Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 9: Cum se fac bani din dezinformare, fraude cu cereale din Ucraina sau deșeuri periculoase

18 dec., 2023

De la escrocherii privind importul de cereale în țările Uniunii Europene care se învecinează cu Ucraina la scandalul de la o fabrică de deșeuri de baterii litiu-ion din Ungaria, de la un spion rus nesăbuit la sumele uriașe de bani pe care le poate produce dezinformarea în Slovacia. 

În Ungaria, reporterii de investigație au descoperit că o fabrică de reciclare a bateriilor litiu-ion a pus în pericol sănătatea lucrătorilor săi și a locuitorilor din apropiere prin standarde de funcționare necorespunzătoare și prin gestionarea ilegală a unor cantități uriașe de deșeuri toxice. 

În Republica Cehă, pacienții unui spital au fost folosiți într-o escrocherie internațională care viza importurile de cereale din Ucraina. În România, un om de afaceri local a pus la dispoziție nave pentru exporturile de petrol rusesc, încălcând sancțiunile generalizate după ce Moscova a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei. În Slovacia, site-urile de dezinformare au obținut profituri prin răspândirea de știri false și prin atacarea instituțiilor media independente, în timp ce un spion rus a fost activ sub acoperirea unei misiuni diplomatice.

Acest buletin informativ colaborativ se bazează pe cercetările efectuate de șapte centre de investigație din cadrul The Organized Crime and Corruption Reporting Project: Investigace.cz (Republica Cehă), Bird.bg (Bulgaria), Frontstory.pl (Polonia), Rise Project (România), Investigative Center of Ján Kuciak – icjk.sk (Slovacia),  Átlátszó (Ungaria), Context Investigative Reporting Project  (România). Echipa va analiza un subiect legat de crima organizată sau corupție în fiecare ediție și va prezenta cele mai relevante fapte.

O fabrică de deșeuri de baterii din Ungaria prezintă riscuri pentru mediu și sănătate 

Muncitorii și locuitorii din apropierea unei uzine de reciclare a bateriilor litiu-ion din Ungaria, deținută de compania sud-coreeană SungEel Hitech, sunt în continuare în pericol, în ciuda faptului că un raport oficial a scos la iveală mai multe deficiențe. 

Uzina Bátonyterenye, situată în nordul Ungariei, procesează anual aproximativ 28 de mii de tone de baterii defecte aruncate de fabricile Samsung SDI din Göd și SK Battery din Komárom. După cum a investigat Atlatszo, ultima inspecție efectuată de biroul guvernamental județean responsabil a constatat că fabrica duhnea a solvenți, iar inspectorii înșiși au suferit de iritații ale pielii și simptome precum erupții cutanate, roșeață, mâncărimi în gât și au dezvoltat răni în gură. 

Potrivit rapoartelor oficiale obținute de Atlatszo, mirosul de solvent s-a răspândit dincolo de vecinătatea fabricii, ajungând în clădirile rezidențiale din apropiere. De asemenea, inspecția a constatat că uzina depozita peste o mie de butoaie de deșeuri în incintă, pentru care uzina nu avea autorizație. 

Compania, printre altele, a fost amendată pentru activități ilegale de gestionare a deșeurilor și pentru că nu a ținut registre actualizate. Cu toate acestea, amenzile sunt neglijabile în comparație cu profiturile companiei.

Citiți ancheta aici.

Fabrică de deșeuri de baterii din Ungaria / Sursă foto: Atlatszo

Fabrică de deșeuri de baterii din Ungaria

Fabrică de deșeuri de baterii din Ungaria / Sursă foto: Atlatszo

Escrocherie cu cereale ucrainene descoperită în Republica Cehă

De-a lungul războiului, corupția a fost generalizată în Ucraina. Nu doar fermierii cehi nemulțumiți joacă un rol în escrocheria care implică exporturi de cereale neimpozitate în valoare de milioane de euro prin Europa – ci și pacienții de la unul dintre spitalele din țară.

Atunci când fermierii din Europa Centrală și de Est au protestat împotriva importului de cereale ucrainene ieftine, probabil că nu aveau prea multe indicii că acest lucru va duce la o corecție a politicii oficiale de export a Ucrainei. În ultimii doi ani, cereale ucrainene în valoare de cel puțin zeci de milioane de euro au trecut în țările Uniunii Europene ca parte a unei mari escrocherii internaționale, care a exploatat pacienții de la spitalul din Brno folosindu-se de identitățile lor pentru a înființa companii fictive. 

Procurorii ucraineni investighează acum sute de companii românești, maghiare și cehești. Anchetatorii cred că societățile au fost folosite pentru a exporta cereale fără documente și, de asemenea, pentru a se sustrage de la plata taxelor.

Investigația integrală, aici.

Ilustrație cereale / Sursă foto: Canva

Grâu

Ilustrație cereale / Sursă foto: Canva

Infractorii au înființat companii „fantomă” pentru a profita de pe urma exporturilor de cereale ucrainene 

Comerțul cu cereale din Ucraina a prosperat prin intermediul unor rețele subterane după invazia militară de amploare a Rusiei. Sute de companii fantomă, multe dintre ele înființate după începerea războiului, domină exporturile de cereale din Ucraina. 

Această problemă a devenit o chestiune de securitate națională la Kiev, deoarece statul devastat de război a suferit deja pierderi imense la bugetul public pe fondul războiului. Rețelele de crimă organizată din regiune au reușit să infiltreze cu succes tranzacții mamut prin intermediul acestor firme, iar rutele de transport cheie cuprind țări membre ale Uniunii Europene, precum România, Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Aproximativ jumătate din cerealele importate anul trecut din Ucraina – în valoare totală de 495 de milioane de dolari – au fost direcționate prin intermediul unor firme dubioase care se confruntă cu acuzații de fraudă la Kiev. Printre acestea, Cofco International România, o ramură a principalului conglomerat agribusiness din China, a canalizat prin aceste canale cereale în valoare de 37 de milioane de dolari. 

De asemenea, un furnizor ucrainean a expediat cantități semnificative de cereale și ulei de floarea-soarelui – de asemenea, în valoare de sute de milioane de dolari – către companii maghiare care au fost dizolvate rapid după efectuarea tranzacțiilor.

Materialul integral aici.

Depozit Cofco în Piatra Neamț / Sursă: Rise Project

Cofco-warehouse-in-Sabaoani-Piatra-Neamt

Depozit Cofco în Piatra Neamț / Sursă: Rise Project

Minciunile și propaganda în Slovacia se dovedesc foarte profitabile 

Dezinformarea, propaganda și minciuna inundă de mult timp spațiul informațional din Slovacia și reprezintă o amenințare substanțială pentru țară, potrivit experților. De asemenea, se poate dovedi extrem de profitabilă. 

În spatele răspândirii minciunilor și a conținutului dăunător se poate ascunde o afacere profitabilă sub masca ideologiei. Ancheta realizată de ICJK și partenerii săi a constatat că răspândirea urii și a neadevărurilor poate aduce profituri bune în Slovacia. Un astfel de punct de difuzare, revista de dezinformare online și tipărită „Zem a vek”, de exemplu, a avut vânzări în 2021 de aproape 360.000 de euro. 

Compania din spatele revistei conspiraționiste are o cifră de afaceri anuală pe termen lung de aproximativ 300 – 400 de mii de euro. Zeci de mii de euro se află, de asemenea, într-un cont transparent (în care toate tranzacțiile executate sunt publice) în care fanii trimit bani. Multe alte portaluri de propagandă, care atacă adesea mass-media mainstream și în special ONG-urile ca fiind agenți străini, funcționează la rândul lor ca ONG-uri, în principal ca asociații civice. 

Ecosistemul de dezinformare din Slovacia este unul dintre cele mai galopante din UE, tendințele repetându-se adesea și în alte țări. Constatările acționează ca o fereastră importantă în această lume.

Citiți materialul aici.

Temerarul „diplomat” rus era cunoscut de mult timp de autorități 

Investigația realizată de Szabolcs Panyi de la VSquare, cu contribuții din partea ICJK, urmărește cariera ofițerului GRU Anton Goriev, care a lucrat sub acoperire diplomatică atât în Ungaria, cât și în Slovacia. 

În Ungaria, i s-a permis să opereze și să desfășoare operațiuni clandestine timp de ani de zile, în ciuda faptului că autoritățile maghiare ar fi fost la curent cu activitatea sa reală în țară. Printre altele, Goriev s-a întâlnit și a sprijinit atât forțele de extremă dreapta, cât și pe cele de extremă stânga. 

În 2021, pe când lucra în Slovacia vecină, a dat cu mașina peste o femeie de 51 de ani în parcarea unui supermarket din Bratislava. Cu toate acestea, spre deosebire de alte incidente din anii precedenți, acesta a fost departe de a fi o tentativă elaborată de asasinat din partea agenției ruse de spionaj, care este cunoscută pentru atacurile sale mortale pe teritoriul european din ultimii ani. 

Deși Goriev a fost găsit conducând sub influența băuturilor alcoolice, incidentul nu a pus capăt misiunii sale „diplomatice”. Aceasta a venit câteva luni mai târziu, în primăvara anului 2022, când s-a numărat printre zecile de diplomați ruși expulzați oficial din Slovacia sub acuzația de spionaj, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Investigația poate fi citită aici

De ce a rămas Polonia tăcută în legătură cu iahtul implicat în scandalul Nord Stream?

Jurnaliștii de la Frontstory.pl au investigat un iaht numit Andromeda, care ar putea fi implicat în explozia conductelor de gaz Nord Stream, potrivit anchetatorilor germani. 

Jurnaliștii au descoperit că iahtul a fost oprit în localitatea poloneză Kołobrzeg în timpul unei croaziere în septembrie 2022. Procuratura poloneză a recunoscut că echipajul a fost verificat de către polițiștii de frontieră polonezi. Dar de ce, se întreabă jurnaliștii, autoritățile poloneze au păstrat tăcerea pe acest subiect?

Materialul integral, aici

Localitate Kolobrzeg, Polonia / Sursă: Kamilbarwinek, Wikimedia

Localitate Kolobrzeg

Localitate Kolobrzeg, Polonia / Sursă: Kamilbarwinek, Wikimedia

Milionarul român care transporta petrol rusesc pe mare în plin război în Ucraina

Context.ro a dezvăluit că un om de afaceri român a ajutat exporturile de petrol rusesc chiar și după ce Rusia a lansat războiul din Ucraina. Gheorghe Bosinceanu a fost unul dintre oamenii de afaceri din Europa care a pus la dispoziția Rusiei nave pentru a-și exporta combustibilul în întreaga lume, ceea ce a contribuit la creșterea veniturilor Kremlinului. 

Deși nu există nicio dovadă că aceste transporturi au încălcat vreo sancțiune împotriva Rusiei, este clar că au contribuit la bugetul Moscovei și au adus în discuție responsabilitatea morală. 

Bosinceanu și-a ascuns afacerile dubioase, dar profitabile, cu Moscova în spatele unui labirint de companii înregistrate în jurisdicții offshore. Flota sa de nave care transportau petrolul este înregistrată în cadrul unor companii secrete, dar Context a reușit să demonstreze că el este beneficiarul final. 

Investigația completă aici.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema