Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XX)

11 mai, 2023

În timp ce Ucraina pregătește o contraofensivă, forțele armate continuă să reziste în fața unui nou val de atacuri rusești în orașul Bahmut, din estul țării, unde Rusia este acuzată că a folosit bombe cu fosfor.

Capitala ucraineană este țintită de atacurile ruse aproape zilnic. Vizita președintelui Comisiei Europene Ursula Von der Leyen la Kiev din 9 mai a fost precedată de un alt atac cu rachete asupra orașului, al cincilea de la începutul lunii.

Președintele Vladimir Putin a prezidat o paradă de comemorare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, chiar dacă merge mai departe cu cel mai mare război terestru de pe continent în care au murit 8.791 de civili ucraineni de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei,  potrivit Organizației Națiunilor Unite.

În continuare, jurnaliști, voluntari, reprezentanți ai forțelor de ordine și alte organizații continuă să documenteze potențiale crime de război și să colecteze probe, în speranța că un tribunal internațional îi va trage la răspundere pe cei responsabili.

Foști pușcăriași ruși povestesc cum au ucis copii, femei și bătrâni în teritoriile ocupate din Ucraina

Gulagu.net a publicat imagini în care doi mercenari ai grupării Wagner, foști condamnați la închisoare, care au fost grațiați de Vladimir Putin și recrutați de Prigojin mărturisesc crimele comise la ordin, în special în Soledar și Bahmut. 

Aceștia au povestit despre cum au împușcat și ucis peste 20 de copii și adolescenți ucraineni, au aruncat în aer o groapă în care se aflau peste 50 de prizonieri răniți și au lichidat clădiri rezidențiale ucigând persoanele din interior, inclusiv copii, după cum relatează jurnaliștii de la Suspilne.

„Țipa, era un copil mic, știi. Avea cinci sau șase ani, iar eu am tras (…) A fost comandă de a elimina pe toată lumea”, a spus unul dintre mercenari.

  • Găsiți materialul integral aici

Un jurnalist ucis de o rachetă rusească

Jurnaliștii de la Europa Liberă au publicat un film documentar la comemorarea morții colegei lor, producătoarea și jurnalista Vira Hyrych, ucisă în urma unui atac cu rachete asupra Kievului, la 28 aprilie 2022.

Filmul dezvăluie în detaliu circumstanțele bombardamentului rusesc asupra capitalei ucrainene în acea zi, aerodromul de pe care a decolat avionul, modelul acestuia, tipul de rachetă lansată și a fost refăcut traseul zborului.

De asemenea, jurnaliștii au dat numele comandanților ruși ai diviziei de bombardament aerian implicate în bombardament, precum și numele angajaților unității din principalul centru de calcul al armatei ruse, care programează traiectoria de zbor a rachetelor de acest tip.

  • Puteți urmări filmul documentar aici

Detenția ilegală și torturarea civililor în timpul ocupației de 8 luni

Noi dovezi de maltratare a civililor în timpul ocupației din Herson, între martie și noiembrie 2022, au fost scoase la iveală de Human Rights Watch. 

Cercetătorii au intervievat numeroase victime, fiecare poveste indicând o crimă de război comisă de forțele Rusiei. 

Victimele și membrii familiilor lor au povestit despre tortură și alte rele tratamente într-un centru de detenție preventivă, pe care localnicii l-au numit „gaură”, precum și un centru de detenție și facilități improvizate în clădirea administrației municipale, o școală din sat și un hangar de aeroport. 

Foștii deținuți au raportat în mod constant forme similare de abuz, inclusiv bătăi crunte cu bastoane de cauciuc, șocuri electrice, amenințări cu moartea sau mutilarea.

„Au început să mă lovească peste picioare, peste glezne, și am căzut. Mi-au spus: „O să-ți violăm prietena în fața ochilor tăi și o să-ți tăiem boașele”, își amintește un fost deținut.

  • Citiți materialul integral aici

Vieți distruse de bombe rusești neghidate

Trupele rusești au început să bombardeze Cernihiv din avioane, pe 3 martie anul trecut. Era a noua zi a unui război la scară largă și una dintre primele lovituri aeriene masive ale Kremlinului asupra orașelor ucrainene. 

Cel puțin 47 de persoane au murit pe stradă, în timp ce stăteau la coadă la farmacii și magazine, dar și în propriile case. Mai mult de o sută au rămas fără locuință.

Dispecerul de la numărul de urgență își amintește că oamenii sunau încontinuu. Zeci de persoane care strigau și implorau.

  • Jurnaliștii de la Pravda prezintă poveștile a șase ucraineni surprinși de atacul rusesc, aici

sursa foto deschidere: Denys Krasylnikov (Harkov)

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema