Parlamentul pe TikTok. George Simion acuză fără dovezi că Maia Sandu “a furat votul românilor“ la prezidențiale

Șeful AUR a lansat un apel către persoanele cu cetăţenie moldovenească să voteze împotriva Maiei Sandu la alegerile parlamentare din R. Moldova din această toamnă.

Parlamentarul extremist George Simion îndeamnă cetățenii moldoveni la vot împotriva Maiei Sandu la alegerile parlamentare din toamnă, invocând că președinta Republicii Moldova “a furat votul românilor“, după ce nu a adus nicio dovadă care să-i susțină șirul de acuzații cu privire la scrutinul pentru alegerea președintelui României. Aproape un sfert din întreg conținutul postat de Simion pe TikTok reprezintă dezinformări, afirmații tendențioase sau provocatoare, a detectat softul dezvoltat de Context.ro.

Într-un video postat pe TikTok și Facebook pe 10 mai, în ziua în care Nicușor Dan se afla în prima sa vizită oficială, în calitate de președinte, la Chișinău, șeful AUR a lansat un apel către persoanele cu cetăţenie moldovenească să voteze împotriva Maiei Sandu, adică împotriva Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), la alegerile parlamentare din R. Moldova, din 28 septembrie.

„Victoria noastră a fost furată. E timpul să ne luăm revanșa. E timpul ca Maia Sandu, prietena lui Macron, prietena lui Nicuşor Dan, să fie şi ea înfrântă politic şi de asta o să vă rog pe fiecare să mergeţi la vot, dacă aveţi cetăţenia Republicii Moldova sau dacă cunoaşteţi oameni care au cetăţenia R. Moldova. E nevoie de aproximativ 100 de mii de voturi pentru ca Maia Sandu să nu mai câştige”, a spus acesta.

În mesajul său, Simion o acuză pe Sandu că şi-ar fi „bătut joc de voinţa poporului român” și face apel la cetățenii moldoveni și la cei care cunosc cetățeni ai R. Moldova să completeze cu numărul de telefon un formular. „Să o taxeze pe doamna care şi-a bătut joc de voinţa poporului român. (…) Maia Sandu poate fi învinsă”, a menţionat Simion.

În R. Moldova, peste 158 de mii de cetățeni români au votat la alegerile prezidențiale din România. Potrivit rezultatelor finale, Nicușor Dan a fost ales de 88% dintre alegători, obținând 138.320 de voturi. 

Deputat în Parlamentul Moldovei și vicepreședinte al formațiunii PAS, Radu Marian a catalogat apelul lui Simion drept un atac care “arată că PAS și Maia Sandu sunt acea forță politică capabilă să îndeplinească obiectivul de aderare (la UE n.r.)”.

“Am înțeles că George Simion, una din „trompetele” Kremlinului deghizat în unionist, caută în Republica Moldova voturi împotriva PAS și Maiei Sandu la parlamentarele din 28 septembrie! Probabil are și el comanda de la stăpânii lui să contribuie la blocarea aderării la UE a  Republicii Moldova”, a scris Marian pe Facebook. 

Parlamentarul PAS afirmă în postarea sa că Moscova vede integrarea europeană a R. Moldova drept „o perspectivă reală în următorii patru ani” și încearcă „în mod disperat” să oprească aderarea.

Spirala minciunii

Pe parcursul celor trei zile în care secțiile de vot au fost deschise pentru cetățenii români din diaspora, inclusiv din R. Moldova, la al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui României, Simion și partidul său au acuzat că votul este fraudat peste Prut.

16 mai, prima zi de vot în diaspora: George Simion acuză o fraudare a votului din Republica Moldova. „Îi cer Maiei Sandu să oprească turismul electoral din R.Moldova. Va trebui să lucrăm pentru România și Moldova după 18 mai, frauda nu este o valoare europeană!”, a scris  pe pagina lui de Facebook.

În aceeași zi, mai mulți parlamentari au transmis același tip de mesaj pe social media. Am identificat cu ajutorul softului dezvoltat de Context.ro că 12 parlamentari AUR au postat videouri în care diseminau aceeași narațiune pe conturile lor de TikTok.

Ministerul Afacerilor Externe român a transmis că informațiile și acuzele vehiculate sunt false și “reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor”, precizând totodată că “cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României. Nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot”.

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a reacționat cu privire la afirmațiile membrilor AUR. „Din respect față de alegători, îndemnăm toți actorii politici să se abțină de la acuzații, care doar vin să compromită acest exercițiu democratic (…) Ne bucurăm să vedem responsabilitatea civică de care dau dovadă și participarea activă la vot. Îi încurajăm pe toți să iasă la vot și să-și facă vocea auzită. Fără frică”, a reacționat acesta pentru HotNews.

17 mai, a doua zi de vot în diaspora: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm continuarea turismului electoral ilegal în Republica Moldova, organizat cu sprijinul direct al autorităților locale controlate de partidul de guvernământ PAS și sub coordonarea directă a președintei Maia Sandu”, a transmis partidul printr-un comunicat

18 mai, a treia zi de vot în diaspora: Candidatul AUR la președinție a declarat că tentativele de fraudă semnalate în R. Moldova, în special în legătură cu turismul electoral, au fost în mare parte oprite. „Mă bucur că turismul electoral din Republica Moldova, pe care l-am denunțat, s-a încheiat în mare parte. Îi asigur pe frații noștri de peste Prut că fac parte din națiunea română și nimeni nu trebuie să pună presiuni asupra lor în legătură cu votul. Basarabia este, a fost și va rămâne România”

19 mai, după numărarea a peste 99,9% din voturile exprimate în țară și mai bine de 85% dintre voturile din diaspora: Simion și-a recunoscut înfrângerea. “Aș vrea să-l felicit pe contracandidatul meu, Nicușor Dan. A câștigat alegerile, a fost voința poporului român”, a spus el într-un video postat pe rețelele de socializare.

Câteva ore mai târziu, fostul candidat extremist a afirmat într-un video postat pe TikTok că nu are semnale majore de fraudare a scrutinului. “Mi-ați scris foarte mulți că există probe despre fraude. Le așteptăm, să știți că fiecare om din secția de vot a fost cu onoare și nu a participat la vreo fraudă, atât oamenii AUR, cât și cei POT, cât și observatorii. Nu avem semnale majore, dar dacă voi ne le trimiteți, facem toți pașii procedurali”, a spus el.

A doua zi însă, Simion a anunţat că va cere Curții Constituționale anularea alegerilor, susținând că a fost vorba de cumpărare de voturi în R. Moldova. El a mai spus că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai şi niciun calcul din lume nu poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot. 

„Vom acţiona pe căile legale şi intern şi internaţional pentru ca mişcarea noastră să aibă câştig de cauză. Aşa că, pentru exact motivele menţionate în decizia CCR din 6 decembrie 2024, eu, ca şi competitor electoral, voi scrie Curţii Constituţionale şi voi cere anularea alegerilor. De ce? Pentru că a fost vorba de cumpărare de voturi. O sută de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova numai pentru turism electoral şi pentru cumpărarea voinţei românilor basarabeni care au fost diabolizaţi pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai şi niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot”, a spus Simion într-o conferinţă, mesaj transmis și pe rețelele sociale.

Cu privire la faptul că persoane decedate “au votat”, dezinformarea a fost demontată atât de Factual, cât și de AFP, două site-uri de fact-checking care aderă la codurile de principii International Fact-Checking Network (IFCN) și European Fact-Checking Standards Network (EFCSN). 

În cererea de anulare a alegerilor trimisă de Simion la CCR pe 21 mai, acesta nu a menționat nici presupusa cumpărare de voturi sau turism electoral din R. Moldova, ci doar că președinta Maia Sandu și-a exprimat susținerea față de contracandidatul său, și nici faptul că ar fi fost înregistrate voturi în dreptul unor persoane decedate, afirmație respinsă de autoritățile române.

Guvernul Republicii Moldova a reacţionat după acuzaţiile lansate de liderul AUR, George Simion, privind alocarea a 100 de milioane de euro în această ţară pentru turism electoral. „Românii din Republica Moldova au votat liber. Numărul mare de oameni care au ieşit la vot pentru alegerile prezidenţiale din România arată cât de mult le pasă de viitorul României”, a transmis Executivul de la Chişinău.

Activist unionist interzis în două țări

Deputat în Parlamentul României la al doilea mandat, George Simion a candidat independent în 2019 la alegerile pentru Parlamentul European, fără succes, iar apoi a fondat partidul AUR. În 2024 și 2025 a candidat la alegerile prezidențiale. 

Înainte de a intra în politică, Simion s-a remarcat în fruntea grupării “Noii Golani”, care  ar fi popularizat în mediul suporterilor de fotbal sloganul “Basarabia e România”.

Este cofondator al „Honor et Patria” și „Uniți sub Tricolor”, cea din urmă fiind sursa unor scandaluri și derapaje la meciurile reprezentativei, soldate cu amenzi consistente pentru FRF și cu sancțiuni care au mers până la jocuri disputate cu porțile închise, potrivit GSP.

Simion a înfiinţat și „Acţiunea 2012″, care milita pentru unirea României cu Republica Moldova. Cu toate acestea, a fost expulzat din Republica Moldova și i-a fost interzis să intre pe teritoriul țării de patru ori.

În timpul pandemiei, Simion a organizat proteste împotriva certificatului de vaccinare și anti-restricții, iar unele dintre ele s-au soldat cu violențe. Prin intervenții violente verbal, dar și fizic, s-a făcut remarcat și în Parlament.

Drepturile LGBT, educaţia sexuală în şcoli sau declinul valorilor familiei „tradiţionale” sunt pretinse ameninţări de inspiraţie occidentală pe care Simion le invocă adesea, ținând astfel isonul propagandei ruse.

După ce Rusia a început războiul în Ucraina, Simion a promovat teme folosite de vocile pro-ruse, încercând să descurajeze apropierea economică și energetică a Republicii Moldova de România, dar și ajutorul oferit refugiaților ucraineni.

Simion este interzis și în Ucraina. Serviciul de Securitate Ucrainean motivează că decizia a fost luată având în vedere “activitățile antiucrainene sistematice ale acestui politician, care contravin intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia”, după cum arată un document transmis de la Kiev premierului român, anul trecut.

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova Anatol Șalaru l-a acuzat pe liderul AUR, în 2023, că s-a întâlnit la Cernăuți cu spioni ai Rusiei. Simion l-a dat în judecată mai apoi pe Șalaru, însă fostul ministru a anunțat, în aprilie 2025, că a câștigat procesul în primă instanță.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip