Politicienii moguli. Televiziune locală deținută de un fost ministru, finanțată din bani publici: „Ar fi fost practic pedepsită că eu sunt membru PNL. Ar fi fost o discriminare, nu credeți?”

Fost ministru și actual deputat PNL, Bogdan Gheorghiu e patronul unei televiziuni locale, care a obținut de la stat 2 milioane de lei în ultimii ani. A primit contracte de la primării, pentru promovare, de la Guvern când era ministru, iar de la filiala locală a partidului a primit zeci de mii de lei în campania electorală din primăvara lui 2024. Banii Statului către televiziunea liberalului, un circuit al banilor publici către propaganda PNL.

Fost ministru și actual deputat PNL, Bogdan Gheorghiu e patronul unei televiziuni locale, care a obținut de la stat 2 milioane de lei în ultimii ani. A primit contracte de la primării, pentru promovare, de la Guvern când era ministru, iar de la filiala locală a partidului a primit zeci de mii de lei în campania electorală din primăvara lui 2024. Banii Statului către televiziunea liberalului, un circuit al banilor publici către propaganda PNL.

Pe 6 iunie, începând cu ora 21:00, în studioul Bucovina TV au fost invitați fostul președinte de Consiliu Județean și președinte al filialei PNL Suceava – Gheorghe Flutur – și candidatul liberalilor pentru Primăria Suceava – Lucian Harșovschi. Era ultima seară în care liberalii suceveni își puteau face campanie electorală la televizor

În timpul emisiunii electorale, marcată ca atare, pe burtieră a fost prezentat constant mesajul „PNL e pe drumul cel bun, cu spirit tânăr și pragmatic”. 

Emisiune realizată de SC B.G. Media SRL la comanda PNL filiala Suceava, cod AEP 21240015”, a fost mesajul afișat de televiziune la începutul emisiei. 

Bogdan Gheorghiu, în prezent deputat PNL de Suceava, dar care se va regăsi și pe listele partidului pentru următoarea rundă de alegeri parlamentare, este unic acționar al firmei B.G. Media SRL pe care a fondat-o în anul 2004. Societatea deține licența pentru Bucovina TV Regional

Liberalul a lucrat între 2000 și 2014 în mai multe televiziuni sau radiouri din Suceava, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor. S-a înscris în PNL în anul 2016, iar în prezent este, potrivit ultimei declarațiii de interese, vicepreședinte PNL și PNL Suceava. Gheorghiu a fost ministru al Culturii, timp de doi ani, între 2019 și 2021

În ultima declarație de avere depusă, Gheorghiu menționează că a încasat 60.000 de lei sub formă de dividende și 137.330 de lei drept „restituire aport” în ultimul an de la B.G. Media

Administratorul companiei este Ana-Maria Litchievici, expert contabil. Nu au vrut să discute cu reporterii Context, dar a promis că va reveni cu o reacție. La cinci zile de la promisiune, aceasta nu a ajuns. 

Banii din campanie de la PNL

În timpul campaniei pentru alegerile locale din 2024, B.G. Media a încasat de la PNL și Partidul Mișcarea Populară (PMP) 95.500 de lei în total, din care 74.500 doar de la liberali. Suma venită de la PNL a fost împărțită în cinci facturi pentru „producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală online, la radio, televiziune și presa scrisă”. 

*În campania electorală pentru alegerile locale din acest an, aproximativ 60% (796.000 de lei din 1.2 milioane de lei) din bugetul PNL a venit din subvenții de la bugetul de stat. 

A fost o campanie în care s-a făcut o strategie de colaborare cu toată mass-media, începând cu cea online, scrisă și cea din audiovizual. În momentul în care s-ar fi lucrat cu toată mass-media, cu excepția unui post de televiziune care ar fi fost practic pedepsit că eu sunt membru PNL, ar fi fost o discriminare, nu credeți? Dacă se lucra cu absolut toată lumea în afară de Bucovina TV ar fi fost corect?”, a declarat Bogdan Gheorghiu, într-un punct de vedere acordat Context.ro.

În plus, fostul ministru liberal se plânge de condiția presei locale. 

Să știți că în presa locală e foarte greu, se închid 10 televiziuni locale pe an, abia au bani de salarii, era culmea să fie pedepsiți pentru că m-am gândit eu în 2016 să fac politică și să mă retrag din administrarea firmei (…) Ați văzut că televiziunile naționale se comportă ca niște televiziuni locale de București, piața de publicitate e blocată 100% în București, rămân niște firimituri și astea sunt luate la puricat”, a adăugat fostul ministru

Achizițiile directe

120.000 de lei au ajuns la Bucovina TV prin 43 de contracte publice atribuite direct, doar în prima jumătate a anului 2024. Banii erau  pentru „servicii de promovare TV” sau „mesaj de sărbători”.

Din cele 29 de primării care au ales Bucovina TV pentru promovare, 19 dintre ele sunt conduse de primari care au legături* cu Partidul Național Liberal. (*pentru acest număr am luat în calcul, pe lângă primari membri de partid, și edili care fie au aparținut de PNL în ultimul an – dar între timp au trecut la PSD, fie au candidat la ultima rundă de alegeri din partea partidului, deși erau membri PSD). 

Asta cu primării PNL este fals. Vă spun eu, în Suceava sunt mai multe primării PSD, nu există nicio implicare a mea, eu din 2016 m-am retras complet din ceea ce înseamnă administrarea firmei și inducerea că sunt primării PNL e complet falsă pentru că matematic nu are cum. Să sunați pe cineva care administrează televiziunea. Chestiunea că se induce că domne, eu fiind membru PNL și lucrăm cu primării PNL e complet falsă”, a adăugat vicepreședintele liberal.  

33%  din veniturile companiei în ultimii 6 ani vin din bani publici

În perioada 2018-2023, B.G. Media a obținut între 125.000 de lei și 270.000 de lei anual, fonduri publice, din contracte încheiate, în principal, cu comune sucevene. Cea mai mare sumă, 270.000 de lei, a venit în pandemie – 2020

Firma fostului ministru a încasat între 2019 și 2023 aproape 700.000 de lei și de la Primăria Suceava, condusă în ultimii douăzeci de ani de liberalul Ion Lungu, pentru servicii de publicitate.

Contractele publice obținute de companie nu au fost trecute în declarațiile de interese depuse între 2016 și 2024, deși legea spune că trebuie declarate „contracte (…) obținute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcțiilor, mandatelor sau demnităților publice finanțate de la bugetul de stat, local și din fonduri externe (…)”.

Nu am niciun interes la aceste contracte. Mai citiți Legea”, susține fostul ministru al Culturii într-un răspuns pentru Context.ro.  

Veniturile raportate de B.G. Media la Ministerul Finanțelor în perioada 2018-2023 au însumat 6.017.223 de lei, din care 2 milioane de lei din bani publici. Acest lucru presupune că aproximativ 33% din veniturile B.G. Media din cei cinci ani au venit din contracte cu statul.

Din 2016-2017, pe final de 2016 am intrat în Parlament, m-am retras complet și credeți-mă, când am spus că m-am retras, m-am retras, ajunsesem la o saturație, acceptasem o nouă provocare, m-am retras pentru a evita orice fel de speculație, pentru că lumea e mică, la nivel județean, dacă eu m-aș fi implicat s-ar fi aflat în orice secundă, mai ales că oamenii mai schimbă taberele, dacă vreodată aș fi vorbit cu cineva, la prima schimbare de macaz politic ar fi folosit acel lucru împotriva mea. Niciodată nu m-am implicat pentru a sprijini B.G. Media”, susține fostul ministru

Bani în pandemie de la Guvernul în care era ministru 

B.G. Media a obținut, la fel ca alte entități media, bani de la Guvern în timpul pandemiei de COVID-19. Cei 237.000 de lei dați de Executiv au venit în timp ce Bogdan Gheorghiu, unic asociat al firmei,  făcea parte din Cabinetul condus atunci de Ludovic Orban, fiind ministru al Culturii.

Același răspuns. Cum ar fi fost dacă ar fi încasat toată presa cu excepția postului Bucovina TV, nu ar fi fost discriminare? Oricum a luat mai puțini bani decât posturile concurente, dacă ar fi fost exclus din acel program de sprijin pe COVID, iar ar fi fost o discriminare, iar dacă nu știați, o mare parte din bani au fost ceruți înapoi, nu numai la B.G. Media. A venit Curtea de Conturi la Guvern și parte din bani au fost rambursați, pentru că au fost sume solicitate, după ce au plătit, au cerut banii înapoi”, a fost reacția deputatului PNL.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip