Peste 200 de dosare DNA s-ar închide dacă pragul la abuz în serviciu ar fi de 250.000 lei
Peste 200 de dosare instrumentate de Direcția Națională Anticorupție s-ar închide dacă pragul la abuz în serviciu ar fi de 250.000 lei, a transmis DNA la solicitarea Context.ro. De asemenea, procurorii anticorupție din România au început urmărirea penală în 153 de astfel de cauze, iar 31 de dosare penale cu prejudiciu estimat sub acest prag se află, în prezent, pe rolul instanțelor.
La finalul lunii martie, Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei de la care abuzul în serviciu să devină infracțiune. Amendamentul a fost depus de parlamentarii PSD-PNL-UDMR la Proiectul de lege ce are în vedere modificarea Codului penal.
La cererea Context, DNA a transmis că are 1.918 dosare penale în lucru cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu. Dintre acestea, în 218 cauze sunt estimate prejudicii sub 250.000 lei. În 1.231 de dosare s-a început urmărirea penală, iar în 153 dintre acestea sunt estimate prejudicii mai mici de 250.000 lei. De asemenea, de la înființarea DNA, au fost trimise în judecată 405 dosare penale pentru infracţiuni de abuz în serviciu, cu prejudiciu estimat mai mic de 250.000 lei, mai precizează instituția pentru Context.ro. Pe rolul instanțelor de judecată, din 60 de cauze, în total, în 31 de dosare penale figurează un prejudiciu între 1 leu şi 250.000 lei.
Adoptat de Guvern și trimis la Parlament în decembrie 2022, proiectul nu a prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse anterior Curtea Constituțională, care însă nu a indicat un cuantum pentru acest prag.
Instituirea pragului de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu a iscat controverse în societate și printre specialiști, reluând una dintre prevederile celebrei OUG 13, care a stârnit, în februarie 2017, cele mai ample proteste de după Revoluție. În cazul OUG 13, pragul stabilit era de 200.000 de lei.
După ce Senatul a adoptat proiectul cu 78 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”, șase zile mai târziu, deputații PSD, PNL și UDMR au eliminat pragul pentru abuz în serviciu în ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Potrivit G4Media, răsturnarea de situație a venit la finalul ședinței Comisiei Juridice, când președintele acesteia, Laura Vicol (PSD), a primit un telefon și a suspendat pentru câteva minute întâlnirea, pentru “o urgență”.
La reluarea ședinței, Vicol a supus la vot, fără dezbateri, eliminarea tuturor amendamentelor, iar comisia juridică a adoptat cu majoritate de voturi proiectul de lege în forma venită de la Guvern, care nu prevedea niciun prag pentru abuzul în serviciu, deși Ministerul Justiției a propus între timp un prag de 9.000 de lei.
Niciun reprezentant al DNA sau al Parchetului General nu a participat la ședința Comisiei Juridice.
Proiectul a fost adoptat a doua zi, pe 5 aprilie, de Camera Deputaţilor, fără prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, cu 191 de voturi „pentru”, 66 „împotrivă” şi 12 abţineri.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
sursa foto deschidere: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema