Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XXII)

04 iul., 2023

Consecințele reale ale ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei la începutul lunii iunie, care a ucis cel puțin 21 de persoane și a lăsat mii de oameni fără adăpost, încep acum să fie evaluate de oficiali și experți.

Între timp, Ucraina se pregătește pentru noi provocări din partea Moscovei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizând că serviciile de informații de la Kiev au date potrivit cărora Rusia se pregătește să declanșeze un atac terorist asupra centralei nucleare din Zaporojie. Efectele vor fi catastrofale, după cum a declarat Zelenski.

La o conferință organizată săptămâna trecută la Londra, care s-a axat pe planul de reconstrucție a  Ucrainei, politicianul american Howard Baffert a afirmat că lumea trebuie să înceteze „să mai închidă ochii” și să se concentreze pe a preveni ca Ucraina să piardă războiul.

În timp ce războiul se prelungește, jurnaliștii și diverse organizații continuă să investigheze crimele de război comise de Rusia împotriva Ucrainei, pentru ca cei responsabili să fie trași la răspundere.

NYT: Dovezi care sugerează că Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka

Jurnaliștii de la New York Times au discutat cu numeroși ingineri despre explozia barajului din sudul Ucrainei, care a dus la un dezastru ecologic și umanitar major. Întrucât apele s-au retras, acum este posibil să se încerce să se stabilească cu mai multă acuratețe detalii despre cum a fost distrus barajul.

Numeroase dovezi analizate de NYT, cum ar fi imaginile din satelit, activitatea seismică din Ucraina și din România, precum și semnalele termice în infraroșu, toate indică o explozie, au concluzionat inginerii.

Unul dintre ingineri a declarat pentru NYT că fundația barajului de 30 de metri înălțime a fost construită pentru a rezista la aproape orice atac extern. Dar, din moment ce o parte din structura masivă de beton a barajului a fost distrusă, acest lucru indică faptul că au fost plasați explozibili în interiorul barajului, care se afla sub control rusesc.

În plus, Moscova cunoștea foarte bine barajul, care a fost construit în timpul Uniunii Sovietice, inclusiv toate desenele de proiectare. 

  • Citiți mai multe despre investigație, aici

„Cadavrele plutesc”. Scene sumbre în regiunea inundată a Hersonului

Jurnaliștii de la Important Stories au discutat cu locuitorii satelor care au fost inundate în urma exploziei barajului Kahovka, care a cedat.

Oamenii au spus că nivelul apei a crescut atât de rapid după ruperea barajului încât au fost nevoiți să se urce pe acoperișurile caselor lor, unde au așteptat ca salvatorii să îi ajute. Pe malul stâng ocupat, însă, nu au fost făcute evacuări, iar la punctele de control rusești, oamenii nu au fost lăsați să plece decât dacă aveau pașaport rusesc.

„Situația este critică, sunt victime. Pot doar să presupun câte. Până acum, sunt zeci. Cadavrele plutesc”, a declarat reporterilor un voluntar. 

  • Citiți mai multe despre cum au fost salvați oamenii și cum a fost în satele inundate, aici

Jurnaliști uciși de ruși pentru că au spus adevărul

Colegii de la Slidstvo.info au lansat un film dedicat memoriei lui Max Levin și a altor nouă jurnaliști uciși în timp ce acopereau războiul din Ucraina. Meseria jurnaliștilor, aceea de a dezvălui adevărul despre războiul Moscovei, este posibil să-i fi pus în fruntea listei ocupanților care doreau să ascundă adevărul.

În teritoriile ucrainene ocupate, forțele rusești încercau sistematic să își stabilească propria ordine, convingându-i pe liderii ucraineni locali să coopereze. În timp ce ucrainenii protestau adesea împotriva regimurilor instalate, participând la mitinguri, rușii foloseau tactici brutale pentru a dispersa oamenii.

„Băteau oamenii cu bastoane, trăgeau cu gaze lacrimogene, băgau oamenii în mașinile de poliție”, a declarat unul dintre jurnaliștii care a realizat un reportaj într-o zonă aflată sub ocupație rusă.

Oleh Baturin, unul dintre jurnaliștii abuzați fizic de forțele rusești, a descris în detaliu modul în care acestea plănuiau să îl ucidă.

„Am să-ți tai pielea cu un cuțit, astfel încât să mori încet și să sângerezi până la moarte, apoi îți vom tăia capul. Îți vom tăia mâinile și picioarele. Dar mai întâi pielea, degetele”, își amintește Oleh. 

  • Videoclipul poate fi urmărit aici

Notificare pentru rusul care a ucis un ucrainean și l-a aruncat în canalizare

Organele de aplicare a legii ucrainene au trimis o notificare unui cetățean rus care locuiește în Republica Buriația cu privire la suspiciunea că a ucis un civil în Ucraina, încălcând legile de război convenite la nivel internațional.

În timpul ocupării satului Berzovka din regiunea Kiev, Vasyl Avdeev a fost împușcat și ucis în propria mașină, iar corpul său a fost ulterior aruncat în canalizare. Potrivit anchetei, la 2 martie 2022, armata rusă a reperat mașina lui Avdeev și a tras asupra acesteia 21 de focuri de armă fără avertisment. Soția lui Avdeev, Tetiana, a declarat jurnaliștilor de la Slidstvo.info că, în momentul uciderii, Avdeev ducea alimente unei familii cu venituri mici.

Familia lui Avdeev a declarat pentru Slidstvo.info că l-a identificat pe ucigaș într-o fotografie. „Nu poți să aduci înapoi tatăl copiilor și soțul mine”, a spus Tetiana. „Indiferent de pedeapsa pe care o va primi, nu-l poți aduce înapoi…”. 

  • Citiți întreaga poveste, aici

De ce a cedat barajul Kahovka

Comunitatea OSINT Molfar a analizat cauzele și cronologia în cazul prăbușirii barajului Kahovka pentru a obține o imagine mai clară cu privire la responsabilii pentru acest incident catastrofal.

De când s-a produs dezastrul, la începutul lunii iunie, au circulat pe scară largă pe internet trei teorii  legat de ce s-a întâmplat și cine este vinovat.

Analiza realizată de Molfar explică în detaliu de ce barajul nu ar fi putut ceda prin eroziune naturală. Epicentrul distrugerii a fost în jurul părții centrale a barajului, au concluzionat ei, și, prin urmare, dacă acesta s-ar fi prăbușit pur și simplu din cauza încărcăturii din masa de apă, prăbușirea barajului ar fi început în zonele din apropierea țărmului.

Cât despre varianta că Ucraina a fost implicată, jurnaliștii subliniază faptul că guvernul ucrainean a avertizat lumea despre minarea centralei încă din aprilie anul trecut. Barajul Kahovka a fost ocupat de ruși încă de la începutul războiului. De asemenea, în ajunul exploziei, pe internet circulau diverse declarații ale rușilor, potrivit cărora explozia va complica semnificativ ofensiva ucraineană. 

  • Analiza detaliată poate fi găsită, aici

sursa foto: iom.int/ Rescue Now 2023

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema