Campanie de defăimare în Bulgaria și România împotriva jurnaliștilor și partenerilor OCCRP

05 mai, 2023

Mai multe publicații din Bulgaria și România au lansat o campanie de defăimare împotriva reporterilor OCCRP și a partenerilor organizației, susținând că aceștia ar fi fost implicați într-un complot pentru a-l ucide pe procurorul-șef al Bulgariei, Ivan Geshev.

În aprilie, Geshev l-a acuzat pe jurnalistul Dimitar Stoyanov de la Biroul de Investigații și Date (BIRD) că a complotat împotriva sa și a altor ofițeri de poliție de rang înalt. Acest lucru s-a întâmplat după ce publicația a prezentat o investigație în care susținea că oficialii au mușamalizat o crimă.

Luni, Geshev a fost ținta unui atac cu bombă eșuat în apropiere de Sofia, capitala Bulgariei. Procurorul-șef adjunct Borislav Sarafov a declarat că Geshev călătorea împreună cu familia sa. Geshev a spus că fiii săi erau foarte speriați.

Până marți, mai multe site-uri din Bulgaria și din România au citat surse anonime care au declarat că Stoyanov, Atanas Tchobanov și Attila Biro (Context.ro), toți trei lucrând cu OCCRP, au fost implicați în atacul cu bombă.

„OCCRP respinge categoric aceste afirmații prostești din partea unui procuror extrem de politizat care a fost o barieră majoră în calea reformei”, a scris pe Twitter Drew Sullivan, co-fondator și editor OCCRP.

Sullivan a calificat atacul cu bombă drept „teatru conceput pentru a induce în eroare și a recaptura statul în folosul crimei organizate”.

Paul Radu, co-fondatorul OCCRP, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru jurnaliști, numind întreaga situație o „încercare de a criminaliza jurnalismul onest”.

„Am publicat investigații care expun corupția și abuzul de putere al lui Geshev. Acesta este în mod evident un act de răzbunare”, a declarat Tchobanov.

Vineri, ministrul bulgar de interne, Ivan Demerdzhiev, a declarat în fața parlamentului țării că familia lui Geshev nu se afla în mașină, iar dispozitivul nu ar fi putut avaria grav mașina lui Geshev. De asemenea, el a precizat că este neclar rolul unui expert israelian în bombe care a aterizat la Sofia cu câteva ore înainte de explozie și care a declarat că este „foarte profesionist”.

Jurnaliștii de investigație din Europa de Est s-au confruntat în ultima vreme cu hărțuiri și presiuni din ce în ce mai mari, fie sub formă de amenințări, fie sub formă de acuzații și procese nefondate.

Luna trecută, filiala bulgară a Asociației Jurnaliștilor Europeni a cerut protecția celor trei jurnaliști și a raportat că o persoană apropiată de un presupus lord al drogurilor și șef al crimei organizate a intentat șase procese împotriva lor după ce au publicat două investigații.

Asociația susține că este timpul ca Bulgaria să respecte libertatea presei și să își protejeze jurnaliștii care expun corupția și crima organizată din țară.

The World Press Freedom Index (Indexul mondial al libertății presei), publicat miercuri, arată că libertatea presei a atins un nivel foarte scăzut într-un număr record de țări, în condițiile în care guvernele represive reprimă vocile critice, iar conținutului fals continuă să se extindă.

Aceasta este o traducere adaptată a unui material publicat de OCCRP aici

Redactor: VINICIUS MADUREIRA/OCCRP

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema