Locotenenții interlopului Tudor Florian, condamnați definitiv la pușcărie

17 mart., 2023

Curtea de Apel București i-a condamnat pe locotenenții interlopului craiovean Tudor Florian la pedepse între 12 și 13 ani de închisoare. Sentința, care este definitivă, a fost dată într-un dosar DIICOT în care subordonații lui Tudor au fost acuzați de tentativă de omor, santaj și pentru constituirea unei grupări de crimă organizată. Tudor este și el investigat pentru că a construit o rețea de crimă organizată și acum este încarcerat în Mexic, într-un alt dosar.

Judecătorii susțin că Tudor este coordonatorul unei grupări de crimă organizată care avea scopul ” de a comite infracțiuni de violență și omor calificat”.

În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), o rețea internațională de jurnalism de investigație din care face parte și Context.ro, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile grupării lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic. Tudor, poreclit “Rechinul”, și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.

În România, un complet de doi judecători ai Curții de Apel București a decis, vineri, 17 martie, să-i trimită la pușcărie pe asociații lui Tudor. Completul de judecată, condus de Claudia Jderu, a mărit pedepsele pentru trei dintre asociații lui Tudor, ceilalți trei primit mai puțini ani de închisoare față de pedeapsa stabilită la fond de Tribunalul București.

În acest dosar, sase subalterni ai interlopului craiovean sunt acuzați că au constituit un grup infracțional organizat coordonat de Tudor Florian. Mai sunt acuzați și că în aprilie 2018 l-au înjunghiat în Cancun, în fața unui sediu DHL, pe Sorinel Marcu, fost apropiat al lui Florian Tudor. În 2021, cei șase au fost condamnați de Tribunalul București, primind pedepse între trei și nouă ani de închisoare.

Judecătorii Curții de Apel București au decis că doar trei dintre cei șase inculpați au făcut parte din gruparea de crimă organizată condusă de Tudor Florian. DIICOT i-a acuzat pe toți șase de afiliere la organizația lui Tudor. Astfel că Poenaru Gabi – Alin, zis „Patrian”, Ghiță Răzvan – Alin şi Mincă Mihai – Adrian zis „Piciu” au primit pedepse cu închisoarea pentru grup infracțional organizat. Ceilalți trei inculpați – linca Nicolae Adrian, Velcu Sorin și Miclescu Florin au fost totuși trimiși la închisoare pentru infracțiuni conexe constatate de procuri în timp ce erau investigați pentru afilierea la organizația lui Tudor Florian. În cazul lui Miclescu Florin zis BruceLee pedeapsa de doi ani de închisoare a fost suspendată astfel că nu va ajunge curând în penitenciar.

Curtea reţine că, în cursul anului 2015, pe teritoriul Mexicului, numitul Tudor Florian, împreună cu apelanţii intimaţi inculpaţi Poenaru Gabi – Alin, zis „Patrian”, Ghiță Răzvan – Alin şi Mincă Mihai – Adrian zis „Piciu” au constituit un grup infracțional organizat, coordonat de numitul Tudor Florian, cu scopul de a comite infracțiuni de violență și omor calificat, reușind ca în data de 02 aprilie 2018, în Statele Unite Mexicane, să comită o tentativă la infracțiunea la omor calificat, asupra persoanei vătămate Marcu Constantin – Sorinel „, au explicat judecătorii Curții de Apel București în motivarea deciziei de condamnare.

După câteva luni de la tentativa de omor, pe 11 iunie 2018, Marcu a fost ucis în fața vilei lui Tudor din Cancun. Modul în care Marcu a fost ucis este investigat de procurorii DIICOT într-un dosar separat. 

Tudor a fost și el pus sub acuzare de DIICOT pentru șantaj, instigare la tentativă de omor și pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dar nu a fost încă trimis în judecată. Ministerul Justiției a solicitat autorităților din Mexic ca interlopul să fie extrădat în România, dar fără succes până acum. Tudor a fost arestat la reședința sa din Cancún în 2021, pe baza unui mandat emis în România, dar avocații săi au reușit până acum să blocheze extrădarea sa.

Judecătorii Curți de Apel au analizat în sentința dată și apărarea formulată de avocații angajați de locotenenții lui Tudor Florian. Apărarea acestora s-a bazat pe o serie de documente judiciare din Mexic. O investigație Context/OCCRP a arătat că acestea au fost realizate de un procuror mexican aflat pe statul de plată al lui Tudor Florian. Judecătorii au explicat în decizia lor că acele documente conțineau multe contradicții, așa că în final s-au bazat pe probele depuse la dosar de procurorii DIICOT din România.

Despre autor: Attila Biro

Avatar of Attila Biro
Attila Biro este cofondator al CONTEXT și investighează crima organizată și corupția de 20 de ani. Lucrează deseori în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Reporting Project. Înainte de a se alătura CONTEXT a făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020. A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice în Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro. E mentor și coordonează cursuri pentru jurnaliști si alte categorii profesionale.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema