteste ale fermierilor, că se ajunge la prăbușirea Uniunii Europene. Fostul președinte al Rusiei, care acum este blogger, Dmitri Medvedev, scrie constant că Uniunea Europeană este pe cale să se prăbușească din cauza conflictelor care au loc. Această teză s-a intensificat în special în contextul recentelor alegeri politice pentru parlamentele naționale sau pentru Parlamentul European, în cadrul cărora dreapta câștigă locuri.

Iar acest lucru este un semn prevestitor pentru ei, că în curând vor exista din nou conflicte în Europa, că Uniunea Europeană se va prăbuși în curând”, explică Mikhalkov.

Expertul spune că presa de stat din Rusia are două feluri de a portretiza europenii. “Acesta este punctul în care pentru ruși există europeni buni și europeni răi. Cei buni sunt cei care susțin Rusia și acordă vize etc.Iar restul europenilor sunt în cercul celor răi. De aceea, și populația rusă percepe Europa în acest fel”, explică el.

În rolul “europenilor buni” îi vom găsi, astfel, pe cei care susțin Rusia într-un fel sau altul, cum ar fi premierul maghiar Viktor Orbán, care vorbește adesea în termeni ruși, criticând Bruxelles-ul și UE.

„Uniunea Europeană este în declin. Ponderea economică globală a continentului este în continuă scădere, iar ordinea europeană dispare sub ochii noștri, cu amenințarea constantă a terorismului și deteriorarea securității publice. Birocrații de la Bruxelles trăiesc într-o bulă, impunându-și agenda asupra statelor naționale”, a declarat Viktor Orbán pentru site-ul maghiar Magyar Nemzet.

Însă printre politicienii care repetă tezele propagandei Kremlinului găsim și reprezentanți ai partidelor de extremă dreapta din Europa. Un exemplu este europarlamentarul român Diana Iovanovici-Șoșoacă, din partidul SOS.

Pe de altă parte, rușilor li se mai inculcă ideea că majoritatea obișnuită a europenilor sunt dușmanii lor, din cauză că ar fi controlați de Occident.

“Valorile tradiționale” sunt avanpostul Rusiei

Aproape toate mijloacele de informare în masă rusești scandează teza că „apărăm valorile tradiționale și luptăm împotriva degradării morale și culturale a Occidentului”, spune expertul.

„Am analizat transcripturile lui Putin timp de 20 de ani de mandat. 2012 a fost prima dată când a vorbit în favoarea valorilor tradiționale. Autoritățile au făcut o alianță cu reprezentanții ierarhilor bisericești, astfel că a început să se răspândească teza potrivit căreia Rusia este un stat civilizat, cu propria sa cale, care diferă de Occident”, spune Mikhalkov.

„Potrivit discursurilor lui Putin, <valorile occidentale> sunt de vină pentru războaiele din Afganistan, Irak și Libia. Occidentul este agresiv pentru că încearcă să le impună. În versiunea lui Putin, <valorile tradiționale nu pot fi impuse nimănui – ele trebuie pur și simplu să fie respectate pentru ceea ce fiecare națiune a ales timp de secole. Aceasta este înțelegerea noastră a valorilor tradiționale, iar această abordare este împărtășită și acceptată de majoritatea omenirii>”, se arată în studiul Texty.org “Paranoia lui Putin”.

Cum sunt prezentate sancțiunile UE împotriva Rusiei?

Pentru instituțiile de propagandă ale Federației, există o teză larg răspândită potrivit căreia sancțiunile impuse Rusiei de către UE sunt nedrepte, ilegale sau ineficiente și reprezintă o măsură dictată de interesele geopolitice ale SUA.

Expertul a explicat că, la început, când Europa, SUA sau alte regimuri democratice au început să impună în mod activ sancțiuni, au existat afirmații de tipul „Este în beneficiul nostru”. Aici, propagandiștii au încercat să convingă publicul din Rusia că, din cauza sancțiunilor, economia rusă va începe în cele din urmă să funcționeze pe cont propriu, producând totul pe cont propriu.

„De ce avem nevoie de industria auto germană, dacă o putem dezvolta singuri?” e o afirmație care s-a auzit la televiziunile ruse și care ilustrează perfect felul în care funcționează propaganda, în acest caz.

“Și se mai spune că afluxul de bunuri și tehnologii europene a împiedicat Rusia, ținând-o pe loc. Pentru că oamenii de afaceri ruși nu au vrut să renunțe la ele. După impunerea sancțiunilor economice, au început să spună că, în cele din urmă, vor obține aceeași suveranitate tehnologică și suveranitate economică”, spune Mikhalkov.

După ce Rusia a început să își refacă relațiile cu Estul, China și Turcia, a apărut un alt laitmotiv: „sancțiunile europene nu funcționează pentru că economia noastră a rezistat”. Ba mai mult, propagandiștii ruși susțin că europenii înșiși suferă de pe urma acestor restricții și par să o ducă mai rău. 

„Apropo, există un caz în care Turcia și China impun, de asemenea, unele sancțiuni asupra transferurilor de bani rusești. Aici explicația a fost din nou că <Occidentul rău> încearcă să pună bețe în roate rușilor, dar ei tot vor câștiga în cele din urmă”, a adăugat Mikhalkov.

În interviu, Mikhalkov a menționat și ceea ce el numește „narațiunea sezonieră” anuală: „Când Europa se apropie de sezonul rece, există un val de știri potrivit cărora Europa este pe cale să înghețe fără resursele energetice rusești. Acest lucru este făcut pentru a arăta că Rusia este o țară autosuficientă, în timp ce europenii nu sunt”.

În general, scopul tuturor narațiunilor despre Europa este de a consolida puterea, de a sprijini  marele lider și ideologia oferită de guvern.

„Propaganda rusă funcționează atât de bine în interiorul țării încât oferă diferite ideologii, iar rușii le cred, dar totul merge în sprijinul unui singur centru, adică Kremlinul și Putin. Iar această consolidare îi permite lui Putin să rămână la putere și îi permite să țină societatea sub control, să o împiedice să revendice alte valori. Se formează un regim – o fortăreață sub asediu”, subliniază expertul.

***

La finalul lunii iunie, 2024, ca răspuns la blocarea de către UE a patru instituții de propagandă rusești, Kremlinul a decis să blocheze orice „activitate de difuzare” în țara sa a 81 de instituții media din statele membre ale UE.

Uniunea a criticat atunci Rusia pentru blocarea accesului la zeci de instituții media europene. Ca răspuns, reprezentanții UE au menționat că astfel de măsuri demonstrează o teamă față de informațiile veridice care ar putea influența opinia publică internă.

„Nu, posturile de propagandă finanțate de Rusia pentru a răspândi dezinformarea ca parte a doctrinei militare a Rusiei nu sunt același lucru cu mass-media independente”, a scris Věra Jourová, Vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar european pentru Valori și Transparență, pe platforma X.

Traducere: Iulia Stănoiu
Editare și adaptare: Codruța Simina

  • Responsabilitatea exclusivă pentru orice conținut susținut de Fondul European pentru Media și Informații revine autorului/autorilor și acesta nu reflectă neapărat pozițiile EMIF și ale partenerilor Fondului, Fundația Calouste Gulbenkian și Institutul Universitar European.

EMIF Main logo Black

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

One Comment

  1. Avatar of Marin Dinescu
    Marin Dinescu 27 feb., 2025 at 19:39 - Reply

    Trebuie precizat ca “susținătorii Rusiei”în Occident sunt clar grupuri formate în jurul Agenturilor Ruse în Occident
    Vedeți în Italia : Nicolai Lilin- “Adam -ruso-georgian pe tik-tok, CIOCRI -origini marocane, NATALIA rusoaică din Estonia.

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip